Dao

DAO

"In-Yan" .

Görüldüğü gibi, varlığın üst düzeylerinde ikilik yasası geçerlidir. "Enerji-şekil" varlıkların durumunu gösteriyor. "İnyan" ise şekilsiz enerjik durumlardan ortaya çıkan global yasal bağlar temsil eder. "In-Yan" burada gerçek, doğal, harikulade olan olaylar ve yaşamı bağlayıcı doğa yasalarına uygundur. Bu ikiliğin her parçası birbirine geçmekte, birbirini koşullandırmakta, yarı olmamakta, böylece karşıtlar arasındaki birlik ve savaş oluşmaktadır.

Monizm ve ikilik ilkelerine göre dünya oluşumunun tablosu ortaya çıkıyor. İnsan bu tabloya gayet uyumlu olarak dahil olmaktadır. Yaşam enerjisi "çi" organizmada engelsiz dolaşıyor. Bu hareket çok düzenli ve dengelidir. "Çi"nin hareketindeki değişiklikler hastalık belirtisidir. Demek ki "çi" organizmadaki tüm süreç ve fonksiyonların dış çevre ile birbirini etkilemesinin başlıca belirleyicisidir. İnsan vücudundaki yaşam enerjisi "çinin gerçek adı "kkkçi"dir. Bu enerji nefes ve gıdanın bir toplamıdır. Bundan dolayı Hindistan yogileri ve Cinliler nefes egzersizlerine ve buna benzer nefes alma jimnastiğine çok önem veriyorlar. ("Çi" toplama metodu). "Çi" vücuttaki tüm süreçleri hızlandırabilir. Örneğin, bağırsaklarda bir tembelliği gidermek için "çi" enerjisini toplayarak bu tembelliği aşmak mümkündür.

Bu arada birçok kitapta "meridyen" terimini de görebilirsiniz. Bizim için meridyen kelimesinin anlamı "çi" enerjisinin vücuttaki geçiş yollarıdır. Bu, ana meridyenlerden oluşan bir komünikasyon sistemidir. Her ana meridyen 12 organdan biri tarafından yönetilmektedir. Böylece vücudumuzda akciğer, kalın bağırsak, mide, dalak, kalp, ince bağırsak, idrar torbası, böbrekler, perikard, üç ısıtıcı, safra kesesi ve karaciğer meridyenleri vardır.

Beş temel unsur

Makro ve mikro dünyaların oluşumu, aşağıda belirtilen beş ana güç arasındaki karşılıklı etkileşim sonucunda ortaya çıktı.' Bu etkileşim yapıcı ya da yıkıcı olabilir. Beş temel unsurdaki yapıcı ve yıkıcı güçlerin birbirini etkilemesi Yin ve Yan çelişkilerindeki yaşam dengelerini düzenler. Temel elemanların yasasını bir beşgen olarak çizebiliriz. Dış hatları yapıcı güçler, iç hatları ise yıkıcı güçler oluşturur.

Ağaç yanarken ateş üretiyor, ateşten sonra kül kalıyor, kül de toprağa ait. Topraktan metal çıkarılabilir. Bu metal dökümden sonra su gibi akıcı OIUL Su da ağacın büyümesi için gereklidir. Bu yapıcı devirdir. Diğer taraftan, ağaç kökleri toprağı tahrip eder, toprak suyu emer, su ateşi söndürür, ateş metali tahrip eder, metal ağacı keser.

Tıpta vücudun organlarından her birisi temel elemanlarla eşleşmektedir. Bir örnek alalım, kalbin enerji fazlalığı akciğer enerjisinin azalmasının nedeni olabilir. Bu enerji dalağın enerjisini aktivite eder. Telkin organını seçerken bunu unutmamak gerekir.

Kalpteki enerji fazlalığını alırken ona bağlı organların enerji dengesini sağlarız. Aksi taktirde nedenleri bir yana bırakıp sonuçlarla uğraşırken ancak geçici bir etki elde edebiliriz. Demek ki 5 unsurun yapıcı ve yıkıcı güçlerinin etkileşmesi, daha evvel dediğimiz gibi, Yin- Yan çelişkilerinin yaşamdaki dengesini düzenleyen unsurlarından biridir.

Yedi duygu faktörü

İnsan psikolojisinin duygusal alanı aşağıdaki duygulardan ibarettir: Sevinç, hiddet, düşünmeye daima, hüzün, korku, ürküntü. Bu duygular endojen hastalıklara neden olan faktörlerdir.

Belirtilmiş olan faktörler normal durumlarda fizyolojik ve psikolojik belirti olup hastalık nedeni olmamakla birlikte, uzun vadeli psikolojik baskı da duyguların uzatmalı değişimine yol açabiIirler. Bu ise hastalanma nedeni olabilir. Bu tür olaylar yaşam enerjisinin ve kan dolaşımının dengesini bozar, organlara mahvedici, zedeleyici etki yaratırlar. Hiddet karaciğere, ürküntü ve aşırı sevinç kalbe, hüzün akciğere, derin düşünce dalağa ve korku böbrek için zararlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp