Akustik Kodlama

Akustik Kodlama : Bilgi hafızaya kodlandığında, belirli bir kod ya da temsil olarak girilir. Örneğin, bir telefon numarasına baktığınız ve numarayı çevirene kadar onu aklınızda tuttuğunuz zaman, numaralan ne şekilde temsil edersiniz? Bu temsil görsel (numaralann zihinde canlandırılması) midir, akustik (numaraların adlanmn sesleri) midir, yoksa semantik (anlam temelinde) midir, yani numaralar arasında anlamlı bir bağlantı mı kurarsınız? Araştırmalar, bilgiyi kısa süreli hafızaya kodlamak için bu olanaklardan herhangi birini kullanabileceğinizi gösterir. Bununla birlikte, bilgiyi tekrarlayarak-yani onu kendimize tekrar tekrar söyleyerek- etkin halde tutmaya çalıştığımız zaman akustik koddan yana oluruz.

Bilgi, numaralar, harfler ya da sözcükler gibi sözlü maddelerden ibaret olduğu zaman, tekrarlama özellikle popüler bir stratejidir. Böylece bir telefon numarasını hatırlamaya çalışırken numarayı sayı adlanmn sesleri olarak kodlamamız ya da bu sesleri numarayı çevirene kadar kendi kendimize tekrarlamamız en büyük olasılıktır.Araştırmacılar, akustik bir kod için bulgu sağlayan klasik bir deneyde, deneklere altı sessiz harften oluşan bir listeyi (örneğin RLBKSJ) kısa bir süre için gösterdiler; harfler geri alındığında denekten altı harfi sırayla yazması istendi.

Denekler, bütün prosedür yalnızca bir ya da iki saniye tutmasına rağmen zaman zaman hata yaptılar. Hata yapılan harf, doğru olan harfe genellikle ses bakımından benziyordu Denek RLTKSJ yazarken B’nin yerine genellikle benzer sesli olan T’yi yazabiliyordu . Bu bulgu, deneklerin her harfi akustik olarak (örneğin, B için “Be”) kodladığı, zaman zaman bu kodun bir kısmını kaybettiği (örneğin, sesin yalnızca “e” olan kısmını hatırlamalan), sonra kodun elde kalan kısmıyla tutarlı olan bir harfle (“te”) yanıt verdikleri varsayımım destekler. Bu varsayım akustik olarak benzer öğeleri hatırlamanın, akustik olarak benzemeyen öğeleri hatırlamaktan daha zor olmasının nedenim açıklar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp