Psikosomatik Hastalıklar

Psikosomatik Hastalıklar :

Ruh (psyche) ve beden (soma) arasındaki denge hastaIıkların oluş mekanizmasında önemli rol oynar." Günümüzde kaynağı ve oluşumu henüz açıklanamarmş : birçok hastalık tamamen .teorik açıdan ele alınmakta ve psikofizyolojik olduğu öne sürülmektedir. Psikofizyolojik reaksiyonların yol açtığı bozukluklar, vücudun çeşitli sistemlerinde farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır."

• Deride; nörodermatit, ürtiker, egzama,

• Sindirim sisteminde; mide ve duodenum ülserleri,

• Solunum sisteminde; bronşial astım,

• Dolaşım sisteminde; bayılma, migren, esansiyel hipertansiyon ve koroner arter hastalıkları,

• Üremeboşaltım sisteminde; mensturasyon bozuklukları, cinsel fonksiyon bozuklukları,

• Metabolik endokrin sistemde; aşırı şişmanlık veya . yıllık, şeker hastalığı,

• Özel duyu organları ve diğer sistemlerde; saman nezlesi, glokom ve tik'ler,

• Kasiskelet sisteminde; spazmodik tortikollis, romatoid, artrit, bir kısım dejeneratif eklem hastalıkları ile kas gerginliklerine bağlı sırt bel ağrıları görülür.

Psikiyatrik hastalıklarla bağlantılı romatizmal belirtiler

Bu belirtiler eklem dışı, yumuşak doku romatizması grubundandır. Kronikleşen hastalıklarda ruhsal sorunların varlığı . kaçınılmazdır. Romatolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal sorunlar da vardır. Polimiyaljik artrit, sistemik lupus eritematosus gibi hastalıklarda depresyon ve başka psikozlar gelişebilir. Romatoid artrit, dejeneratif omurga hastalıkları, ankilozun spondilit gibi hastalıklarda kişilik değişimine yol açabilecek kadar ciddi ruhsal sorunlar oluşabilir. Aşırı eklem hareketliliğine bağlı ağrılarda (poliartralji) ve orta yaş kadınlarda görülen pannikülozlar fiziksel belirtilerle bir araya geldiğinde hastalık yapısı kazanırlar.

Psikojenik romatizma

Sık rastlanan, mental kökenli romatizmal yakınmalardır. Örneğin, kronik epikondilitte (örneğin, tenisçi dirseği), kişilerdeki frenlenmiş saldırganlık duygusu önkol kaslarında tonus artmasına neden olur. Bu durumun uzun sürmesi halinde, kaskemik bağlantılarında enflamasyon gelişir.

Kronik sırt ağrısı

Genellikle 2040 yaş arasındaki kadınlarda görülen değişken karakterli ağrılardır. Mental kökenli hastalıklarda ve depresyonlarda sıkça karşılaşılır. Depresyonların % 1040'ında değişik ölçülerde bel veya boyun ağrıları gözlenir. Kas kemik bağlantılarındaki enflamasyon (tendomiyopati) ilk belirtidir.

Servikosefaljik sendrom

Baş, boyun ağrısı, dengesizIik, baş dönmesi, görme kusuru vb. belirtiler ortaya çıkabilir.

Huzursuz bacaklar

Bacak ağrıları vardır. Uyku problemine yol açabilirler.

Kas romatizması

Maskeli depresyonlar kendilerini sırt ağrılarıyla belli edebilirler. Bu hastaların en az % 20'sinin ruhsal sorunlar yaşadıkları ve bunlarında yarısının ciddi bir depresyon geçirdikleri saptırıştır." İnsanın ruhsal durumuyla fiziksel yapısı arasındaki ilişkiyi vurgulayan deyimler vardır. Boynu bükük, başı önünde, sırtında yük çekmek, omuzları çökrnek, enseyi karartmak, başını dik tutmak gibi birçok deyim günlük konuşma dilinde yer almıştır.

Psikosomatik hastalıkların tedavisi

Hastalık belirtilerinin çoğu dahili ve cerrahi tedavileri gerektirecek niteliktedir. Doğal olarak tedaviler psikiyatristlerden çok dahiliyeciler, cerrahlar veya pratisyen hekimler tarafından yapılmaktadır. Oysa psikiyatristlere ulaşmak iyi bir yoldur. çoğu zaman hastalardaki sırt ağrıları, fizik tedavi veya diğer yöntemlere baş vurmadan ıntidepresif ilaç tedavileriyle iyileşebilmektedir." Psikoterapi önlemleri ve hastaya yaklaşım çok önemli olmakla beraber hastalığın fiziksel belirtileri de ihmal edilmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp