Mevsimsel Depresyon Belirtileri

Mevsimsel Depresyon Belirtileri

■ Depresyon, hayattan keyif almama
 
■ Letarji ve aşırı yorgunluk
 
■ Fazla uyuma ve yemek yeme
 
■ Sürekli karbonhidrat tüketme arzusu
 
■ Anksiyete ve sinirlilik
 
■ Cinsel isteksizlik
 
SAD (Seasonal Affective Disorder) olarak da bilinen mevsimsel duygu durumu bozukluğu kişileri karanlık kış ayları boyunca etkileyen bir tür depresyondur. Bu rahatsızlık kış sıkıntısı olarak da bilinir.

Mevsimsel Depresyon Nedenleri

■ Mevsimsel duygu durumu bozukluğunun nedeni hâlâ sır olmakla birlikte, beyinde salgılanan bir kimyasal olan serotin seviyesindeki düşüklükten kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu seviyenin güneş ışığından en az yararlanılan kış aylarında en alçak değerlere düştüğü görülmektedir.
 
■ Stres ve hareketsizlik, durumu daha kötüye götürebilir.
 
Doktorunuz ne önerİrdİ?
 
Işık terapisinin kış aylarında birçok kişiye yaran olduğu görülmüştür. Bu terapi normal ampullerden 20 kat daha parlak ışık yayan özel bir kutunun karşısında her gün birkaç saat oturarak gerçekleştirilir. (Bu yöntem, ultraviyole ışık yaydığı için cilde zarar veren ve aynca mevsimsel duygu durumu bozukluğunu gidermeye yaramayacak tipik güneşlenmeyle kanştınlma- malıdır).

Mevsimsel Depresyon Kimlerde Görülür?

Mevsimsel depresyon, kişilerde duygusal, davranışsal, zihinsel ve bedensel olarak bir takım belirtilerle kendini gösterir. En dikkat çekici belirtileri mutsuz olma, çökkün duygu durumu, endişe, günlük işlerde ilgi kaybı, uyku düzeninde bozulma, iştah kaybı ya da iştahta artış, enerjide azalma, güvensizlik, değersizlik ve suçluluk duyguları, kararsızlık, dikkat eksikliği ve konsantre olmada güçlük çekmedir. Bahsedilen fiziki ve ruhsal belirtilerin en az beşini hissediyorsanız uzman desteği almalısınız.

Mevsimsel depresyon sadece insanlara özgü bir durum da değildir, doğadaki tüm canlıların yeni bir mevsime geçerken yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişim dönemidir. Özellikle bazı hayvanlar bu durgunluk dönemini kış uykusuna yatarak sona erdiriyor.

Alınacak Önlemler
Mevsimsel depresyona karşı korunmada dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar;

Yaşamınızı düzenli ve öngörülebilir bir yaşam şekline dönüştürün,

Hava güneşli olmasa da sabah veya öğlen saatlerinde 25-30 dakika dışarıda yürüyüş yaparak güneş ışığından faydalanın,

Düzenli olarak spor yapın, sağlıklı beslenin ve bol bol su içmeye çalışın,

Kendinizi sabah yataktan erken kalkmaya isteklendirin,

Yaşamınıza dair yeni hedefler ve yeni planlar yapın,

Vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri almaya çalışın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp