Eeg’yi Etkileyen Öğeler

Eeg’yi Etkileyen Öğeler : EEG yaşa bağlı olarak değişiklikler gösterir. 5 aylık fetüste başlayan bioelektrik aktivite, 17-19 yaşına kadar korteksin olgunlaşmasına paralel olarak gelişerek erişkinlere özgü kararlı, belirli bir şekil almaya başlar. 50-60 yaşından sonra da Alfa ritmi kısmen yavaşlayabilir.

EEG’nin kalıtımla yakın ilişkisi epilepside aile ağacı araştırmaları ve tek yumurta ikizlerinin incelenmeleri sonucu ortaya konulmuştur.Zeka ile EEG’nin direkt ilişkisi olmamakla beraber zeka geriliğine ve epilepsiye neden olan organik bir sürecin her iki olguyu birlikte ortaya çıkarttığı saptanmıştır.Atmosfer basıncı ve kanın biokimyasal yapısındaki değişiklikler de EEG’de ritm değişikliklerine neden olmaktadır.

Hipoglisemi, anosemi, PH düşmesi gibi biokimyasal olgularda EEG’de genel yavaşlama görülmektedir.Anestezi sırasında önce EEG ritminde geçici bir hızlanma ve narkozun sonraki evrelerinde ise derin uyudakine benzer bir aktivite ortaya çıkar.Nöroleptikler ve trankilizanlar da EEG ritmini etkilemektedir. Çeşitli ilaçların Retiküler Sistem aktivatör fonksiyonu üzerine etkileri ile EEG değişklikleri ortaya çıkar ve uyanıklık reaksiyonunun eşiği yükselir. Inhibitor fonksiyona etkili ilaçlarla EEG’de düzensiz yavaş dalgalar ortaya çıkar ve uyanıklık reaksiyonu eşiği azalır.

Adrenalin mekanizmasını etkileyen ilaçlar ve direkt Adrenalin veya periferik bir uyarının meydana getirdiği sempatik deşarjlar Retiküler Sistem aracılığı ile kortekste bioelektrik aktivasyonun artmasına neden olur.Monoaminooksidaz tnhibitörleri Limbik Lobun Amydaleleri üzerine uyarıcı bir etki yaparak EEG’de epileptik deşarjların ortaya çıkmasına neden olurlar.EEG ritmi üzerine anksiete, aşırı uyanıklık ve heyecan gibi çeşitli psişik faktörlerin de önemli etkileri vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp