Epileptik Nöbet Çeşitleri

Epileptik Nöbet Çeşitleri :

Epileptik nöbet le, sinirlerde meydana gelen aşırı bir elektrik akımıdır.

Yani, birbi- rine değen çıplak iki elektrik teli arasındaki kısa devre gibi. Elektrik ile yüklü iki bulut arasındaki elektrik devresi sonucu çakan şimşek gibi. Bulutla yeryüzü arasında bir elektrik akımı olan yıldırım gibi.Burada önemli olan nokta, nöbet sırasın- daki elektrik uyarısının, elimizin yanmasında olduğu gibi, çevreden gelen bir uyarı değil, beynin kendi içinden kaynaklanan gereksiz ve aşırı bir elektrik akımı olmasıdır.

Nöbetin şekli
Nöbetin şekli; yaşa, uyarının çıktığı beyin alanına, uyarının yayılma derecesine bağlıdır.Beynimizin her noktası, ayrı bir iş yapmakla görevlidir. Bu aşırı elektrik uyarısı hangi işi yapan bölgeden kaynaklanmışsa, o bölgenin yaptığı işe benzer şekilde bir nöbet geçirilir. Yani, uyarı görme merkezinden kaynaklanmış ise, nöbet geçiren kişi bir ışık ya da bir renk görür. İşitme merkezinden kaynaklanmış ise bir ses duyar. Ağız hareketlerini düzenleyenbeyin bölgesinden çıkan elektrik deşarjları kişinin dudaklarının kasılmasına, ağzından köpük gelmesine neden olur. Kol ve bacak hareketlerinden sorumlu beyin bölgesi uyarılmışsa, kişinin kol ve bacakları kasılır ya da gevşer. Mide bulantısı şeklinde, acayip bir koku duyma şeklinde değişik nöbetler de olabilir.Oluşan aşırı elektrik akımı beynin her yerine yayılmamışsa, şuur kaybolmadan, yani sorulan sorulara yanıt vererek geçirilen nöbetler bile vardır.Nöbetin şeklini ayrıca beynin gelişmişlik derecesi belirler.

Doğumda, beyin olgunlaşmasını henüz tamamlamamış bir organdır.

Örneğin, doğar doğmaz yürüyemez, konuşamaz, kendimizle ilgili kararlar alamayız. Beynin az çok yeterli olgunluğa erişmesi en az altı yaşma kadar sürer. Esasında organik anlamda 32 yaşlarına kadar sürer. Beyin olgunlaştıkça ortaya çıkan nöbet karakteri de onun olgunluğuna paralel değişir.O nedenle, yeni doğmuş bir bebeğin beyin kapasitesinin oluşturacağı nöbetler de kendi olgunluğu kadardır. Küçük bebekler göz kırparak, tekdüze emme hareketleri yaparak, bacaklarını sanki bisiklet pedalı çeviriyormuş ya da gaz sancıları varmış gibi karınlarına çekerek, korkmuş gibi sıçrayarak, çığlık atar gibi ses çıkarak nöbet geçirirler.Küçük kas seyirmeleri şeklinde olan nöbetler giderek kol bacak kasılmaları halini alabilir. Okul yaşındaki çocuklarda anlık göz dalmaları ve o sırada sorulanlara yanıt verilememesi şeklinde nöbetler vardır. Çocuk nöbetin akabinde hiçbir şey hatırlamaz ve nöbetin başında yapmakta olduğu işe, hiçbir şey olmamış gibi kaldığı yerden devam eder. Burada önemli bir nokta gözden kaçmamalıdır. Epilepsi demek için yukarıda sayılan belirtilerin, beynin elektrik akımındaki bir düzensizliğe ait olması gereklidir. Bunun dışında da oldukça fazla sayıda sebep beynin ilgili bölümünün çalışmasını bozar. Ayrıca her baş dönmesi, her karın ağrısı, mide bulantısı da epilepsi demek değildir. Bu belirtilerin beynin elektrik akımındaki düzensizlikten kaynaklandığının kesin olarak saptanması gerekir.

Nöbet tipleri

1. Şuur kaybı
2. Altına kaçırma
3. Bir noktaya bakma
4. Sebepsiz çığlık atma
5. Elbiselerini çekiştirme
6. Çakı gibi ikiye katlanma
7. Nöbet sonrası derin bir uyku
8. Gevşeme, olduğu yere yığılma
9. Kaskatı olma, yere çarparcasına düşme
10. Göz kapağı, dudak ve parmaklarda seğirme
11. Dişlerin kenetlenmesi, ağızdan köpük gelmesi
12. Sürekli pedal çevirir gibi hareket tekrarlama
13. Sebepsiz bulantı, ağız şapırdatması, yalanma, yutkunma
14. Sebepsiz kalp çarpıntısı, nefes hızlanması, yüz kızarması
15. Anormal ve istemeden yapılan kol veya bacak hareketleri
16. Gerçek dışı koku, görme veya işitme algılamaları, korkular
17. Karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, hıçkırık/gülme krizi

BİLGİ:
(1) Yukandakilerin hepsi aynı kişide olacak diye bir koşul yoktur.
(2) Kimsenin nöbeti, bir diğerinin nöbetine benzemez.
(3) Zaman içinde aynı kişinin nöbetleri karakter değiştirebilir.

O halde, kimsenin nöbeti kimseye benzemez. Halbuki biz falancanm nöbeti falanca yaşta bitmiş diye, o yaşa kadar beklersek her şey yoluna girer rehavetine kapılıyorduk. Ya da, falancanm nöbetleri sonunda çocuk zeka özürlü olmuş diye yas tutuyorduk. Falancanm nöbetlerini iyileştirmiş diye habire doktor değiştiriyorduk. Ben oğlumun epilepsisini kimse ile karşılaştırıp ne üzülmeli, ne de sevinmeliymişim meğerse. Ben sadece oğlumun epilepsisi ile ilgilenmeli onu takip etmeliymişim.Bunları öğrendikçe;Oğlumun yaşı büyüdükçe geçirdiği nöbetlerin neden değiştiğini anladım.Küçük çocuklarda göz kırpmalarının, büyükolanlarda zaman zaman gözlerin dalmasının bile önemli olduğunu anladım.Her göz kırpmasının, her dalmanın, her el titremesinin bir nöbet olmadığını da öğrendim.Çocuk yetiştirmenin zor olduğu kanısına varmadım. Çocuk yetiştirirken bir anneye gereken kadar bilgi sahibi olmam gerektiğinin farkına vardım.

Nöbetin başlangıç kısmı hatırlanabilir mi?
Bazı nöbetlerde uyarı beynin bir bölgesinden başlar ve çok kısa bir süre içinde beynin her tarafına yayılır. Uyarının beynin her yanına yayılması ile çocuk şuurunu kaybeder. Şuur kaybından önceki o kısa süre içinde, bir his duyulur. Bu his, beynin uyarıldığı bölgenin yaptığı iş ile ilgilidir. Uyarılan beyin bölgesinin görevi ne ise, nöbet geçiren kişi o işi yapıyormuş gibi hisseder. Nöbet öncesi bu kısa süreli dönemde, henüz şuur kaybolmadığı için, bu his nöbet sonrası hatırlanır. Bu bir tat, bir koku, bir ses, bir bulantı veya bir tür korku olabilir.Çocuk kendindeki bu garip hissi fark eder. Telaşa kapılarak yakınında ise annesinin eteklerine sarılır. Uyarı ile şuur kaybı arasındaki süre o kadar kısadır ki, çocuğun yakınındakiler daha ne olduğunu anlayamadan, nöbet başlar. İşte nöbet öncesi hatırlanan bu duyuma Aura denir. Ancak, yukarıda da belirttiğim gibi her nöbet tipindeaura olacak diye bir şart yoktur. Bazı nöbetlerde bu his o kadar kısa sürelidir ki hasta bu hissi hatırlayamaz. Bazı nöbetlerde ise, anormal elektrik akımı beynin bir bölgesinden değil, aynı anda tüm beyin alanlarından başlar. Nöbetin böyle bir başlangıcı olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp