Ravent

RAVENT AÇIKLAMA 1

Bitki:
Kuzey Çin ve Tibet'' te yetişir, Avrupa'' da kültürü yapılmaktadır. 1-3 metre yüksekliğinde çok yıllık otsu bitkilerdir. R. officinale yaprakları büyük, böbrek biçiminde ve lobludur. R. palmatum yaprakları büyük ve kalp biçimindedir, el şeklinde lobludur. Kökler yassı, silindir veya koni biçiminde 7-10 cm uzunlukta ve 3-6 cm kalınlıkta, sert, ağır kırmızım trak sarı veya kızıl kahve renkli parçalardır. Kokusu ve tadı hafif, özeldir.

İlaç etkili kısmı: Küçük kökleri ve kabukları ayrıldıktan sonra kurutulmuş kökleri kullanılır. Bileşiminde: Anthranoidler (Rhein ve Physcion tipi),tanen ve flavonoidler bulunur.

Etkisi: İsal yapıcıdır.

Kullanıldığı yerler: Kabızlık halinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Bağırsak tıkanması ve iltihaplı bağırsak hastalıklarında (apandisit, ülser vb.) ve nedeni bilinmeyen karın ağrılarında kullanılmamalıdır.

İstenmeyen Etkileri: Bazı hallerde mide-bağırsak kramplarına neden olabilir, bu durumda kullanılan miktar azaltılmalıdır. Uzun süre ve fazla miktarda kullanılırsa potasyum kaybına bağlı olarak kalp ve kas zayıflığı meydana gelebilir, aym zamanda kalp glikosidleri, idrar artırıcı maddeler ve steroidler almıyorsa bu etki daha da şiddetlenir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Uzun süreli ve fazla miktarda kullanılırsa kalp ritim bozukluğu meydana gelebilir. Aynı zamanda idrar arttırıcı ilaçlar (Thiazid grubu), steroid ve meyan kökü kullanılıyorsa potasyum kaybı daha da artar, kalp şikayetleri ağırlaşır.

Kullanım miktarı: Hazır ilaç tarifine göre kullanılır.

Kullanım süresi: Hekim tavsiyesi olmadan 1-2 haftadan uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.

Uyarı: Beslenme şeklinin değiştirilmesinden ve diğer (şişerek kabızlığı önleyen) bitkisel ürünlerden sonuç alınamazsa ravent kökü kullanılmalıdır.


RAVENT AÇIKLAMA 2

İlaç sanayinde yararlanmak amacıyla yetiştirilen raventin kökünden yararlanılır, Ana vatanı Çin'' dir.

Özellikleri ve Yararları

- Kabızlığı önler.

- iştah açıcı özelliğe sahiptir.

- Mideyi güçlendirir.

- Kanı temizler.


RAVENT AÇIKLAMA 3

Diğer isimler:
Revand, lşgın, Uçgun.

Latince Adı: Rheum Officinale, Rheum Palmatum, Rheum Ribes.

Bitki: 1-2 metre boyunda, büyük yapraklı, beyaz çiçekli bitkilerdir.

Yetiştiği Yerler: Uzakdoğu''da Çin ve Tibet''in dağlık bölgelerinde Moğolistan dağlarında yetişir. Rheum ribes türü Doğu ve Güneydoğu Anadolu''da da mevcuttur.

Tarihçe: Çok eski zamandan beri Çinliler tarafından kullanılan ravent, eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından da bilinmekte idi. 18. yy.''da kervanlarla Rusya''ya gelen ilaç buradan

Avrupa pazarlarına yayılmıştır.

Kullanılışı: Temmuz-Ağustos aylarında kökler topraktan çıkarılır, henüz taze iken mantar tabakasıyla kaplı dış kabuk soyulur. Daha sonra çok güneş-li olmayan yerlerde taşlar üzerine serilerek kurutulur.

Toz ve şurup halinde veya suyla karıştırılarak ilaç şekline sokulabilir.

Şurup şu şekilde elde edilir. 100 gr. parçalanmış ravent kökü yarım litre suda 12 saat tutulur. Bu süre sonunda bezden süzülür, 1 kg şeker eklenerek kaynatılır ve sıcak iken tekrar süzülür.

İçindeki Maddeler: Tesirli birkaç maddenin en önemlileri oksimetilantrakinon, emodin ve Chrysophan asididir.

Ayrıca tanenler ve bol miktarda kalsiyum oksalat kristalleri mevcuttur.

Tıbbi Etkiler: içerdiği antrakinon türevleri bağırsakta su emilimini azaltarak dışkıyı yumuşatır ve müshil olarak tesir eder. içildikten 5-10 saat sonra etkiyen ravent, tahriş edici olmadığından çocuk ve ihtiyarlarda tercih edilir.

Çünkü özellikle yaşlı kimselerde damar sertliği az veya çok mevcut olduğundan, bunlar müshil etki sırasında karında sancı olmasına eğilimlidirler.

Raventin bu tip sancıya yol açması oldukça nadir olup, genellikle hastaların büyük bir çoğunluğu tarafından iyi tolere edilir. ishal yapıcı doz 0.5-2 gr. civarındadır. Çocuklara ise ravent şurubu hazırlanır. Bunun için 100 gr. ravent kökü 0.5 lt suda 1 gün tutulur. Bu süre sonunda bezden süzülen sıvıya yarım kilo şeker konup 5 dk. Kaynatılır ve soğutulur. Çocuklara bu şuruptan 2 çorba kaşığı verilir.

Raventin ilginç bir özelliği yüksek miktarlarda alındığında müshil olarak etkimesine karşı, düşük dozlarda kabız tesir etmesidir.

Acı bir madde olduğu için iştahı açar. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp