Roka

ROKA AÇIKLAMA 1

Sapı tüylü, çiçekleri sarımsı veya beyaz, kokulu otsu bir bitkidir. Bitkinin yaprakları yakıcı, uçucu yağ içerir. C vitamini bolca bulunur. Mineral bakımından zengindir.

Kullanılan Kısımları :Taze yaprakları,tohumu

Kullanıldığı Yerler: Isıtıcıdır, ferahlık verir, idrar söktürür, devamlı yenilirse cinsi gücü artırır, yemeği hazmettirir, mülayemet verir, uyarıcı, kuvvet vericidir, öksürüğü keser, sarılığı giderir, karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır. Mafsal iltihabını giderir, kanı temizler, karında biriken suyu (istiskada) boşaltır, safrayı artırır. Her iki cinsi de aynı etkiye sahiptir. Aç karna yenilirse koltuk altı kokularını giderir.

Faydaları: İştah açıcıdır. Öksürük kesici özelliği vardır. İdrar söktürür. Kanı temizler. Sıtma ateşini düşürür. Safra ifrazını arttırır. Sarılığı keser. Karaciğer ağrısını dindirir. Hazmı kolaylaştırır. Uyarıcı etkisi vardır. Vücudu güçlendirir. (Afrodizyak) Cinsel gücü artırıcı özelliği vardır. Antioksidandır.

Haricen: Roka sıkılır, elde edilen su yara izlerine sürülürse yara izlerini giderir.


ROKA AÇIKLAMA 2

Uçucu yağ içerir. Fazla miktarda C vitamini içerir.
iştah açıcı özelliği vardır,
Öksürük kesici özelliği vardır.
Hazmı kolaylaştırır.
Cinsel isteği artırır.
Safra hastalığına iyi gelir.
Karaciğer rahatsızlığına iyi gelir.
Sarıklık için kullanılır.
İdrar söktürücü etkisi vardır.
Eklem iltihapları için kullanılır.
Vücutta biriken zararlı suyun atılmasına yardım eder.
Eklem rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kullanılışı: Salatası yapılarak veya sade olarak yenır.

Dikkat: Roka fazla yenirse baş ağrısı yapar.


ROKA AÇIKLAMA 3

Çiçek, yaprak ve tohumlarından yararlanılan bu bitkinin ana vatanı Mısır'' dır. Ortalama boyu 50 cm olan bu bitkinin fazla yenmemesi gerekir.

Özellikleri ve Yararları

- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

- Erkekliği arttırır.

- Vücudu ısıtır.

- Hazmı kolaylaştırır.

- Sarılık hastalığına şifadır.

- Eklem iltihaplarını giderir.

- Vücuttaki yara izlerini geçirir.


ROKA AÇIKLAMA 4

Yol kenarlarında ve duvar diplerinde görülen bitki, yarım metreye kadar yükselir. Bir veya iki yıllık, sert kokulu ve baharatlı otsu bir bitkidir.

Özellikleri: P,K,C gibi vitaminlerle çok faydalı mineralleri içinde bulundurur. Daha çok sonbahar ve kış aylarında salata şeklinde yenir.

Önerilen Hastalıklar: Tadı ve asitleri mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırıp, iştah açar. Böbrekleri çalıştırır. Kanı temizler, mafsal iltihabı ve mafsallarda ürat birikmesinin önlenmesinde çok faydalıdır.

Karaciğere faydalıdır. Karaciğer ağrılarını giderir, sarılığı keser. Uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinsel gücü ve isteği arttırır. Öksürüğü keser. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Kullanma şekli: Rokanın yaprakları, kökü ve tohumları kullanılır. Kökünden ve tohumlarından baharat üretilir. Baharatı yemeklere güzel koku ve tat vermek için kullanılır. Yapraklarının ise salatası yapılır.

Yan etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.


ROKA AÇIKLAMA 5

Diğer İsimleri: Yabani Roka

Kullanılan Kısımları: Taze yaprakları ve tohumu

Kullanıldığı Yerler

Dahilen
: Isıtıcıdır, ferahlık verir,idrar söktürür, devamlı yenilirsecinsi gücü artırır, yemeği hazmettirir, mülayemet verir, uyarıcı, kuvvet vericidir, öksürüğü keser, sarılığı giderir, karaciğer vedalak hastalıklarında faydalıdır.Mafsal iltihabını giderir, kanı temizler, karında biriken suyu (istiskada) boşaltır, safrayı artırır.Her iki cinsi de aynı etkiye sahiptir. Aç karna yenililrse koltuk altı kokularını giderir.

Haricen: Roka sıkılır, elde edilen su yara izlerine sürülürse yara izlerini gideri

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp