Rezene

REZENE AÇIKLAMA 1

(Foenicilum vulgare)


Püritenlerin uzun kilise saatleri boyunca rezene çiğnedikleri için ona "toplantının kaynağı" dediklerini biliyor muydunuz?

Hikayesi Nedir?
Rezene, tohumları üreten çiçekler ve tüylü yeşil yapraklarla kapı sapıyla birlikte soluk yeşil veya beyaz çiçek soğanından ibarettir. Rezenenin her şeyi yenilebilir. Rezenenin hoş bir kokusu ve tadı varır. Çeşitleri şunlardır: Cantino, Fino(Zefa Fino), Herald, Kusursuz, Tatlı Florence ve Tardo(Zefa Tardo). Rezene Güney Avrupa oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Rezenenin Tarihi
Rezenenin vatanı Avrupa ve Güneybatı Asya''dır. Yunanlıların oldukları bir tat olup, Avrupa''ya Roma İmparatorluğu sayesinde ayılmıştır. Efsane der ki: Aynı zamanda ünlü yarışmacıların da adını aldığı kasabada Maraton Savaşları bir rezene tarlasında yapılmıştır.

Rezene Nerede Yetişir?
Tatlı rezene genellikle Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye''de yetişirken, yabani rezene başlıca Orta ve Doğu Avrupa''da yetişen bir dür. Avrupa ticaretindeki tohumun çoğu Hindistan''dan gelmekter. Amerika''da Kaliforniya ve Arizona başlıca üreticileridir.

Neden Rezene Yemeliyim?
Rezene tam bir lif, foleyt ve potasyum kaynağıdır. Önemli miktar "da C vitamini içerir. Ayrıca. rezene hazmettirici bir özelliğe sahip, kansere ve iltihaba karşı etkileri saptanmış anetol ve diğer terpenoit gibi bitki kimyasalları da içinde barındırır.

Doğal ilaçlar
Çinliler ve Hintliler rezeneyi bir yılan sokması tedavi yöntem olarak kullanmışlardır. Tohumları gaz ve bağırsaklardaki azaltmak, açlık hissini dindirmek, hazımsızlığı gidermek için birçok ilaca katılmıştır. yüzyılda, yılanların derilerini döktükten sonra görünüşlerini yenilemek için rezene yedikleri kaydedilmiştir. Göz yorgunluğu ve kaşıntıları için bir yol alarak görülmektedir. Rezene tohumu Hindistan''da genellikle yemekten sonra nefes temizleyici olarak kullanılır ve sindirime de yardımcı olur. Rezene idrar söktürücü olarak kullanılmasının yanında süt salgılamayı arttırır, sarılıkta, damla hastalığı ve sık sık olan kramplar hafifletici etkisi vardır. Çin tıbbı rezeneyi mide yanması, fıtık, hazımsızlık, karın ağrısı için ve balgam çözücü ve sütü artırıcı olarak taye etmektedir.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

SANCI:
Rezene tohumu yağı alan çocukların yaklaşık %40''plasebo grubundaki % 14 ''lük oranla karşılaştırdığımızda sancıların belli bir rahatlama gösterdiler.

KANSER: Rezenede doğal olarak bulunan bitkisel besin maddesi anetol gen değişimini ve iltihabı tetikleyici olarak bilinen kapta B molekülünü azalttığı görülmüştür. Ayrıca kanserin göstergesi olan tümör nekroz faktörünün zayıflatılmasını sağlar ve böyle kanser hücre ölümünü de arttırır.

MİDE RAHATLAMASI: Anetol ve diğer terpenoitler gaz kramp giderici görevini üstlenerek bağırsak bölgesindeki kasılmalar engeller.

Rezene ile İlgili ipuçları

SEÇiM VE SAKLAMA:

• Rengi beyaza yakın, açık yeşil olan ve sağlam rezene çiçek soğanlarını seçin.
• Buzdolabında sebzelikte 4 güne kadar saklanabilir.

BESiN ÖGELERi:
Kalori: 80;
Toplam yağ: 19;
Doymuş yağ: 5g;
Kolesterol: O mg
Sodyum: 380;
Toplam Karbonhidrat: 16g;
Lif: 4g;
Şeker: 2g;
Protein: 5


REZENE AÇIKLAMA 2

(Foeniculum vulgare)

Yöresel adları: Raziyane, mayana, arapsaçı, tatlı rezene

Bitki özellikleri: Rezene bir kültür bitkisidir. Drog olarak kullanılan tohumları, şifalı bitki satıcılarından satın alınabilinir.

Bileşim: Etkin maddeleri anethan ve fenchon olan uçucu yağ, sabit yağ, albümin, şeker.

Kullanım alanları ve biçimleri: Rezene, öksürükte balgam söktürücü, özellikle çocukları yatıştırıcı ve mide şişkinliklerini giderici olarak geliştirilmiş pek çok ilaçta etkin madde kaynağı olarak kullanılır. Kullanımı kolay olduğu için, sindirim sorunu olan bebeklere ve küçük çocuklara rahatlıkla verilebilir. Rezene, sindirim sistemi kramplarını çözücü etkiye de sahiptir. Sütü yeterli olmayan genç annelerin sütlerini arttırır. Bebek mamalarına rezene çayı karıştırıldığında, gaz sancıları görülmez. Rezene, anasonla eşit oranda karıştırıldığında, hem daha etkili, hem de daha lezzetli olur. Sindirim sorunlarından kaynaklanan baş ağrılarını dindirir. Kısaca ve genellikle, sindirim zorlukları, şişkinlik, iştahsızlık, balgamlanma, adet görme zorlukları, yetersiz süt salgılama, karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıkları, göz kapağı iltihabı ve sinirlilik hallerine karşı başarıyla kullanılabilir. Bitki çayının, özellikle öksürüğe ve akciğer hastalıklarına, boğmaca ve astımda kramplara karşı kullanılmasında büyük yarar vardır. Migrene karşı da denenmelidir. Bazı migren türlerinin kaynağı mide olabilir. Rezene mideyi rahatlattığına göre, migren ağrısını da azaltabilir veya geçirebilir. Yorgun, iltihaplı veya iyi göremeyen gözler, rezene çayı ile günde 2-3 kere yıkanabilir, hatta bitki buğusuna da tutulabilir. 1-2 tatlı kaşığı rezene havanda hafifçe ezilir, 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Buğu tedavisinde, demlenmeyi beklemeye gerek yoktur. Haşlamadan hemen sonra, kafa büyük bir havluyla örtülür ve buğunun gözleri etkilemesi beklenir. Bu uygulamadan ancak 1 saat kadar sonra açık havaya çıkılmalıdır.

Rezene çayı: 1-2 tatlı kaşığı dolusu hafifçe ezilmiş tohum, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. İştah açıcı olarak yemeklerden 1 saat kadar önce, tatlandırılmadan içilir. Sindirim sistemini uyarmak ve şişkinliği gidermek için, yemekten sonra, tatlandırılmadan içilir. Öksürük ve akciğer rahatsızlığına karşı, günde 3-4 bardak çay, biraz bal ile tatlandırılarak içilir. Şeker hastaları tatlandırmaz.

Yan etkiler: Çok ender olarak deri alerjileri görülebilir. Başkaca hiçbir yan etkisi yoktur.


REZENE AÇIKLAMA 3

• Gaz söktürücü, idrar arttırıcı özellikleri vardır.

• Göz zayıflığı, kansızlık ve dalak rahatsızlıklarında kullanılır.

• Süt arttırıcı etkileri vardır.

• Ağır yemeklerden sonra içilen bir bardak ılık rezene çayı, sindirime yardım eder.

• Vata beden tipine uygun bir bitkidir.

• Toplardamarları büzücü etkisinden dolayı varis, flebit ve hemoroidde tedavi amaçlı olarak kullanılır. Hemoroidin kanama ve ağrısını keser.

• Kandaki yükselmiş üreyi azaltır.

• Kadınlardaki frijiditede (cinsel yetersizlik) kullanılır.


REZENE AÇIKLAMA 4

Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı. Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı sırasında rezene çayı yararlıdır. Listeyi uzatmak mümkün:

Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi birçok durumda rezene çayına başvurabiliriz. Bilinen en iyi gaz söktürücü bitkisel çaydır. Aynı zamanda, bebeği olan anneler için süt artırıcıdır.


REZENE AÇIKLAMA 5

(RAZIİYANE, SİNCİBİL)


Etkileri

* Kasılma giderici

* Koku verici

* Gaz giderici

* idrar söktürücü

• Balgam söktürücü

• Süt salgılatıcı

• Uyarıcı

* Mide dostu

* Genellikle tohumları kullanılır, ama tohum ve kökün her ikisi de mükemmel mide ve bağırsak i1acıdırlar.

• Rezene iştahı açmaya yardım eder; gaz sancılarını, karın kramplarını ve gazı giderir ve salgı birikintilerini atar.

* Bağırsak gazları için, rezene yağını şeker ile veya suda doymuş bir çözelti şeklinde alın.Onu öksürük ve ses kısıklığı için gargaralara da ilave edin.

* Emziren annelerde, süt salgısını uyarmak için, tentürünü kullanın veya tohumunu arpa suyu ile kaynatın.

* Haricen, romatizma ağrıları geçirmek için etkilenen bölgeleri yağı ile ovun ve tohumların kaynatmasını tahriş ve göz yorgunluğu için göz banyosu olarak kullanın.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

"Kökü ilkbaharda toplayın."

* 1 çorba kaşığı taze ezilmiş tohumu 1 bardak kaynar suda 5 dakika demlendirin. Çeşni için bal ile tatlandırın.

• 1/2 çay kaşığı tohumu su ile kaynatın. Süzün. Göz banyo su olarak, günde üç defa kullanın.

• 1 çay kaşığı tohumu 1/2 bardak sütte 5 ila 10 dakika kaynatın. Karın ağrıları için alın.

• Tentür olarak, gerektikçe suya 10 ila 30 damla olarak alın.

* 1 çorba kaşığı bala 1 ila 3 damla rezene yağı damlatın ve karıştırın. Her defasında bir çay kaşığı alın. Doğal bir öksürük ilacıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp