Çıban

Çıban:Ciltte, genellikle kalça, koltuk altlan, ve ense gibi kabaetlerdeçıkan iltihaplı, sert şişliklerdir.

Belirtileri:

Şişlik, ağrı, kırmızılık veateşgibi şeylerdir.

Tedavi:

Hz. Ali (r.a.) demiştir ki:

"Peygamber Aleyhis-Selâm ile birlikte ziyaret için sırtında şişlik (yumru veya çıban) bulunan Ensar'dan hasta bir kimsenin yanına gitmiştik. Hastanın yanın-dakiler: "Yâ Rasûlallâh! Hastanın bu yarasına bir hayli zaman oldu" dediler.

Bunun üzerine Peygamber Aleyhis-Selâm: "Onun (olgunlaşmış olan) bu yarasını yarınız!" buyurdu.
Hz. Ali sözüne devamla der ki:

"Hemen yarayı yardılar. Peygamber Aleyhis-Selâm da hastanın yanında hazır bulunuyordu" demiştir"

Hz. Ebû Bekir'in kızı Esma (r.a.) de şöyle der: "Boynumda bir çıban çıkmıştı. Bu durumu Peygamber Aleyhis-Selâm'a söyledim. O: "Çıbanın başını aç (del), kendi kendine bırakma! Zira çıban eti yer, kanı da sorar" buyurdu"

Hz. Ömer'in oğlu Abdullah vücu¬dunda yara, çıban vs. gibi bir şey çıktığı zaman, üzerine merhem olarak bal sürerdi"

*Asımb. Ömer (r.a.) de şöyle bir hâdise anlatır:

"Câbir b. Abdullah aile-miz içine gelmişti de, bizden bir kimse vücudundaki çıbanlardan veya yaralardan şikâyet ediyordu. Câbir: "Hastalığınız nedir?" diye sordu. O kimse: "Vücudumdaki çıbanlar, beni çok rahatsız ediyor" dedi.

Bunun üzerine Câbir; oradakilerden birine:

"Ey Çocuk! Bana bir kan alıcı (haca¬matçı) çağır" dedi. Bunu duyan hasta; Câbir'e: "Ey Abdullah'ın babası, hacamatçıyı ne yapacaksın?" dedi. Câbir de: "Çıbanın olduğu yere bir hacamat şişesi taktırmak istiyorum, (yani oradan kan aldırmak istiyorum)" cevabını verdi. Adamcağız: 'Yemin ederim ki, vücuduma konan sinekler ve giydiğim elbise dahi beni rahatsız ediyor, bunlardan bile rahatsız oluyorum"dedi.

Câbir, hastanın bunlardan tiksindiğini görünce: "Ben, Peygamber Aleyhis-Selâm'ı: "Eğer sizin kullandığınız ilaçlardan bir şeyde şifâ varsa; bu şifâ neşter vurmakta (kan aldırmakta), bal şerbeti içmekte, dağlama yaptırmaktadır, fakat ben dağlamayı sevmem" buyururken işittim" dedi.

Bunun üzerine hizmetçi bir hacamatçı çağırdı. O da hastadan kan aldı, hastanın duyduğu sıkıntılar gitti ve hastalık iyileşti"

Zeytinyağının yara, çıban, ekzama, sivilce ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarına merhem gibi sürülmesi pek faydalıdır"

El ve ayaklarda meydana gelen yara ve çıbanlar için bal ile un karıştırılıp lapa hâlinde çıban üzerine konuldu-ğunda çabucak olgunlaştırıp iyileştirir"

Nergis çiçeği, karaburçak ve bal ile pişirildiği zaman, yaraların kirlerini temizler ve zor olgunlaşan çıbanları delip olgunlaştırır."

*İki kalça arasından kan aldırmak, uyluklarda çıkan çıban, uyuz, sivilce gibi hastalıklara, ayrıca nikris, basur, bacak şişliği, mesane, rahim ağrısı ve sırtta meydana gelen kaşıntıya karşı faydalıdır."

* İmam Nâfi (r.a.) demiştir ki:

"Abdullah b. Ömer, vücudunda çıkan herhangi bir yara, hatta vücudunda çıkan çıbanların üzerine bal sürerdi. Biz ona: "Çıbanları bal ilemi tedavi ediyorsun?" diye sorduğumuzda, O: "Yüce Allah, balda şifa vardır, buyurmuyor mu?" diye cevap verdi. (Süyûtuia)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp