Kadınlarda Orta Yaş Bunalımı

Kadınlarda orta yaş bunalımı belirtileri, biraz daha erken yaşlardan, 35 yaşından itibaren başlayabilir.

Bayanlarda ortak belirti daha çok duygu karmaşası ve yaşanılan çelişkilerdir. Yanakların sarkması, göz altlarının çizgilenmeye başlaması, dayanıklılığın yavaş yavaş azalması, daha erken yorulmaya başlaması, huzursuz bacak sendromuna bağlı şikâyetlerin başlaması ve zamanla artması gibi tüm bu gibi belirtiler kadınlarda sıkıntıların başladığının göstergesidir.Bu yaşlarda kadın kişi de yaşammı sorgulamaya, yaptıklarını ve yapamadıklarmı gözden geçirip pişmanlık duymaya başlayabilir. 
 

Yapmak istediği şeyler için çok geç kaldığını, yeterince genç olmadığını düşünüp bu isteklerinden vazgeçebilir.

Bazı kadınlarda orta yaşın aşılması ve yaşın daha da ilerlemesiyle beraber vücudunda oluşan bazı değişimler neticesinde cinsel hayata ilgisizlik görülebilir. Çünkü bu dönemde kadınlarda, yaşlanmaya bağlı kilo alma, saç dökülmesi, beyazlaması, sarkmalar ve çatlaklar görülebilir. Bu duruma bağlı olarak da kadın kendi dış görünüşünden rahatsız olacak ve kocası tarafından beğenilmeme korkusunu daha yoğun yaşayacaktır. Belki kocasına karşı kendini çok göstermeyecek, kendini kocasına sergilemeyecektir.Bazı kadmlar ise hele bekârsa tam tersi "Ben hala güzelim." mesajı vermek için kendisinden yaşça küçük erkelerle birlikte vakit geçirmek isteyebilir.
 

Muhafazakâr kadınlar ise daha çok ibadete yönelirler.

Demeklerde, vakıflarda, yardım kuruluşlarında yer almak isterler. Aslında bir işe yarayacaklarını ve kocasmın ilgisini bu şekilde kendi üzerine çekeceklerini düşünürler.Yine botokslar, yüz gerdirmeler, daha bir süslenmeler, cilt bakımları hepsi daha bir özenle yapılır. Tüm bunlar eşine, arkadaşlarına, yakınlarına kendini ispatlama, gücünü, kabiliyetini, değerini kaybetmediğini göstermek içindir.Bu dönemde en çok yaşanan sorunlardan biri de boşanmalardır. Duygu karmaşası, çiftlerin aile düzenini de bozabilir. Kadınlar çocuklarını ve eşlerini bir yana bırakarak hayatı daha yoğun ve yüksek tempoda yaşamak isteyebilirler. Orta yaş bunalımı hastalığı, dış görünüşüne fazlaca önem veren kadınlarda daha yoğun ve daha sancılı geçebilir.Erkeklerde orta yaşın ilerleyen safhalarında cinsel yeterlilikte bir takım değişimler olur. 
 
Sertleşme (ereksiyon) eskisi kadar, ergenlik çağı gibi çabuk olmaz ve boşalma (ejaculation) süresi ve gücü azalmıştır. Sertleşme problemi yaş ilerledikçe daha da artar. Bu süreç tüm erkeklerde bazen az bazen çok yaşanır ve ihtiyaca binaen hekime ihtiyaç duyulabilir.Orta yaş kadınlarında da buna benzer hatta daha sorunlu bir süreç vardır. Menopozla netleşen bu süreçte doğurganlık bile ortadan kalkar. 
 
Vajenin nemlenmesi azalır.
Aslında kadın erkek hem kendilerini hem de birbirlerini tanıdığında bu sürecin herkeste olduğunu ve insanlığın ihtiyarlamasma giden bir sürecin karşılığı olduğunu bilir ve daha fazla problem yapmaz. Çünkü kadın ve erkekteki bu değişim denge halindedir. Cinsel ihtiyaç sırasında kadmın vajenindeki nemlenmenin azalması ve gecikmesi erkeğin cinsel organmm sertleşmesindeki gecikmeyle orantılı olarak yavaşlar. 
 
Bu nedenle daha uzun ve daha tatmin edici bir ilişki olur ve bazen bu ilişkide temas, dokunma bile tatmin edicidir. Çünkü hem cinsel ilişkideki süre bu fizyolojik gelişimlere bağlı olarak uzamıştır hem de cinsel ilişki sırasındaki tatmin noktasmda değişik istekler açığa çıkmıştır. Yani cinsel temasın yanmda tensel temas, hoş sohbet de kişiler için zaman zaman yeterli olabilmektedir.Yaşlanmanın bir diğer sonucu kadınlar için menopoz, erkekler için ise andropozdur. Bu dönemler kimi kitaplarda “yaş dönümü” olarak adlandırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp