Çörekotu

Çörekotu :

Düğün çiçeği gülerden bir bitki ve bunun çöreklere çeşni katmak için kullanılan susam büyüklüğündeki siyah tohumu.

Çörekotunun adı ve mahiyeti, ülkelere göre değişiklik göstermektedir.

Arap ülkelerinde "Habbetü's-sevdâ", İran'da "Şevnîz", bazı ülkelerde "Siyah Kimyon" veya "Hind Kimyonu" denilmektedir.

Hardala da çörekotu diyenler olmuştur."1

Çörek otunun mizacı sıcak ve kurudur. Rutubet ve soğuktan meyadana gelen hastalıklar için gayet faydalıdır.

"2 Hekimlikte de kullanılmıştır.

Özellikleri:
Çörekotunun özellikleri sayılamayacak kadar çoktur. Bu sebeple "çörekotu her derde devadır" denilmiştir.

Bu sözden maksat "birçok hastalıklara şifadır" demektir.

*Çörekotu, soğuktan meydana gelen hastalıklar için şifadır. Ateşli hastalıklara da diğer ilaçlarla birlikte verilir, böylece daha çabuktesireder. Meselâ Kâfur'dan yapılan ilaçların terkibine Safran katıldığı gibi.

Çörekotu şişkinliği, alaca hastalığını ve balgamdan meydana gelen ve dört günde bir nöbetle gelen sıtma hastalığını giderir. Burun tıkanıklığını açar, ağrı-sızıyı dağıtır, midenin suyunu alır. Devamlı alınırsa idrarı, âdet kanamasını ve sütü çoğaltır.

*Sirke ile macun yapılıp karın üzerine vurulursa, bağırsak kurtlarını öldürür, nezleye karşı şifadır.

Çörekotu yağını sivilce ve benler üzerine sürmek faydalıdır. Yağı, saç ve sakala sürütürse saç ve sakalı çabuk bitirir ve beyazlaşmasını geciktirir.

*Yağından içmek nefes darlığına karşı faydalıdır. Çörekotu ıslatılır ve her gün suyu ile birlikte birmiktar alınırsa, köpek ısırmasına karşı faydalıdır. Çörekotu tütsüsü haşeratı kaçırır. Çörekotu içinde parazit barınmaz.

*Çörekotu ekmeğe katılırsa şişkinlik yapmaz. Çörekotu, başağrısına, felce, yüz ve ağız felçlerine, yarım başağrısına, uyku hastalığına, unutkanlığa, baş dönmesine ve nefes darlığına karşı faydalıdır."3

*Çörekotu ciltteki çıban,uyuz gibi hastalıklara; nezle, baş ağrısı, felç, yüz felci, yarım başağrısı , ansızın ölüm, unutkanlık, baş dönmesi, gözyaşarması, burun akıntısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır.

İdrarı ve sütü çoğaltır, bağırsak kurtlarını öldürür, şeriti düşürür, kulunç ve siyatik ağrılarına karşı faydalıdır.

Tütsüsü haşeratı kaçırır, örümcek sokmasına karşı faydalıdır. Midenin rutubetini kurutur, ağrı-sızıyı dağıtır, diş ağrısı için faydalıdır, böbrek ve mesane taşlarına karşı faydalıdır."4

*Çörekotu havanda dövülür ve bal ile macun yapılır ve ılıksu ile içilirse, böbrek ve mesanedeki taşları eritir, birkaç gün devam edilecek olursa; idrarı, âdet kanamasını ve kadının sütünü söktürüp çoğaltır. Sirke ile birlikte ısıtılır ve karın üzerine sürütürse, bağırsak kurtlarını öldürür.

Yaş Ebû Cehil karpuzunun suyu veya pişirilmişi ile macun yapılırsa, bağırsak kurtlarının düşürülmesindedaha tesirli olur.

Çörekotunun parlatıcı, kesici ve çözücü özellikleri vardır. Soğuktan meydana gelen nezle hastalığına karşı şifadır.

Övütülüp bir tülbent içine konup devamlı koklandığı zaman nezleyi giderir.

*Çörekotu yağı, deri kavlaması (sedef hastalığına, sivilce ve siğillere iyi gelir.

Bir miskal (4.8gram) kadar içildiği zaman nefes darlığına ve har har solu maya karşı faydalıdır.
*Yağını sürünmek, soğuktan meydana gelen başağrısına iyi gelir.

*Çörekotu sirke ile kaynatılır ve bununla soğuktan meydana gelen diş ağrısının tedavisi maksadıyla ağızda gargara yapılırsa gayet faydalıdır. Eğer toz hâlinde buruna çekilecek olursa, gözlerde meydana gelen su toplanmasına iyi gelir.

*Çörekotu sirke ile macun yapılıp sivilceler ve uyuz yaraları üzerine sürülürse gayet faydalı olur. Balgamlı müzmin şişlikleri ve sert şişlikleri çözer.

* Çörekotu yağı, burunaçekildiği zaman, yüz felcine karşı faydalıdır. Çörekotu yağından yarım miskal veya bir miskal kadar içildiği zaman, böcek sokmalarına karşı iyi gelir. Çörekotu iyice dövülür, sakız ağacının tohumunun yağı ile karıştırılır ve kulağa üç damla kadar damlatılacak olursa, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgar alma ve tıkanıklığa karşı gayet faydalıdır.

*Çörekotu önce kavrulur, sonra iyice dövülür, daha sonra zeytinyağı ile karıştırılıp üç veya dört damla buruna damlatılacak olursa, aksırması çok olan geçici nezle için faydalıdır.

Çörekotu önce yakılır, sonra susam veya kınayağıyla eritilmiş mum ile karıştırılıp macun yapılır, yaralı yerler sirke ile yıkanıp temizlendikten sonra cilde sürülürse, gayet faydalı olup yarayı iyileştirir.

*Havanda dövülmüş çörekotu sirke ile karıştırılıp macun yapılırsonra abraş alaca ve mantar gibi hastalıklar için cilde sürülürse, gayet faydalı olup iyileştirir.
Çörekotu iyice dövülür ve her gün iki dirhem (6.4 gram) kadarı, soğuk su ile içilirse henüz sudan korkma dönemi başlamamış olan kuduzun ısırdığı kimse için faydalı olur.

*Çörekotu yağı, burundan damlatıldığı zaman; felç ve kazıklı humma hastalıklarına karşı faydalıdır, zira bunların sebep oldukları maddeleri yok eder.

*Anzerut zamkı suda eritilip, makat etrafına sürülür, üzerine de çörekotu tozu ekilirse, basur hastalığına karşı çok faydalı bir ilaç olur, faydası zikrettiğimizden kat kat daha fazladır.

*Çörekotu tozundan şerbet yapıldığı zaman, iki dirhem (6.4 gram) kadar olacaktır, zira fazlası zararlı olabilir."5

Kullanılış Şekli:
Çörekotu tohumları suya konularak bir müddet bekletildikten sonra o su nezle için burundan damlatılır.
Çörekotu havanda dövülüp toz haline getirildikten sonra zeytinyağı ile karıştırılır ve buruna damlatılır.
Çörekotu toz haline getirildikten sonra bir beze konulur ve hasta kimse iyileşinceye kadar koklanır."6
Çörekotu bazan sade olarak, bazan da başka bir madde ile karıştırılarak kullanılır.

Bazan havanda dövülüp toz haline getirilerek, bazan tane olarak yenilerek veya suyunu içerek: bazan suyunu buruna damlatmak, bazan da tozunu yaraya serpmek suretiyle ve daha başka şekillerde de kullanılmıştır."7

Tabiînden Katâde (r.a.) demiştir ki: "Hergün 21 tane çörekotu alarak onları bir bezin içinde suya koyar, bir müddet bekledikten sonra o sudan birinci gün burnunun sağ deliği ne iki, sol deliğine bir damla; ikinci gün sol deliğine iki, sağdeliğine bir damla; üçüncü gün ise sağ deliğine iki, sol deliğine bir damla (nezle için) damlatılır."8

Hadîs-i Şerifler:

Peygamber Aleyhis-Selâm: "Sizlere şu çörekotunu tavsiye ederim. Zira bunda ölümden başka bir çok hastalık için şifa vardır."9

*"Bilmiş olunuz ki mantar göz ilacıdır. Medine'nin acve isimli hurması ise cennet meyvelerindendir. Tuz ile karıştırılmış çörekotu ise ölümden başka birçok hastalık için şifadır"buyurmuştur."10

Tıbb-ı Nebevî yazarlarından Tabip İbni Kayyim demiştir ki:
"Hadîs-i Şerifte geçen (birçok hastalık için şifadır) sözü; Yüce Allah'ın: "O rüzgar, Rabbinin emri ile her şeyi altüst eder" âyeti ndeki mânaya benzer bir sözdür. "Altüst olmayı kabul eden her şeyi altüst eder" demektir."11

Enes İbni Mâlik(r.a.) demiştir ki: "Peygamber Aleyhis-Selâm hastalandı-ğı zaman, ağzına bir avuç çörekotu atar, üzerine de su, (zemzem suyu) veya bal şerbeti içerdi."12

Tabiînden Hâlid b. Saîd (r.a.) de şöyle der: "Gâlib b. Ebcer ile bir yolculuğa çıktık.

Gâlib yolda (nezle) hastalığına yakalandı. Nihayet Medine'ye geldik, hastalığı devam ediyordu.

İbni Ebî Atîk onu ziyarete geldi ve bize şöyle dedi: "Size şu çörekotunu tavsiye ederim. Ondan beş veya yedi tane alıp iyice dövünüz. Sonra birkaç damla zeytinyağı ile karıştırıp hastanın burun deliklerinden damlatınız!

Çünkü Âişe (r.a.); Peygamber Aleyhis-Selâm'ın: "Gerçekten şu çörekotu ölümden başka birçok hastalık için şifadır" buyurduğunu işittim, demiştir."1

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp