Prof. Dr. Canan Karatay Ile Kuru Yufka Böreği Tarifi

Prof. Dr. Canan Karatay Ile Kuru Yufka Böreği Tarifi : Dört mevsim yapılabilir.

Malzeme

2 adet kuru yufka

1 su bardağı ekşimik

1 yemek kaşığı kadar çörekotu

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı kırmızıbiber

2 su bardağı su

Hazırlama

1. Yayvan bir tavaya tereyağını koyun, kısık ateşte eritin ve içine kırmızıbiberi ilave edip hafif cızlatın. Ardından suyu koyun ve kaynatın. Yani tereyağlı ve kırmızıbiberli sıcak su hazırlayın.

2. Kuru yufkayı el büyüklüğünde parçalara ayırın, yağlı suya batırıp, 10-15 saniye tutun, çıkarın ve tepsinin dibini bu şekilde bir iki sıra yufkayla kaplayın (bir yufka alta yerleşecek şekilde).

3. Tepsideki yufkanın üzerine ekşimiği yayın, bir tatlı kaşığı kadar çöreko- tunu serpiştirin. Üzerine yine yağlı suya batırıp çıkardığınız yufkalardan bir iki sıra örtün. En üste kalan yağlı suyu gezdirin, kalan çörekotlarını da serpin ve tepsinin üstünü kapatın. 5 dakika kadar dinlendirin (suyunu çekmesi için) ve servis edin.

Not:• Bu tarifin ana özelliği, fırına girmeden, çok kolay bir şekilde yapılabilmesidir. Hatta yemeğe meraklı erkek okurlarımız, okullu gençlerimiz ya da yemek yapmaya vakti olmayan çalışan hanımlarımız bile kolaylıkla yapabilirler...

Rahmetli anneannemden öğrendiğim bu böreğin orijinal adı ise ‘kaz pazısı’. Anlamına gelince, anneannemler Rumeli’den göçüp gelmeden önce, tabiatın güzelliklerinin ortasında, her şeyin en doğalını yeme imkânına sahip oldukları zamanlarda inek, koyun, kaz, ördek, tavuk gibi hayvanlar yetiştirip, etini, sütünü, yumurtasını ve yağını değerlendirirlermiş. Kuru yufka da evlerinden eksik olmazmış. O zamanlar bu böreği de zaman zaman kaz yağı ve kaz etiyle yaparlarmış. Hikâyesini hem rahmetli annemden hem de anneannemden çok dinledim ama büyükşehir çocuğu olarak sadece ekşimiklisini yiyebilme şansı bulabildim. Kaz eti ve yağını bulabilenlere denemelerini tavsiye ederim.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp