Karaciğer Sağlıklılığı Nedir

Karaciğer Sağlıklılığı 2 :

Karaciğer, vücudun en önemli toksin atma ve kendini temizleme organlarından biridir. Karaciğeri iyi çalışmadığı için iyi toksin atamayan bir kişinin yıpranması, yaşlanması daha kolayolur ve vücudunda pek çok hastalığın temelini oluşturacak toksin birikimi başlar. Ayrıca Uzakdoğu bilgilerinde cilt sağlığının karaciğerle bağlantısı olduğu da kabul edilir. Bu nedenle alerji ve cilt problemlerinin çözümü için karaciğerden toksin atmak çok önemlidir. Karaciğer hastalıkları ve bunlara karşı yaklaşımlar farklı şekillerde olabilir. Burada genel olarak karaciğer sağlığını kuvvetlendirici yaklaşımlardan söz edeceğim.

Bitkisel takviyeler: milk thistle içerdiği etken madde silimarin sayesinde karaciğere yararlıdır. Ayrıca filantus niruni bitkisi de karaciğeri kuvvetlendiren ve temizleyen çok önemli bir etkiye sahiptir. Hindiba ve enginar hapları, soya lesitin özleri de karaciğeri kuvvetlendirir, Aleo vera ve doğal B vitaminleri, N-asetil sistein (NAC), schisandra, arı poleni ve arısütü de bu konuda yardımcıdır. Son yıllarda ağız yoluyla alınan bir alpha interferon preparatının birçok hepatit hastasında olumlu sonuç verdiği gözlemlenmiştir. Diğer yandan, özel bazı ayurveda tabletlerinin çok sayıda karaciğer hastasında iyi sonuçlar verdiğini gördüm.

Bitki çayları

Karaciğer kuvvetlendirici çay tarifi: (bir fincan için): 1/2 çay kaşığı zerdeçal, ı tadı kaşığı rezene tohumu, küçük bir tutam kurtpençesi, irice bir tutam hindiba ve 6-8 adet dut kurusu karıştırarak elde edeceğiniz çayı günde 2-3 fincan içmek karaciğer sağlığı açısından son derece faydalıdır.

Baharatlar: arı poleni, toz zerdeçal, taze nane ve nöbetşekeri karaciğer için yararlıdır. Toz zerdeçal, özellikle yoğun toksin atma özelliğiyle ayı bir öneme sahiptir. Sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı öz zerdeçalı karıştırarak macun yapıp yutmak karaciğerden toksin atılması için faydalıdır.

Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler: doğru ve sağlıklı beslenmenin karaciğer sağlığı açısından önemi büyüktür. Ayrıca kronik kabızlık, karaciğerin taksin atmasını engelleyen önemli rahatsızlıklardan biridir.

Karaciğerin korunmasının yanı sıra kabızlığın tedavisi de çok önemlidir. Genel olarak kızartmalar, alkol, aşırı yağlı yiyecekler, fazla ilaç tüketimi ve kimyasal katkı içeren maddelerin fazla tüketimi, aşırı sıcak yiyeceklerle beslenmek, öfkeliyken yemek yemek, acılı baharatları fazla tüketmek, birden ve çok hızlı yemek yemek, lokmaları iyice çiğnemeden yutmak, yemek sırasında çok soğuk ve çok sıcak sıvı almak kaçınılması gereken şeylerdir.

Özellikle müsli, buğday ezmesi, kayısı kompostosu (tercihen organik kayısılardan), dut ve dut kurusu, kaliteli bal, arısütü, soya fasulyesi, zeytinyağı, yeşil lifli yapraklı sebzeler, enginar, bakla, sebze çorbaları, limonata, üzüm hoşafı tüketilmesini öneririm.

Önemli bir ipucu: öfke ve korku karaciğerin baş düşmanıdır. İçinizdeki öfkeyi temizlemek ve korkularınızdan arınmaya çalışmak karaciğerin enerjisini rahatlatır, iyileşmenizi kolaylaştırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp