melankoli nedir

Melankoli nedir?

Ruhsal ve bedensel yavaşlama; keder, sıkıntı, intihar arzusuyla olan ve "psikotik depresyon" da denen bir akıl hastalığı. Daha ziyade 30 yaşından sonra görülür. İrsiyetin rolü vardır. Oluş sebepleri çok çeşitlidir.
Bunlar: Psikofizyolojik faktörler; organsal, toksik, infeksiyöz, travmatik, hormonal, nörolojik, sosyo-ekonomik sebeplerdir. Kişi başlangıçta mizaç ve karakter değişikliğine uğrar. Hassaslaşır, çabuk duygulanır, ağlar, kolay heyecanlanır, sinirlenir. Karamsardır, karar vermekte zorluk çeker. İntelektüel (ani karar verme) kapasitesi azalır. Hareket ve davranışlarında yavaşlama olur. İşinde zorlanmalar ve başarısızlıklar görülür. Bunlara baş ağrısı, hazımsızlık, gaz, kabızlık, titremeler ilave olabilir. Uyku ve iştah kaybolur. Saplantı (obsesyon) ve korkular görülür. Endişe ve güvensizlik ortaya çıkar. Yüzü ıstırabı yansıtır. Az konuşur. İntihar edebilirmelankoli

Klinik tipleri:
1)
Hafif şekiller: İç organ şikayetleri, ağrılar, kabızlık, uykusuzluk, cinsi (seksüel) yetmezlik, durgunluk, takatsizlik, kuruntular.

2) Subakut melankoli (melankolik depresyon): Zayıflık, yorgunluk, takatsizlik, durgunluk, neşesizlik.

3) Nevrastenik şekil: Çabuk yorulma, çalışma gücü kaybı, dikkat ve hafızada zayıflama, baş ağrısı, çarpıntı, mide-barsak bozuklukları, cinsi (seksüel) yetmezlik.

4) Stuporlu şekil: Koma gibi yatar.

5) Ajitasyonlu şekil: anksiyete ve aşırı hareketlilik olur.

6) Hezeyanlı melankoli: Paronoit (şüpheler), başkalarını ve kendini suçlamalar, küçüklük kompleksi, inkarlar.

7) Hallüsinasyonlu melankoli: Hayaller görülebilir.

8) kronik melankoli: Uzun süren tipidir. Bu hastalığın hastanede tedavisi gerekir. Elektroşok ve ilaç tedavileri uygulanır.

Melankoli Ne Demek? Melankoli Nedir?

Melankoli, Türkçeye İngilizceden geçmiştir, İngilizce yazılışı; melancholy’ dir.

Psikolojik bir hastalığın tanısı olup, Psikotik depresyon anlamına gelir. Bedensel etkileri de gözle görülebilir. Ruhsal ve bedensel yavaşlama olarak tanımlanabilir.

Ağır psikolojik travmalar yaşayan insanlarda görülebilir. Bu hastalığı yaşayan insanlara ‘’melankolik’’ denir. Melankolikler genel özellikleri bakımından sürekli bir keder ve sıkıntı halindedirler. Yüksek derecede intihar eğilimi gösterirler.

Türkiye de bir tarz olarak melankolik (ingilizce: melancholy) insanlar vardır. Sürekli olarak arabesk ve arabesk rap müzik dinleyen kendilerine bilinçli olarak zarar veren insanlardır.

Melankoli Hastalığı Tedavi

Melânkolik hastanın tedavisinin bir ruh doktoru tarafından ele alınması gerekir. Bu hastalıkta vücutta meydana gelen çeşitli belirtileri azaltmak, yok etmek için birçok ilâçlar kullanıldığı gibi son yıllarda bulunan, Özellikle ruhi alanda etki gösteren ilâçlar da başarıyla uygulanır. Bütün ruh hastalıklarında olduğu gibi melânkolide de hastanın ruhunu kuvvetlendirecek telkinlerin, ona yaşama zevki verecek şartların tedavide büyük payı vardır. Bu arada, hastanın dinlenmesi, açık havada, temiz bir çevrede yaşaması başta gelir. Kırlarda, güneşli yerlerde, deniz kıyısında, çiçekli bahçelerde yaşıyan hasta, yavaş yavaş, tabiatın, hayatın, dünyanın güzelliklerine karşı ilgi duymaya başlar, böylece içinde yaşama zevki doğar. Bunun yam sıra, hasta, kendisini yormıyacak hafif bir el işiyle uğraşacak olursa, hayata karşı daha yakın bir ilgi duyar, bir işe yaradığını, ortaya birtakım eserler koyabildiğini gördükçe kendisine karşı olan güveni zamanla artar. Hukuk bakımından, melânkolik bir kimsenin hastalığı sırasında yapacağı alışveriş, evlenmesi, boşanması, verdiği bir senet, yaptığı sözleşmeler geçerli değildir. Böyle bir hasta askerlik yapamaz, silâhlı hizmetlerde çalıştırılamaz.

Melankoli Bitkisel Tedavi
Bitki karışımı çayı: Eşit miktarda çok ince kıyılmış kereviz kökü ve çıbanotu, çay biçiminde kullanıldığında ruhsal çöküntüye ve melankoliye son verebilir.Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Geceleri yatmadan önce demlenen bir bardak sıcak çay yudumlanarak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp