Prof. Dr. Canan Karatay Ile Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

Prof. Dr. Canan Karatay Ile Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi : Yaz ve sonbaharda yapılabilir.

Malzeme

12 adet dolmalık yeşil biber

4 adet kuru soğan

3 adet orta boy domates

1,5 su bardağı siyez bulguru (pilavlık bulgur da olabilir)

2 su bardağı sıcak su

1 su bardağı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı çamfıstığı

1 yemek kaşığı kuşüzümü

1 demet maydanozYarım demet taze nane veya

1 yemek kaşığı kuru nane 1 limonun suyu

Kristal kayatuzu, karabiber, yenibahar, tarçın (ağız tadına göre)

Hazırlama

1. Soğanları soyun, ince ince doğrayın. Domatesleri yıkayın ve iki tanesini rendeleyin. Biberlerin sap kısımlarını çıkarın, içlerini temizleyin ve bir kenara koyun. Maydanozu yıkayıp ince ince doğrayın. Eğer taze nane kullanacaksanız yıkayıp ince ince doğrayın.

2. Bulguru yıkayıp bir tencereye koyun. Üzerine doğranmış soğan ve domatesi, zeytinyağını, çamfıstığım ilave edin, bir su bardağı suyu da koyun, orta ısıdaki ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın, kuşüzümünü ekleyin. Suyunu çekinceye kadar pişirin.

3. Bulgurlu harç suyunu çekince ateşten indirin, doğranmış maydanoz ve taze naneyi (ya da kuru naneyi), tuzu, karabiberi, yenibaharı ve tarçını koyup karıştırın. Limon suyunu da gezdirip tencerenin kapağını kapatın ve 5-10 dakika kadar dinlendirin.

4. Daha sonra temizlediğiniz biberleri, hazırladığınız bulgurlu harç ile doldurun.

5. Kalan domatesi biberlere kapak olacak şekilde dilimleyin ve biberlerin üstüne kapatın.

6. Doldurduğunuz ve domatesle kapattığınız biberleri yayvan bir tencereye dizin. Üstüne ısıya dayanıklı düz bir tabak (düz beyaz) koyun. Kalan bir su bardağı sıcak suyu ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Sıcak veya soğuk olarak servis edin.

• Aynı dolma içiyle taze kabak, taze patlıcan ya da acur doldurabilir veya yaprak, lahana, pazı sarması yapabilirsiniz.

• Ancak sarmaya veya doldurmaya vakti olmayanlar, yine dolma ve sarma tadında olan, benim ‘açık sarma adını verdiğim tarifi uygulayabilirler. Bunun için, dolma içini hazırladıktan sonra taze asma yaprağını yıkayıp irice doğruyoruz. ‘Karalahana dıblesi’ tarifinde olduğu gibi bir kat yaprak, bir kat dolma harcı şeklinde tencereye sıralayıp pişiriyoruz ve servis ediyoruz. Asma yaprağı yerine mevsimine göre pazı, körpe hodan yaprağı veya ebegümeci yaprağı da çok güzel oluyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp