Psikomotor Nöbetler

Psikomotor Nöbetler : Otomatizm şeklinde olan nöbetlerde hastanın şuuru bozulmuştur, olanlardan haberdar değildir (konfiızyon hali) ve gayesiz bir davranış veya sterotipik bir hareket yapmaktadır, örnek olarak saç fırçalama, yüz ovma, dudak yalama çiğneme hareketleri gibi basit otomotizm veya soyunma, arama, amaçsız dolaşma, yapılan bir hareketin sterotipik devamı gibi kompleks otomotizm hali gösterebilir.Psikomotor epilepsilerde füg halinde nöbetlere de rastlanır. Füglerde bilinç hali daha az bozulur ve fakat davranışlar daha komplekstir.

Füg nöbeti sırasında hasta evinden uzak bir yere gidebilir, orada günlerce dolaşır ve nöbet geçipte kendine geldiğinde oraya nasıl geldiğini bilmez.Buna benzer füglere histeri ve depresyon vakalarında da rast- lanılmaktadır, ancak ayırıcı tanıya gidilmesi gerekir.Psikomotor epilepside önemli bir başka nöbet şekli de konfüzyon halinin hakim olduğu tablodur. Konfüzyon hali kısa sürer. Bu hale klinik olarak alacakaranlık hali de denilir. Post-iktal konfüzyon ve absans nöbetlerinden ayırdedilmesi gerekir.6/ Konuşma bozuklukları şeklinde olan fokal nöbetlerde konuşma otomatizmleri veya disfazi belirtileri görülür.

Bu nöbetler dominant temporal lobdan kaynaklanır.7/ Birleşik Nöbetler:Nöbetin belirli bir odaktan diğer beyin bölgelerine de yayılmacı ile birçok belirtinin birlikte görüldüğü kompleks nöbetlerdir.Temporal lob statüsü absans statusuna benzer klinik belirtiler gösterir. Uzun bir konfüzyon hali, kognitif ve psikiyatrik boeukluklar, otomatik davranış ve amnezi görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp