omuz masajı nasıl yapılır

MASAJ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? VE NASIL UYGULANIR

Beş bin yıldır uygulanan masaj, uygulanan tekniğe göre selülitten varise, romatizmadan toplardamar iltihabına kadar pek çok derde deva oluyor. Çeşitli gayelerle uygulanan ve çok faydalı mekanik bir fizik tedavi vasıtası olan masaj, tıp bilgisine sahip ellerde bir kat fazla değer kazanıyor.
Başta varis ve romatizma olmak üzere birçok rahatsızlığın giderilmesinde, yorgun adalelerin dinlendirilmesinde ve yumuşatılmasında oldukça faydalı olan masajın kökeni, M. Ö. 3000 yıllarına dayanıyor.

Masajın faydaları:

Masaj,kilo verme programı uygulayan kişiler tarafından düzenli olarak yaptırıldığında, boşalan yağ hücrelerini sıkıştırarak sarkmalara engel olur. Vücuttaki deformasyonu engeller, kasları rahatır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Felç, romatizma, kanser vb. gibi hastalıklarda doktor önerisi doğrultusunda yapılan masajlar, hastanın ağrılarını azaltır, beden ve zihin açısından olduğu kadar psikolojik yönden de rahatlamasını sağlar. Masaj yaptıran kişi kendini daha enerjik hisseder. Günümüz hayat şartlarının ortaya koyduğu olumsuz etkilerden (stres, yorgunluk vb.) kişinin uzaklaşmasını sağlar. Baş ağrılarının (Migren gibi) doğurduğu atakları azaltır. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Cilde esneklik kazandırır. meteabolizmayı hızlandırır.Her biri ellerle deri üzerine ritmik darbeler vurmaktan ibaret olan bu perküsyon manevraları, özellikle zayıf adalelerin uyarılmasında kullanılır. 'Vibrasyon manevraları' ise, parmak uçları, el düz vaziyette ve cilt sahasına dikey tarzda temas ettirildikten sonra yapılan titreme hareketleridir ve ağrı dindirici etkisi vardır.

Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir.Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır. Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur. Yaşlanma da geniş anlamda bir "kuruma" problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir.

Masajın Etkileri

Herşeyden önce masaj, kasın aktif güç ve kuvvetini arttırmaz, kasın gücü ve kuvveti ancak bilinçli egzersizlerle arttırılabilir. Masajın amacı kondisyonel düzeyde daha üst düzeye ulaşabilmek ve gevşeme sağlayarak performansı arttırmaktır.

Masaj Çeşitleri:

Klasik Masaj: Genellikle vücudun güne zinde başlamasına ya da yaşamın gündelik yorgunluk ve sıkıntılarından kurtulmak amacı ile yapılan genel dinlenme ve gevşemeyöntemi olarak kullanılan masaj türüdür. Önemli olan masaj yaptıran kişinin rahat vekeyifli bir ortamda kendini zinde ve dinlenmiş hissetmesinin sağlanabilmesidir.Genelliklemasaj yağı ile yapılır ancak isteğe bağlı olarak bazı durumlarda kayganlaştırıcı malze-me kullanmadan da klasik masaj uygulamak mümkündür.

Aromaterapi: Genellikle klasik masaj yöntemlerini bitki özlerinden elde edilmiş karışımlarla hazırlanan masaj yağlarını kullanılarak uygulanan bir masaj yöntemidir. Rahatlatıcı, gevşetici, dinlendirici olabileceği gibi zindeleştirici ve uyarıcı türde etkileri olabilir. Günümüzde aromaterapik masaj yalnızca tedaviye yönelik değil klasik masajı destekleyici olarak genel rahatlama sağlayıcı ve dinlendirici özelliği ile de kullanılan bir yöntemdir.

Spor Masajı: Özellikle sportif etkinliklerde kullanılan bir masaj türüdür. Spor masajını klasik masajdan ayıran en önemli özellikler öncelikle ritm, süre ve bası miktarlarının değişik olmasıdır. Ayrıca uyarıcı hareketler çoğunluktadır ve branşa özgü olarak uygulanır.

Shiatsu: Japon orijinli ve probleme yönelik tedavi amaçlı bir masaj türüdür. Belirli noktalara parmak ve vücudun değişik bölgeleri ile basınç yapılırken, deri ve deri alt dokusu üzerinde kaydırılmaktadır.

Masaj ağrılarınıza, gerginliğinize iyi geldiği kadar rahadatıcı etkiye de sahip olmalıdır. Cildinizde hissettiğiniz özenli eller, ister bir profesyonele, ister bir arkadaşınıza veya eşinize ait olsun yine de rahatlatıcı olacaktır. Araştırmalara göre yeterince dokunma duygusu alamamış ve sevgiyle kucaklanmamış bebeklerin fiziksel ve duygusal gelişimleri çok daha yavaş olmaktadır. Bizler bu tür dokunma duyularına erişkin yaşlarımızda da gereksinim duyarız. Masaj, stres ve gerginliği azaltırken, ağrılardan veya var olan ağrıların daha da artmasına sebep olan fiziksel gerginliklerden kurtulmanın da en iyi yoludur.   Bu konuda eğitimli masörler çok çeşitli teknikler kullanmaktadırlar. Genelde masaj yaptıran kişi özel bir masaya giysileri olmadan uzanır ve uygulayan kişi cilde bir miktar ılık yağ sürerek masajı yapar. Tüm vücuda uygulanan masajlar kan dolaşımını hızlandırılarak vücuttan zararlı maddelerin (toksinler) atılmasına yardımcı olur. Masaj sadece ağrılı bölgeye uygulanıyorsa ve eğer adalelerde kasılma varsa, bu durumda masörün kasılmaları açmak için uyguladığı yöntem biraz sıkıntı verebilir. Masajın, vücudun kendi doğal ağrı önleyici mekanizmaları olan endorfinler olarak tanımlanan kimyasalları uyararak ve ağrı hissini iletmeye yarayan sinirleri gevşeterek ağrılara doğrudan etki ettiği düşünülmektedir.   KENDİ KENDİNİZE MASAJ Gerginlik nedeniyle boynunuzda veya omuzlarınızda oluşan ağrılara basit bir masaj uygulamak kolay ve etkili bir tedavi şeklidir. Birkaç damla limon özü yağı, bir bitki yağıyla karıştırıldığında hoş kokulu rahatlık verici bir karışım ortaya çıkar.   BOYUN Parmak uçlarınızla ense kemiğinin bittiği yere ve çevresindeki kaslara dairesel hareketlerle bastırarak masaja başlayın. Bu hareket o bölgede oluşan gerginliği ve sertliği azaltacağı gibi gerginliğe bağlı baş ağrılarına da iyi gelir.   ÖN KOL Kollarınızda bulunan kaslar fiziksel bir çalışma veya egzersiz sonucu sertleşip ağrı yapabilir. Başparmağınızı kolun alt kısmına, diğer parmaklarınızı kapalı tutarak kolun üst kısmına yerleştirin. Parmak uçlarınızı hafifçe sıkarak kaslar üzerinde ileri geri hareket ettirin.   OMUZLAR Başparmağınızı işaret parmağınızın alt kısmına koyup, elinizi omzunuza dayayın. Kasları parmaklarınızla yavaş yavaş sıkıp, birkaç saniye tutun. Daha sonra parmaklarınızı omzunuzun yukarı kısmına doğru kaydırırken bastırmayı azaltın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp