Epilepsi İlaçları Nedir? Nasıl Tedavieder?

Epilepsi İlaçları Nedir? Nasıl Tedavieder? :

Sinir sistemimiz elektrik enerjisi ile çalışıyorsa, elektrik akımlarını sonlandıran sistem nasıl çalışıyordu?

Ya da koşmaya başlamam için bacaklarıma “KOŞ!” komutu veren beynim, durmak istediğimde “DUR!”komutunu nasıl veriyordu. Elektrik cereyanına kapılmış bir kişinin elini tutan ikinci bir kişi de anında cereyana kapılır. Elektrik akımını durdurmak mümkün değildir. O halde sinir sisteminde başlayan bir akım nasıl durdurulabiliyor, ya da nasıl yön değiştirebiliyordu? Kısacası, sinir sisteminin elektrik düğmesi istendiğinde nasıl açılıyor ve nasıl kapanıyordu?Sinir hücreleri; baş, kuyruk ve ayak kısımlarından oluşur. Baş kısmından başlayan elektrik akımı, kuyruk kısmından ayaklara kadar akar. Bu ayaklar vasıtası ile bir sinir hücresi yüzlerce başka sinir hücreleri ile bağlantı kurabilir. Daha doğrusu bu şekilde bir sinir hücresi çok sayıda başka sinir hücresi ile haberleşebilir. Bu sinir hücresinin bağlantı kurduğu hücrelerin, bağlantı kurduğu hücreleri de düşünürseniz ve beyinde böyle milyarlarca hücrenin varlığını hesaba katarsanız nemuhteşem bir ağın meydana gelebileceğini hayal edebilirsiniz. Elektrik akımının süratini de buna ilave ederseniz beynin ihtişamı gerçekten göz kamaştırıcı olur.İki hücre arasındaki bu bağlantılar direkt temas şeklinde değildir. İki hücre arasında elektron mikroskobu ile görülebilecek kadar dar bir aralık vardır. Bir hücrenin ayaklarına kadar gelen elektrik enerjisi bir diğer hücreye atlamak için kimyasal enerjiye dönüşür.Bu kimyasal maddelerin bir kısmı bir sonraki hücrede elektrik akımı oluşturma yeteneğine, bir kısmı ise bir sonraki hücrenin uyarılmasına engel olma yeteneğine sahiptir. Vücudun yararı doğrultusunda beynin yaptığı yoruma göre; ya elektrik enerjisini bir sonraki hücreye geçirenler ya da geçmesini engelleyenler devreye girer.

O halde, benim durmam ya da koşmam gerektiğine beynim karar veriyor.

Koşacaksam elektrik enerjisini bir sonraki hücreye aktaran kimyasal maddeler, duracaksam elektrik enerjisini bir sonraki hücreye geçirmeyen maddeler etkili oluyor.Epilepsi ilaçlarından bazıları, epilepsi nöbetisırasında oluşan aşırı elektrik akımının çevre hücrelere yayılmasını engellerler. Bunu yapabilmek için, elektrik akımının çevresindeki hücrelerin duvarlarını elektrik akımına duyarsız hale getirirler. Yani, bu anormal elektrik deşarjı olmadığı sürece, epilepsi ilacı beyin hücrelerine herhangi bir etkide bulunmaz. Sadece anormal deşarj varlığında nöbetin çevre hücrelere yayılmasına engel olur. Tıpkı bir bekçi köpeği gibi. Kapıda duruyor, ama sahibine (normal elektrik varlığı) sesini çıkarmıyor, bir yabancı (anormal aşırı elektrik deşarjı) geldiğinde saldırıyor. Ya da süzgeç gibi, çayı geçiriyor, varsa çay yapraklarını tutuyor, çay yaprağı yoksa orada durması ile durmaması arasında bir fark olmuyor.Bunu öğrendiğim zamanki mutluluğumu anlatamam. Düşünsenize, demek ki çocuğumun beyni normal çalışırken ilaç herhangi bir etki göstermiyor. Oysa ilacın yan etkisi çocuğumun zihinsel gelişimine engel olur mu!diye az mı uykusuz geceler geçirmiştim. Bıktırırcasına aynı soruyu doktorumuza tekrarlamıştım.

O da yanıtlamıştı ama bu gerçeği bir türlü kavrayamamıştım.

Hatta, ilacın yan etkisini azaltırım düşüncesi ile doktorun önerdiği dozdan daha düşük dozda ilaç vermiştim. Doğal olarak sonuç başarısızlık ve zaman kaybı olmuştu.Bazı epilepsi ilaçları yeşil reçete denen uyuşturucu ilaçların yazıldığı reçete ile satılır. Çocuğunuzun bunlara bağımlılığı olmayacaktır.Çünkü gerektiğinde doktor yeşil reçete ile yazdığı ilacı kesebilmektedir. Yoksa bir kere başlandı mı bağımlılık yapan ilacı bir daha kesmek mümkün olmazdı.Ancak her koşulda tedbiri elden bırakmamak gerekir. Doğal olarak her ilacın yan etkisi olabilir. O nedenle, aşağıdaki durumlarda doktorunuzu aramalısınız.

Doktorunuzu aramanızgereken durumlar
• Hırçınlık

• Çift görme

• Baş dönmesi

• Bulantı, kusma

• Dikkat azalması

• iştah değişikliği

• Adet düzensizliği

• Uyku düzensizliği

• Halsizlik, uyuklama

• Yalpalayarak yürüme

• Ciltte pembemsi döküntü

• Göz bebeklerinde titreme

• Kelimeleri yayarak konuşma

Bunlar tüm epilepsi ilaçlarının olabilecek yan etkileridir. Yani hepsi bir ilaca ait değildir. Her ilacı ayrı ayrı yazmaktansa ben hepsini topluca yazdım ki, siz doktorunuzu aramakta daha tedbirli olun.Bu arada unutulmaması gereken şey, her bulantı, kusma epilepsi ilaçlarının etkisi değildir. Yukarıda sayılı olan durumların çoğu başka sebeplerle de ortaya çıkabilir. Başka sebep yoksa doktorunuzu uyarmanız yerinde olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp