Ender Saraç Obez Çocuklar Çoğalıyor

ENDER SARAÇ Obez Çocuklar Çoğalıyor



Çocukların iradesinin zayıf olduğunu da düşünürsek sonuçta olan çocuklara oluyor. Obez çocuk oranı artıyor. Bu nedenle sebze meyve yemeyen çocukların yanma ara öğünde yemeleri için dut kurusu, ceviz, kuru kayısı, kuru incir, elma kurusu, kuru erik, ceviz sucuğu gibi onların da sevebileceği kuruyemişlerden bir miktar koyun. 
 
Artık piyasada da bulunabilen, doğal veya taze sıkılmış hatta tercihan posalı meyve sularından da vermeyi ihmal etmeyin. Hiç yeşillik yemeyen çocuklarınıza ise hekime danışarak klorella, spirulina gibi tatlı su algleri (tatlı su yosunları) özlerinden vererek denge sağlanabilir.

Obez çocuk sayısı hızla artıyor!


Son yıllarda çocukları da hızla pençesine alan obezite tam anlamıyla alarm veriyor. Obezite eskiden çocuklarda görülmeyen Tip 2 Diyabeti de hızla artırıyor.

Obezite, çağın sorunu. Son yıllarda sadece yetişkinlerin değil çocukların da en büyük sorunlarından biri haline geldi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obez çocuk sayısı hızla artıyor. Türkiye'de çocuk ve ergenlerin yüzde 30'u obez. Pekçoğu da aşırı kilolu yani obezite sınırında. Bu salgın hastalıkta en temel nedenlerin başında sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik geliyor.

Hareketsizliğin yanısıra fast-food tarzı beslenmeye eğilimin artması, hamburger ve patates sözkonusu olduğunda gözleri parlayan çocukların sebze deyince yüzlerini ekşitmeleri ve sırt çevirmeleri, en temel öğün olan kahvaltının yeterince düzenli yapılmaması obeziteye davetiye çıkarıyor. Şüphesiz teknolojideki gelişme ve doğadaki betonlaşma da çocukları hareketsizliğe sevk ediyor. Eskiden olduğu gibi evlerinin önünde ip atlayıp seksek oynayacak, top koşturacak alanlar bulamayan çocuklar, teknolojinin de cazibesine kapılarak bilgisayar Oyunları, tabletler derken oturdukları yerden hiç kalkmadan günü tamamlayabiliyor.

Aşırı kilo pekçok hastalığa yol açıyor



Çocuklarının gitgide daha fazla kilolu olduğunu gören anne babaların kimi kendisini çaresiz hissediyor, kimi soluğu uzmanda alıyor. Acıbadem Üniversitesi Pediyatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, obezitenin bazı hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirterek " Obezite öncelikle insülin direnci ve Tip 2 diyabete yol açıyor. Biz eskiden çocuklarda Tip 2 diyabeti görmezdik. Obeziteyle birlikte çocuk ve ergenlerde de bu hastalıkta artış olduğunu görüyoruz. Hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları, solunum problemleri, uyku apnesi, kan yağlarında artış, erken yaşlarda damar sertliği gibi ciddi hastalıkların başlamasında da çocukluk çağı obezitenin rolü büyük'' diyor. Ayrıca obezitenin kızlarda erken ergenliği de tetiklediğini vurguluyor.

Temel nedeni hareketsizlik ve sağlıksız beslenme

Obezitenin birçok nedeni var şüphesiz. Ancak Prof. Dr. Serap Semiz, temel nedenin hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtiyor. "Bizim gördüğümüz vakaların yüzde 95-98'i basit şişmanlık olarak adlandırdığımız, enerjiyi günlük gereksinimin çok üstünde alıp, harcayamama durumudur. Olguların sadece çok küçük bir bölümünü hormonal nedenli şişmanlıklar ve iştah merkezini ilgilendiren doğumsal hastalıklar oluşturuyor. Basit şişmanlığın oluşmasında en önemli neden fast-food tarzı beslenme ve hareketsizlik.

Yiyeceklere artık eskiye göre daha kolay ulaşılıyor. Market ürünleri, restoranlar ya da fast-foodlar çoğu ailede beslenmede ilk başvuru kaynağı haline gelmiş durumda" diyen Prof. Dr. Semiz, hareketsiz yaşam tarzının da bir an önce değişmesinin şart olduğunu vurguluyor. Özellikle asansör ve servis kullanımı, internet ve tabletler karşısında geçirilen uzun saatler, yarışmaya dayalı sınav sistemi, oyun alanlarının yetersizliği çocukları kaçınılmaz olarak obeziteye götürüyor.

Küçük tedbirlerle büyük başarı sağlanıyor

Obezite ile mücadelede anne-babalara büyük görevler düşüyor. Çocukları için alacakları küçük tedbirler, sorunla mücadeleye yönelik büyük başarılar sağlıyor. Prof. Dr. Semiz, obez olan veya obeziteye meyilli çocuğu olan anne babalara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Çocuğunuzu harekete yöneltin. Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği süreleri kısıtlaması gerektiğini anlatın ve onu ip atlamaya, top koşturmaya, düzenli yürüyüş yapmaya yönlendirin. Asansör yerine merdiveni kullanmasını teşvik edin. Aktivite konusunda çocuklarınıza örnek olun ve onları motive edin.

Yeme alışkanlıklarının sağlıklı hale dönüşmesini sağlayın. Sabah kahvaltısını mutlaka yaptırın. Market ürünleri, aşırı yağ ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınması, gazlı ya da gazsız şekerli içeceklerden uzak durması, fast-food beslenme yerine sağlıklı yemekleri yemesi gerektiğini nedenleriyle izah edin. Siz de evde çocuğunuza sebze ve bakliyatı sevdirecek değişik lezzetlerde yemekler pişirin. Tencere yemeği yemediğinde, alternatif olarak onun tercihi olan daha kalorili bir besini sunmayın.

Şişman Çocuklar Nasıl Zayıflar

Şişman her 5 çocuktan ancak birine uygun tedavi yapılabiliyor. Bunun nedeni de çocukluk çağındaki şişmanlığın hem ailelerden hem de sağlık çalışanlarından yeteri ilgiyi görememesi.

Şişman her 5 çocuktan ancak birine uygun tedavi başlanıyor. Bunun nedeni de çocukluk çağındaki şişmanlığın hem ailelerden hem de sağlık çalışanlarından yeteri ilgiyi görememesi.

Şişman çocuklarda haftada en fazla yarım kilo verdirecek programların hazırlanması gerekiyor.Diyetisyen Burcu Kara ,şişman çocuğun sağlıklı zayıflatılmasını anlatıyor:

Şişman çocukların tedavisinde yetişkinlerde olduğu gibi 5 ana yaklaşım bulunuyor. Diyet, fiziksel aktivite, davranış ve yaşam değişiklikleri ailenin tedaviye katılımı ve düzenli izlem.

Diyet şişmanlık tedavisinin ana unsurunu oluşturuyor.Hafif derecede şişman çocuklarda yani ideal ağırlığından yüzde 20 fazla olanlarda kola ve meyve suyu gibi içeceklerin azaltılması ve fastfood türü besinlerden kaçınma genelde yeterli oluyor.

Diyet uygulamasında iki yol bulunuyor. Birincisi dengeli az kalorili diyettir. Bu tür diyette çocuğun yaşına göre alması gereken kalori yüzde 30-40 azaltılıyor.Diyetin düşük yağlı yüksek kompleks karbonhidratlı ve yeterli protein içermesine dikkat ediliyor. Genelde besinlerin 3 ana, 3 de ara öğün i şeklinde verilmesi öneriliyor.

Diyet uygulamasında ikinci yol ise çok düşük kalorili diyettir. Bu tür diyet 600-800 cal/gün 1,5-2 gram/kg protein, 2 litre su, 2-4 kap sebze, multivitamin, kalsiyum, potasyum ve demir içeriyor. Bu diyet çok ağır şişmanlarda kullanılıyor. Bu şekilde haftada 1 kg kaybediliyor.

Çok düşük kalorili diyet uygulayanlarda; nitrogen kaybı, hipotansiyon, kalp ritmi bozuklukları, gelişme geriliği, saç dökülmesi ve safra kesesi taşları gibi önemli sorunlar görülüyor. Bu nedenle bu tür diyetlerin çocuklarda kullanılması sakıncalı bulunuyor.

Spor Şart

Çocukluk çağında şişmanlığın artmasıyla hareketsizliğin artması arasında çok yakın bir ilişki bulunuyor.

Uzun süre televizyon seyretme hem hareketsizliğe yol açıyor, hem de atıştırma tarzınca yeme alışkanlığı nedeniyle çocuklardaki şişmanlık için önemli bir hazırlayıcı faktör oluyor.

Fizik aktivite; haftada 3-5 kez, başlangıçta 15 dakika sonra 35-40 dakikaya çıkarılmalı, yürüme,koşma, bisiklete binme, tenis, dans gibi fazla miktarda kas gruplarını çalıştıran hareketleri kapsaması gerekiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp