Çemenotu

ÇEMENOTU (cuminum cyminum)

Maydonozgillerden olup, ilkbaharda sarımsı beyaz çiçekler açan bir bitki ve bunun kokulu tohumuna denir. Buna boyotu da denilmektedir. Anadolu'da birçok yerlerde yetişir. Çemenotu'nun kurutulmuş çiçeği, dal ve yaprakları su ile kaynatılıp içilirse; boğazı, göğsü ve karnı yumuşatır, balgam söktürür. Öksürüğü teskin eder, boğaz sertliğine ve nefes darlığına iyi gelir, âdet kanamasını ve idrarı çoğaltır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder, bağırsaklarda kalan besin artıklarını çözer. Urlara ve akciğer hastalıklarına karşı da faydalıdır.

Kullanma Şekli:
Daha faydalı olması için tereyağı, şeker veya bal ilebirliktealınmalıd ır. Çemenotu tohumlarının övütülmesinden meydana gelen Çemenunu; güherçile ve sirke ile karıştırılıp dalak şişliklerine karşı dışardan merhem gibi sürülürse, şişlikleri çözer. Su ile kaynatılıp, rahminde şişlik olan kadın bunun buharına oturursa, rahim ağrısına karşı faydalıdır.

Harareti az olan şişlikler üzerine merhem gibi sürülmesi faydalı olur ve sertliği giderir. Çemen unu su ile karıştırılıp içilirse, romatizma gibi hastalıklardan meydana gelen bağırsak ağrısına karşı faydalı olup, bağırsakları da kayganlaştırır.

Çemen unu; kabızlığa, büyük abdestin zor yapılmasına karşı da faydalı olup, karnı yumuşatır. Sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırma yapımında ana madde ve koruyucu olarak kullanılır. Bu haliyle iştah açıcı ve mideyi tahriş edici bir gıda maddesidir, (i. Kayyım s. 351-52.)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp