Patolojik Beyin Dalgaları

Patolojik Beyin Dalgaları : Beyin bioelektriğinde görülen patolojik dalgalar sporadik ve çeşitli kompleksler halinde ve belirli frekanslarda ritmik olarak ortaya çıkabilirler. Patolojik dalgalar frekanslarına ve morfolojilerine göre adlandırılmışlardır.

Genellikle, ortaya çıktıkları bölgenin temel aktivitesinden daha fazla amplitüd göstermektedirler.

Spike (Diken) : Hızlı bir dalga olup 20-60 milisaniyelik bir sürede (12 mm lik bir alanda) görülür, izoelektrik çizginin üzerine doğru defleksiyon şeklinde ortaya çıkan elektronegatif bir dalgadır. Bazan bifazik veya trifazik şekilde de görülürler.Uyku incelemelerinde veya monopolar derivasyonla yapılan incelemelerde pozitif spike’lara da rastlanılmıştır.

Sparp Wave (Sivri Dalga) : Yavaşlamış bir. spike görünümünde olup 60-150 mili saniye süreli (2-5 mm lik alanda) elektronegatif bir dalgadır. Bu da bifazik veya trifazik biçimde olabilir. Bazan da özellikle epilepsi tanısı için değerli olan 150-300 milisaniye süreli sert bir çıkış ve bunu izleyen yavaş bir inişi olan sharp-slow dalga biçiminde görülebilir.

Slow Wave (Yavaş Dalga: Yetişkinlerde saniyede 8 frakansm altında olan dalgalara yavaş dalgalar denilir. 4-7 Hz/saniye frakans- ta olanlar Teta, 0-4 Hz/saniye olanlara ise Delta dalgalarn ismi verilir.Teta dalgalan normal EEG’de de görülür ve trasenin total süresinin °fo 25’inden az bir yer kaplar. Parieto-Temporal bölgelerde sinüzoidal olarak görülürler ve orta Frontal ve Santral sahalara da yayılma gösterirler, simetrik olup kısa sürelidirler ve düşük amlitüdlüdürler.

Çoğu zaman Alfa dalgaları arasında gizlenmiş durumdadırlar. .Delta dalgaları ise yüksek amplitüdlü, yavaş frekanslı dalgalar olup genel olarak patolojik ritmlerde görülür. Fizyolojik olarak da uyku ritminde bulunurlar. Yavaş dalgalar düzenli veya düzensiz bir biçimde görülürler. Çeşitli patolojik dalgaların belirli biçimlerde birleşmesi sonucu kompleks dalgalar ortaya çıkar.

Wave and Spike (Dalga-Diken Kompleksi) : Dalga diken kompleksi, normal bir temel aktivite üzerinde her iki hemisferden senkron, saniyede 3 frekansta ortaya çıkan paroksismler halinde görüldüğünde, sentransefalik deşarjdan söz edilir (Penfield). Beyin sapı veya Talamik Retikulumdan kaynaklanan bu deşarjlar, idyopatik epilepsiler için karakteristik EEG bulgusudur.

Klinik nöbetle birlikte görülen EEG’fik deşarjlarda frekans değişebilir. Ayrıca inter - iktal dönemde de görülürler.Multiple Spike and Wave: Birkaç Spike (2-6) bir iki düzenli dalga tarafından izlenir. Miyoklonik tipte idyopatik epilepsinin karakteristik EEG bulgusudur. Ve fotik stimülasyona hassastır.Slow Spike and Wave: Spike’lan daha uzun süreli (daha yavaş)olan bu kompleks dalgalara petit-mal variant (benzeri) adı verilmiştir.

Bu anomaliye lokal olarak da rastlanılır ve o bölgede oturan kronik, organik bir lezyonu gösterir.Trifazik Dalga: Çeşitli ansefalopatilerde görülen bir elektro- grafik anomalidir, örneğin, karaciğer ansefalopatisi. Bu anomali psödoparoksimal karakterdedir. Trifazik dalga kompleksinin başlangıcında ve bitiminden sonra iki tane negatif defleksiyon vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp