Beyin Bioelektrik Aktivitesi

Beyin Bioelektrik Aktivitesi : Beyin bioelektrisitesi aynı fonksiyon amacıyla eş zaman (senkron) olarak çalışan gri madde hücre gruplarının toplam aktivite- sidir. Bu toplam aktivite EEG’de ritmik bir düzen göstermektedir. Ritmik aktivitenin nasıl ortaya çıktığına dair çeşitli araştırmalar yapılmış ve 1950 den bu yana geliştirilen tek bir hücrenin bioelekt- rik aktivitesinin mikroelektrodlarla incelenmesi yöntemi ile ritmik aktivitenin korteksin bir özelliğini olduğunu düşündüren sonuçlar alınmıştır.

Ritmisitenin nöron gruplarının birbirini aktive etmesiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ritmik düzenin, kimyasal bir pace-maker tarafından sağlandığından, korteksle subkortikal bölgelerdeki merkezler arasında karşılıklı bir çalışmanın ürünü olduğundan söz edenler de olmuştur. Neticede, bu mekanizmaların tümünün ritmik düzenin ortaya çıkışında birlikte etkili olduklan olasılığı düşünülmektedir.Çeşitli nöronların değişik fonksiyon ve aktivitelerinin eş zaman olarak çalışmasını sağlayan mekanizmanın beyin sapı ve Talamus’- un Retikulumunda bulunan Diffüz Projeksiyon Sisteminden kaynaklandığı deneysel araştırmalar ve klinik bulgularla gösterilmiştir.

Ritmik nitelikte eş zaman (senkron) çalışma düzeni gösteren beyin dalgalarından oluşan ve bunların çeşitli bileşimleriyle belirli ritmler ve patternler gösteren beyin bioelektrik aktivitesi incelenirken bioelektrik dalgaların frekansı, şekli, amplitüdü yeri ve zaman ilişkileri ile uyaranlara cevapları saptanır. Beyin dalgaları frekans, amplitüd ve faz olmak üzere üç ana karakter gösterirler.Frekans, bir saniyede tekrarlayan dalga sayısıdır. EEG aracının bir saniyede kaç milimetre kağıt hızı yapacağı isteğe göre ayarlanabilir. (15-30-60 milimetre gibi)Amplitüd, beyin dalgalarının voltajı demektir. Ve mikrovolt olarak gösterilir.

EEG aracında yazdırma sisteminin gelen dalganın kuvvetine göre sıfır çizgisinden (izoelektrik çizgi) yukarı doğru kaç milimetrelik bir çıkış (defleksiyon) yapacağı ayarlanır. Bu genellikle 5 veya 10 mikrovolt için kalemin bir milimetre çıkış yapması şeklinde yapılır.Faz, tek bir hemisferdeki dalgaların iniş ve çıkışlarında paralellik olması demektir. Bir hemisfer normal örgü gösteriyorsa o hemisferden alman EEG’de beyin dalgaları faz paralelliği gösterirler (infaz). Beyin örgüsünün bütünlüğünü bozan bir lezyon olduğunda elektroansefalografide patolojik lezyonun önündeki ve arkasındaki komşu bölgelerin dalgaları lezyon doğrultusuna yönelecek ve lezyonun lokalize olduğu yerde faz karşılaşması ortaya çıkacaktır. (outfaz). Faz karşılaşması lezyonlarm lokal izasyonları- nın saptanmasına yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp