Kişiliğin Ontogenetik Ve Filogenetik Gerilemesi

Kişiliğin Ontogenetik Ve Filogenetik Gerilemesi : Kişilik etkinliği, geist varlık kategorisinin altındaki psişik varlık düzeyine inmiştir. Bu «gerileme» dir.Psişik varlık «bilinç» olarak görünüşe ulaşan bir varlık kategorisidir ve tek tek insanların bilinçleriyle ilgili olması nedeniylebireyseldir. O, geist gibi «birey-üstü» olan değil, «bireysel» olan bir sfer’dir. Alt varlık kategorilerinin üst varlık kategorilerinden daha güçlü olmaları nedeniyle, o, geist varlığından güçlüdür.

Ama, o, geist varlığına göre, özgür «novum»lar ortaya koyabilmek bakımından kısıtlıdır.Psişik varlık kategorisi, bireysel bilinç, ego, id, görseldil fenomeni, soyutlama içtepisi ve içgüdülerin yeraldığı bir alandır.Şizofrenik süreç nedeniyle özürlü psişik varlığın etkisi altına giren kişi, artık, özgürlüğü ve otonom «novum»larıyla, yaratmalarıyla «açılış» niteliğini yitiren bir insan olarak; varlık dayanışması için, güçlülük yasasının etkin olduğu alt varlık kategorilerinin arkaik güçlerine sığınır.

Duygu, düşünce ve davranışları onto- genetik olarak çocuksu (nüeril) ve filogenetik olarak ilkel (arkaik) bir kimliğe bürünür, içgüdüsel olmayan ve toplumdan alınan söz- lüdil bozulmuş olduğundan, mantıksal düşünce yitirilmiştir. Çünkü, gerçeklik ilkesine bağlı olan sekonder süreçler daha çok sözcüklere dayanır ve sözlüdil mantıksal düşüncenin taşıyıcısıdır.özürlü psişik varlıkta geçerli olan düşünce türü «mantık-önce- si» düşünce biçimidir. Bu «mantık-öncesi» düşüncenin taşıyıcısı ise, psişik varlık alanında yeralan ve toplumdan elde edilmeksizin doğumla getirilmiş olan görseldil’dir.

«Mantık-öncesi» düşünce, daha çok resim gibi somut simgeler aracılığıyla oluşur. Simgelerin kullanılması primer süreçler dönemine dönüşü ifade eder.Mantık öncesi düşünce:a) Ontogenetik sfer’de «protaksik», «parataksik», «senkretik» düşünme türünde görülür, ya da.,b) Filogenetik sfer’de «animistik», «majik», «arkaik» düşünce biçiminde ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp