Çamfıstığı

ÇAMFISTIĞI (pinus, pinea)
Çamkozalaklarının içinde oluşan ince, hafif uzun, beyaz, yağlı, lezzetli, nişastalı ve olgun tohumlardır. Sâde olarak kullanıldığı gibi, bal ve şeker gibi katkı maddeleriyle karıştırılarak macun şeklinde de kullanılır. Çeşni vermek için bazı yemeklerin üzerine de konulur.
Özellikleri: Çamfıstığı, vücuda hararet verir.
Temizleme, yumuşatma, olgunlaştırma ve çözümleme gibi özelliklere sahibdir. Isıtıcı özelliğinden dolayı başağrısı ve mide yanması yapar, bu sebeble mide için iyi değildir. Çam-fıstığı soğuktan meydana gelen öksürüğe, göğüs ağrılarına, vücuttaki rutubet fazlalığına ve idrar damlama-sına karşı faydalıdır. Rahimden döl eşini çıkarır, cenini de düşürür.
Eğer karabiberle bi rlikte alınacak olu rsa, id rarı da artırır. Adet kanamasını çoğaltır, rahim tıkanmasına ve zehirlenmeye karşı faydalıdır. Tütsüsü yapılacakolursa, haşeratı kaçırır.
Çamfıstığının hazmı zor, bol gıdalı, karaciğerdeki rutubetleri temizleyici, meniyi artırıcı, bağırsaklarda ağrı meydana getirme özellikleri vardır. Yan etkisini gidermek için ekşi nar ile birlikte yenmelidir.
Çam Kabuğu: Çamağacı cinslerini n gövdeleri kabuğunun kurutulmaysıyla elde edilen bir baharattır. Toz hâline getirildikten sonra su ile karıştırılıp kabızlık yapıcı olarak kullanılır. Eğer kabuğu ile tütsü yapılacak olursa, rahimdeki cenini ve döl eşini düşürür. Isıtıcı, kurutucu ve temizleyici özellikleri vardır. Bu özelliklerinden dolayı dericilikte dibâğat maddesi olarak da kullanılmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp