Ender Saraç İle Tavuklu Bamya Tarifi

ENDER SARAÇ ile Tavuklu Bamya Tarifi

Malzemeler
1 kilo bamya, 200 gram tavuk (beyaz eti konulacak), 1 adet soğan, 3 tatlı kaşığı domates püresi, 1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
 
Yapılışı:
Önceden tavuk eti doğranır ve hafifçe pişirildikten sonra ayıklanmış bamyalar, domates püresi eklenir. Soğan kavrulmaz, bütün olarak tencerenin içine konulur. Suyu biraz bol koyun. Çünkü ramazanın sonuna yaklaşırken daha sulu beslenmenin yararı var. Bamya enerji veren, bağırsakları çalıştıran, besleyici özelliği kuvvetli ve çok kilo aldırmayan değerli bir sebzedir. Tavuk, kolestrol oranı daha az olarak protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Ama derişiz olmasına dikkat edin. Biraz sıvıyağa da ilerlemiş oruç günlerinde bedenin ihtiyacı var. Yağı tümden keserseniz vücutta, ciltte kurumalar başlar, yağda eriyen vitaminlerde eksiklik olabilir hatta kabızlık sorunu ortaya çıkabilir.

Bamya Çorbası Tarifi

Bamya Çorbası Tarifi için malzemeler
  • 50 gr kuru çiçek bamya
  • 2 limon
  • 200 gr kuzu eti
  • (ince kıyılmış)
  • 2 soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates
  • salçası
  • 6 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
Bamya Çorbası Tarifi
Kuru bamyayı iki elinizin arasında veya bir kevgirin içinde ovalayarak tüylerini ayıklayın. Bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar kaynar su dökün, 2 dilim limon ilave edin. Bamyalar ipten çıkacak gibi yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Haşlama suyunu süzün, ipten çıkarın.
Eti tencerede kendi saldığı suyu çekene kadar kavurun. İncecik kıyılmış soğan ve tereyağı ilave edin. Soğan hafif sararana kadar kavurmaya devam edin. Salçayı ekleyin, güzel kokusu çıkana kadar, 1-2 dakika daha kavurun. 6 bardak su ilave edin. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. 1 limonun suyu, haşlanmış bamya ve pul biberi aynı anda tencereye atın. Tuzuna bakın. Hepsini tekrar kaynatın, daha sonra ateşi kısın. Bamya ve et yumuşayana kadar ağır ateşte (karıştırmadan) çorbayı pişirmeye devam edin. Yaklaşık yarım saat içinde bamya yumuşamış olur. Bamya Çorbasını sıcak servis yapın.

Bamyanın Sağlığa Faydaları

-Bamyanın lif içeriği pek çok yararlı niteliklere sahip olmasını sağlar özellikle mide bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.

-Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

-Bamya kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. Bamya genellikle kısık ateşte pişirildiğinden besin değerleri korunur. Yüksek ısı nedeniyle faydalarını kaybetmemiş olur.

-Saçınıza hacim kazandırmak için bu ipucundan faydalanabilirsiniz. Yatay dilimlenmiş bamyaları sümüksü olana kadar kaynatın. Soğumasını bekleyin, bir kaç damla limon ekleyin ve son durulamada bu suyu kullanın. Bu saçınıza canlılık ve hacim kazandıracaktır.

-Bamyadaki lifler, kan şekeri düzeylerinin korunmasını ve ince bağırsakta emiliminin düzenlenmesinde yardımcı olur.

-Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder.

-Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar.

-Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır. Triptofan, sistin ve diğer kükürt amino asitleri gibi amino asitler açısından zengindir.

-İrritabl bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir.

b2-Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir.

-Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir.

-Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardımcı olabilir.

Bamya Seçmenin İpuçları:

Bazen kötü kalitedeki bamyalar yemek pişirmeyi zorlaştırabilir ve yemeğin tadını bozabilir bu nedenle iyi bamyaları seçmek önemlidir.

*Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin.
*Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir.
*Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
*Fazla olgunlaşmış bamyalarda kaçınmanız gereken kesikler veya lekeler vardır.
*Bamyayı buzdolabında 2 gün boyunca saklayabilirsiniz, bu süreden sonra besin değerleri azalmaya başlar.

Yani olgunlaşmamış, gevrek, küçük ve koyu renkli bamyaları seçip düzenli şekilde tüketirseniz yukarıda bahsedilen bamyanın tüm faydalarından yarar sağlayabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp