karaciğer biyopsisi nasıl yapılır video

KARACİĞER

Karaciğer, sindirim sıvısı olan safrayı ürettiği için daha çok sindirimle ilgili bu göreviyle bilinir. Aslında çok işlevli bir organ olan karaciğerin 300’ün üzerinde görevi vardır ve toksinlerin vücuttan atılması bunların en önemlilerinden biridir. Toksinlerin vücuttan atılması hem sindirim sıvısı hem de atık taşıyıcısı olan safra sayesinde gerçekleşir.

Nerededir?

Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında, diyaframın altında yer alır. Neredeyse tamamı göğüs kafesi tarafından korunduğu için dışarıdan elle muayenede ancak çok ufak bir kısmı fark edilebilir.

Nasıldır?

Karaciğer, vücudumuzdaki en büyük iç organdır. Sağdan sola 28 santimetre ve önden arkaya da 16 santimetre uzunluğunda olup 8 santimetre boyundadır. Bir kadavranın karaciğer ağırlığı 1,5 kilo olduğuna göre, canlı bir bedende kanla dolu bir karaciğerin ağırlığı muhtemelen 2,5 kilo civarındadır.Safrayı karaciğerden safrakesesine taşıyan hepatik kanal ve oradan da bağırsaklara -onikiparmakbağırsağına- taşıyan koledok kanal da karaciğerin parçalarıdır.
 
Nasıl çalışır?
 
Karaciğer iki damardan beslenir. Bunların ilki, aorttan karaciğere oksijen açısından zengin kan taşıyan hepatik atardamardır. Diğer tüm organlar gibi karaciğer de düzgün çalışabilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Öbür damar ise bağırsaklarda birikmiş besinlerden gelen besleyici maddelerle dolu kanı ve aynı zamanda vücudumuzun her yerinden toplanan birçok atığı karaciğere taşıyan kapı toplardamarıdır (portal toplardamar). Kapı toplardamarı, karaciğere girerken, karaciğer hücrelerine nüfuz eden çok sayıda kılcal damara (son derece ince damarlara) ayrılır. 
 
Böylece kan, kendisini atık maddelerden temizleyecek karaciğer hücreleri ile yakın temasa geçer. Karaciğer hücrelerinin her biri kanı atıklardan temizlemekle görevli bir filtre işlevi görür ve bunları safra olarak dışarı atar. Safra olarak dışarı atılan atıklar, safra kanalcıkları tarafından toplanıp hepatik kanala aktarılır; bu kanal da safrayı safrakesesine taşır.Sindirim süreci dışında kalan zamanlarda safranın toplandığı safrakesesi, bu sıvı için hazne görevi görür. Safra kesesi, onikiparmakbağırsağına açılan koledok kanalı vasıtasıyla bağırsaklara bağlanır; bu kanal toksinlerin bağırsaklar yoluyla dışarı atılmasını sağlayan bir yol teşkil eder.
 
Safra kesesinin boşaltımı, safrakesesinin kasılmaları ve oddi büz- gen kasının açılmasıyla sağlanır. Öyleyse bu etkin süreç ancak safrakesesinin uyarıcı etkisiyle gerçekleşebilmektedir.toksinlerden kurtulmamıza çeşitli yollarla katkıdaKaraciğer, hücresel ölçekteki metabolizma faali- leri sonucu oluşan ve kanımızda biriken atık mad- îleri ve kalıntıları temizler: ölü hücreler, çökelmiş nineraller, kimyasal faaliyetler sonucu oluşan atıklar nişasta ve protein çökeltileri), kolesterol vb.Karaciğer, bağırsaklarda gerçekleşen mayalanma ve çürüme faaliyetleri sonucu oluşan atıkları eler.Dışarıdan aldığımız sağlığa zararlı tüm maddeleri etkisiz hale getirerek vücudumuzdan atılmalarını sağlar: gıda katkı maddeleri, alkol, uyuşturucu maddeler, toksik ilaçlar... Bu maddelerin etkisiz hale getirilmesi temas yoluyla gerçekleşir: Karaciğer, sağlığa zararlı bir maddeyle temas ettiğinde bu maddenin zararlı etkilerini etkisiz hale getiren ve vücudumuzdan atılmasını kolaylaştıran bir özsu salgılar.Karaciğer mikropları ve virüsleri öldürdüğü gibi toksinlerini de etkisiz hale getirir.
 
Drencum amacı
 
Karaciğer drenajının amaçları şunlardır:Kan yoluyla gelerek karaciğerde biriken ve onu tıkayan atıkları temizlemek.Kanın akışını ve yoğunluğunu arttırarak taşıdığı atık yükünden kurtulmasını sağlamak.Barındırdığı safra sıvısının tamamını -ve içerdiği atıkları- bağırsaklara aktarması için safrakesesini boşaltmak.Safra boşaltımını desteklemek üzere safrakesesini güçlendirmek.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp