Epilepsi Neden Olur?

Epilepsi Neden Olur? :

Epilepsi bir hastalık değildir.

Beynin elektrik üretme yeteneğinde görülen bir aksamadır. Yani, beynin bu faaliyetini bozan herhangi bir durumda epilepsi ortaya çıkar. Ateş gibi yani. Zatürre olursanız ateşiniz yükselir, anjin ya da ishal olduğunuzda da yine ateşiniz yükselir. Kısacası, vücut ısısını ayarlayan merkezi etkileyen her durumda ateş yükselir. Bunun gibi, beynin elektrik faaliyetini etkileyen her durumda havale ortaya çıkar.O halde, beynin hangi durumlarda elektrik faaliyetinin etkilendiğini ya da başka bir deyişle beynin anormal deşarj yaptığını bilmek gerekir.Bazı beyinler anormal deşarj yapmaya yatkındırlar. Bu beyinler yapısal olarak anormal elektrik deşarj üretme eğilimi gösterirler. Bu durum sarı saçlı olmak, mavi gözlü olmak gibi soya çekimle ilgili bir durumdur. Örneğin,astımı olanlar alerjik tozlara anormal yanıt verirler. O tozla karşılaşmadıkları sürece akciğerleri normaldir. O toz ile karşılaştıklarında astım krizi denen bir solunum sıkıntısı yaşarlar. Astım krizi geçtikten sonra, akciğerleri tamamen normalleşir, ta ki aynı tozla tekrar karşılaşıncaya kadar.

Benzer şekilde, bazı beyinler de en ufak bir uyarılma ile anormal deşarj yapma özelliği gösterirler.

Bu anormal deşarj hali bittikten sonra, beyin hiçbir şey olmamış gibi normal çalışmasına geri döner. Bu kişilerin nöbetleri kontrol edildiği sürece normal yaşantılarını sürdürürler. Bunların arasından pekala toplumun en üst düzeylerine gelmiş kişiler olabilir. O halde, toplumun epilepsi konusundaki cehaleti yüzünden bu kişileri dışlamaya hiç hakkı yoktur. Daha önce bahsettiğim gibi koskoca Roma İmparatoru Sezar’ın da epilepsisi varmış. Tarihte, epilepsili olup romanları, resimleri, besteleri iletopluma yön vermiş sayısı: örnek kişilik mevcuttur.Bazı epilepsilerin sebebi anne karnında geçirilmiş bir hasardır. Bu hasar bulaşıcı bir hastalık olabilir, radyasyon olabilir, insan vücuduna zararlı maddeler olabilir. Maalesef bu hasarlar genellikle anne tarafından fark edilmez. Örneğin kızamıkçık gibi... Anne, hamileliğinde kızamıkçık geçirdiğini fark etmez bile. Fakat, karnındaki bebekte ağır hasara yol açar. Üstelik bu durum bebek doğana kadar anlaşılamayabilir.Genellikle, hamilelikteki epilepsi sebebinin saptanması mümkün olmaz.

Olmaması da tedavi açısından şimdilik bir kayıp değildir.

Çünkü, bugün mümkün olan tedavi yöntemleri, etkene değil, meydana gelmiş beyin hasarına yöneliktir. Yani, sebep kızamıkçık da olsa, radyasyon da olsa ortaya çıkan beyin hasarı benzer ise tedavi aynı olur.Doktorlar nedeni tespit etmektense, o nedenin sonunda meydana gelmiş hasarı tespit etmeyi yeğlerler. Çünkü, diğeri hem çok masraflı, hem de genellikle sonuç vermeyen hir araştırma olmaktadır. O nedenle, epilepsinin genellikle ne tip olduğu ortaya çıkar, esas sebep ise pek bilinemez. Biz aileler de, sebebin bilinememesini anlayamayız. Bu durum, tedaviye başlamak için bir engel teşkil etmez. Doktorlar için, epilepsinin ortaya çıktığı beyin alanı, elektrik deşarjının yaygınlığı, süresi vs. gibi bilgiler önemlidir.Bazı epilepsilerin sebebi, soya çekimle geçen beyin hastalıklarıdır. Ülkemizde soya çekim konusu hala anlaşılamamakta ve insanın gen haritasının belirlendiği yüzyılımızda hala akraba evlilikleri devam etmektedir. Akraba evliliğinden olma hastalıklar, hep sağlam çocuklar öne sürülerek reddedilir. Akraba evliliği ile geçen hastalıkların “her çocukta görülmesi gerekir” diye bir kuralyoktur. Akraba evliliği sadece hastalığın ortaya çıkma ihtimalini arttırır.Akraba evliliğisadece hastalığın ortaya çıkma ihtimalini arttırır.

Anne ve babadan üreyen her canlı, hem annesine hem babasına ait özellikler taşır.
Bu özellikleri taşır ama, bu özelliklerin her ikisi birden o kişi de görülmez. Örneğin, annesi mavi, babası kara gözlü olan bir çocuğun, bir gözü mavi bir gözü kara olmaz. Çocuğun göz rengi, annesinin ya da babasının göz renginden birine benzer. Bu da, anne ya da babanın göz rengini belirleyen genlerin gücüne bağlıdır. Yani, genlerin bazıları diğerlerine göre daha güçlüdür. Burada güçsüz derken güçsüz olan genin hastalıklı veya bozuk olduğu anlaşılmasın. Çünkü mavi gözlü olmak da kara gözlü olmak da bir hastalık hali değildir. Bu sadece kalıtım biliminin kullandığı bir terimdir.Çocuğun göz rengini güçlü olan gen belirler. Annesiningöz rengi geni babasınınkinden daha güçlü ise, çocuğun göz rengi annesininki gibi olur.

Çocuğun göz rengi annesininki gibi olur ama çocuk babasının göz rengi genini de kaybetmez.
Onu da taşır. Yani çocuk kendi çocuklarına hem annesinden aldığı güçlü geni hem de babasından aldığı güçsüz geni aktarabilir. Bunun gibi, bir kişi sağlam olabilir ama hastalıklı bir geni pekala taşıyabilir ve bunu çocuklarının hepsine olmasa da bazılarına aktarabilir.Eğer bu kişi kendisi gibi kara gözlü olduğu halde, mavi göz geni taşıyan biri ile evlense, kara gözlü çocukları olabileceği gibi mavi gözlü çocukları olma şansı da vardır. Annenin taşıdığı mavi gen ile birlikte babanın taşıdığı mavi gen bir çocukta denk geldiği takdirde çocuk mavi gözlü olur. Yani kara gözlü bir ana ve kara gözlü bir babadan mavi gözlü bir çocuk olabilir. Hatta çocuğun soyunu tanıyanlar ailede falanca kişinin de mavi gözlü olduğunu hatırlarlar.Şimdi, epilepsi vs. gibi toplumda görülme sıklığı % 0.6 olan bir durumu düşünelim.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp