İçsel Çatışmalar

İçsel Çatışmalar : Buraya kadar sadece çevredeki bir şeyin ya da birinin huzurumuzu bozduğu dışsal olaylan tartıştık. Stres, bilinçli ya da bilinçdışı olabilen çözümlenmemiş çatışmalar gibi içsel süreçlerlede ilgili olabÜir. Çatışma, birbiriyle bağdaşmayan ya da karşılıklı olarak birbirini dışlayan hedefler ya da eylem çizgüeri arasında seçim yapmak gerektiği zaman gerçekleşir. İnsanların arzula- dıklan şeylerin çoğu birbiriyle bağdaşmaz. Okulun voleybol takımında oynamak isteyebdir- siniz ancak buna zaman ayıramazsınız, çünkü yaklaşan sınavlara hazırlanmanız gerekmektedir. Arkadaşlarınızın verdiği bir partiye katılmak istersiniz, ancak eve erken dönüp çalışmadığınız takdirde ertesi günkü sınavda başansız olmaktan korkarsınız.

Amcanızla akşam yemeğine çıkmak istemezsiniz ama bunu yapmazsanız, aüe- nizin eleştirilerini dinlemek zorunda kalacaksınızdır ki, bunu istemezsiniz. Bu örneklerdeki hedefler birbiriyle bağdaşmaz, çünkü birine ulaşmak için gerekli olan eylem diğerine ulaşmanızı otomatik olarak engeller.İki hedefin eşit derecede çekici olması halinde -örneğin, iki iyi iş teklifi almışsanız- karar vermekte zorlanabilir ve bir seçim yaptıktan sonra pişman olabdirsiniz. Bu stres, size tek bir iş teklif edddiğinde ortaya çıkmaz.İki içsel gereksinim ya da güdülenme birbirine ters düştüğü zaman da çatışma gerçekleşebilir. Toplumda en kapsayıcı ve çözülmesi güç çatışmalar genellikle aşağıdaki güdüler arasında olur:

• Bağımsızlığa karşı bağımlılık: Özellikle zor bir durumla karşdaştığımızda, birinin bize yardım etmesini ve sorunlanmızı çözmesini isteyebdiriz. Ancak bize kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız ve sorumluluk yüklenmemiz gerektiği öğretilmiştir. Başka zamanlarda, bağımsız hareket etmek isteyebdiriz,ancak koşullar ya da başkalan bizi bağımlı olmaya zorlar.

• Samimiyete karşı soyutlanmıştık: Bir başka kişiye yakın olma, düşünce ve duygulan- mızı onunla paylaşma arzusu incinme ya da kendimizi fazla açtığımızda reddedilme korkusuyla çatışabilir.

• İşbirliğine karşı rekabet: Amerikan toplumu rekabet ve başanya büyük önem verir. Rekabet erken çocuklukta kardeşler arasında başlar, okul boyunca devam eder, iş ve meslek rekabetinde en yüksek noktaya ulaşır. Aynı zamanda başkalanyla işbirliği yapmaya ve onlara yardım etmeye de zorlanınz.

• İtkilerin ifadesine karşı ahlak standartları: İtkilerin bütün toplumlarda bir ölçüde düzenlenmesi gerekir. 3- bölümde belirttiğimiz gibi, çocukluk öğreniminin büyük kısmı itkilere getirilen kültürel sınırlamalan içselleştirmeyi gerektirir. Cinsellik ve saldırganlık, itkilerimizin ahlak standartlanyla sık sık çatıştığı iki alandır ve bu standartların ihlali suçluluk duygularına yol açabilir.Bu dört alan, en büyük çatışma potansiyelini oluşturur. Birbirine ters düşen güdüler arasında bir uzlaşma sağlama çabası büyük bir stres yaratabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp