Pyojenik Karaciğer Abseleri

Pyojenik Karaciğer Abseleri :

Gelişmekte olan ülkelerde karaciğer abselerine sık rastlanır. Bunların çoğu; amip, ekinokokum, daha az sıklıkla diğer protozoallar ve he1mintler gibi parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu meydana gelir. Gelişmiş ülkelerde ise, paradilik karaciğer abseleri oldukça nadirdir. çoğu göçmenlerde görülür.

Batı ülkelerinde, bakteriyel ya da fungal abseler, parazitim abselerden daha sıktır ve vücudun başka bir yerinde olan enfeksiyonun bir komplikasyonu olarak ortaya çıkarlar. Organizma karaciğere şu yollardan ulaşır: (1) safra yollarının asandan enfeksiyonu (asandan kolanjit) ile (2) postal ya da arteryel vasküler ekim yolu ile özellikle gastrointestinal kanaldan, (3) karaciğere yakın bir kaynaktan direkt yayılım ile (4) delici yaralanmalar ile. Bağışıklık yetmezliği ile giden güçten düşürücü bir hastalığın varlığı sık rastlanan bir durumdur. Öbeğin, yaşlılık, imınunsupresyon ya da kemik iliği depresyonuna neden olan bir kanser kemoterapisi.

Pyojenik (bakteriyel) karaciğer abseleri, milimetrik büyüklüklerden santimetreler ile ölçülen masif büyüklüklere kadar değişen çaplarda, soliter ya da multipl lezyonlar olarak gözlenebilirler. Genellikle, Escherichia coli ve KZebsiella gibi gram negatif bakteriler nedeniyle meydana gelirler. Arteryel ya da postal sistem yolu ile gerçekleşen bakteremik yayılım, genelde multipl küçük abseler ile sonuçlanırken, direkt yayılım ya da travma sıklıkla büyük soliter abselere neden olur. Makroskopik ve mikroskobik özellikleri herhangi bir organın Pyojenik absesininkinden farksızdır, nötrofillerden zengin nekrotik doku içerir. Bazen bakteri yerine, mantar ya da parazitler saptanabilir.

Karaciğer abselerinde, sağ üst kadran ağrısı ve hassas bir hepatomegalinin eşlik ettiği yüksek ateş, sık rastlanan bir bulgudur. Sarılık genelde ekstra hepatik safra tıkanmasının bir sonucudur. Antibiyotik tedavisinin küçük lezyonları kontrol altına alabilmesine rağmen, cerrahi drenaj sıklıkla gerekli olur. Özellikle beraberinde ciddi başka hastalıkları olan kişilerde, tanı genelde geç konduğu için, büyük karaciğer absalı hastalarda mortalite oranı %30'lar ile %90'lar arasında değişmektedir. Erken tanı ve tedavi ile hastaların %80'i hayatta kalabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp