Ender Saraç Kilo Verirken, Vücudu Yıpratma

ENDER SARAÇ KİLO VERİRKEN, VÜCUDU YIPRATMA


Ramazanın henüz bir günü geçmiş olsa da, pek çok kişi nefsine hâkim olamayıp ilk iftarda aşırı ve hızlı yemek yediğini bu yüzden ağırlık hissettiğini söyleyecektir. Bazı kişiler çarpıntılarının olduğunu ve tansiyonlarının oynadığını anlatacaktır. Israrla vurgulamak istediğim konu şu: Lütfen midenize nazik davranın. Gün boyunca istirahat eden sindirim sistemine aniden yüklenerek orucun faydalarını yok etmeyin. 
 
Sağlıklı bir iftarın ne şekilde yapılması gerektiğini detaylı anlatacağım, ilerleyen bölümlerde merak ettiğiniz bütün konulara değineceğiz. Önce sîzlere kimyasal zayıflama ilaçları ve son günlerde çok tartışılan Lida’yı anlatacağım. Daha sonra da bitkisel zayıflama ilaçlarına değineceğim. Sîzlerden zayıflama ilaçlarıyla ilgili o kadar çok soru geldi ki bu konuyu öne almak istedim. Önce zayıflama ilaçlarını kavramak gerekir. Her ilaç aynı şekilde etki etmez, aynı yararlılığa veya aynı yan etkilere sahip değildir.

Kilo Diyet için Kesinlikle Bilinmesi Gerekenler!!!


Diyete başladığınızda ilk 2 haftada vücuttan su kaybı olması ve mide-barsak doygunluğu azalması dolayısı ile bu süreçte kişinin metabolizması ve diyete başladığı kilo durumuna göre 2-3 kg ağırlık kaybedebilir daha sonra ki 2 hafta içerisinde ortalama 2 kg kayıp olmaktadır. 2. ay bu ağırlık kayıpları 0.5-1 kg arasında olur ve bu ağırlık kaybı standart, sağlıklı kilo kayıp hızıdır.

3 ve 4. Aylarda ağırlık kaybı ayda ortalama 2-3 kg kadar düşebilir çünkü metabolizmanız diyet yaptığınızı anlamış ve kilo vermenizi engellemek için metabolizmanızı yavaşlatmıştır yani vücut diyete adapte olmuştur. Bu süreçten sonra kişinin metabolizmasına, egzersiz durumuna, kilosuna göre bir dönem gelecek ve siz diyeti harfiyen uygulasanız da, egzersiz yapsanız da kilo veremez durumda olacaksınız. İşte diyette bu döneme ‘ duraklama dönemi’ diyoruz.

Duraklama dönemleri bireylerin motivasyonu çok olumsuz etkileyen bir süreçtir fakat ne yazık ki diyet yapan herkes bu süreci yaşamaktadır, fizyolojik doğal bir süreç olduğunu bilmemiz ve motivasyonumuzun azalmasına izin vermememiz gerekir. Bizim metabolizmamız hep yaşamaya yönlendirilmiş olarak yaratılmıştır yani siz az besin tüketmeye, diyet yapmaya başladığınızda metabolizmanız bu durumu siz kıtlıktasınız diye algılamaktadır.

Siz aldığınız kaloriyi azalttıkça metabolizmanız da hücrelerde ki kalori adaptasyon sürecine geçmekte ve sizin yaptığınız diyete adapte olmaktadır. Açlıktan ölmenizi engellemek için o da kendi harcadığı enerjiyi azaltarak sizin kilo vermenizi yavaşlatmaktadır. Bu dönemde tiroid hormonları azalır ve metabolizma hızınız yavaşlar, ayrıca leptin tarzında tüm hormonlarınız sizin kilo vermenizi engelleyecektir. Ayrıca bu dönemde insülin seviyesi yükselir daha sık acıkırsınız ve yağ yakımı azalır.

Yapılan en büyük hata da bu noktada başlar. Yapılan diyetle kilo verilmediği görüldüğü için kişi hızla kilo verme isteğinin önüne geçemez ve daha az yemeye hatta 1000 kcal altında olan şok diyetleri yapmaya başlar, amaç daha da aç kalarak daha da çabuk kilo vermektir. Fakat ne kadar aç kalırsanız kalın, belki başta 2-3 kg verebileceğiniz bu şok diyetlerle duraklama dönemini atlatamadığınızı aksine kilo vermek yerine kilo almaya başladığınızı fark edersiniz. Bu dönemde sakın şok diyetler yapmayın, bu şok diyetler, açlık diyetleri metabolizmayı daha da yavaşlatacağı için kilo vermeyi daha da zorlaştırmakta ve bu süreci uzatmaktan başka hiçbir işe yaramamaktadırlar

Koşmakmı Tempolu yürüyüşmü yağ yaktırır?


Vucudumuzdaki kaslar ve yağların yakılım sürüleri ihtiyaç durumuna göre değişiklik gösterir,

Mesela; 1 km yi 9 km hızla koştuğumuzda vucudumuz protein yakacaktır çünkü acil enerjiye ihtiyaç vardır protein yağdan daha hızlı çözüleceği için, yani protein eşittir kaslarımız. Kaslarımızı eriterek zayıfladığımızı zannetmemeliyiz birde aynı kilometreyi 6.5 km hızla tempolu yürüşte katettiğimizde vucut daha uzun sürede enerji ihtiyacı olduğunu düşünecek ve sakin bir şekilde enerji ihtiyacını karşılamak için yağ depolarından yakacaktır.

vucudumuzdaki yağlar üzüm salkımı gibidir ve birbirine yapışıktır yediğimiz yemeklerden aldığımız yağlar bu salkıma dahil olur yağ alımını azaltmak ve mekanik faliyetler sürtünme katsayısından doğan metabolik ısınmalar yağların salkımdan çözülerek atılması anlamına gelir

insanın metebolik hızı kas sayısıyla doğru orantıdadır yani vucutta ne kadar çok kas varsa metabolik hız o kadar yüksek başka bir değimle ne kadar kas varsa yanma odaları okadar çoktur

yukarıda herkes yağın nasıl yandığından bahsetmiş fakat unuttuğunuz nokta hangi faliyet ve hangi beslenme stratejisine göre atımdır çünkü yanlış aktivite ve beslenimle birlikte 1 gr lık kas yıkımı demek vucuttan 2.7 gr su eksilmesi demektir tabiki sırayla tüm kayıplar bu kayıplardan sonra metabolik hız düşer dostlar tabi metabolik hız düştüğünde vucuttaki yanmada azalır yanmanın azalmasının yanı sıra vucut kaybettiği suyu telafi için sistemi zorlar

işte ben buna yağ yakma demem ben buna vucudu yıpratma derim.

Kilo vermede Duraklama!!! Duraklama dönemini daha hızlı atlatabilmek için;

Duraklama dönemini daha hızlı atlatabilmek için;

1. Egzersizinizi arttırın; haftada 2 gün yaptığınız egzersizi örneğin 4 güne çıkarabilirsiniz.
2. Diyet içeriğinizi ve beslenme düzeninizi değiştirin; örneğin genelde öğle yemeklerinde et+salata+ekmek tüketiyorsanız onun yerine değişiklik olarak kepekli sandviç veya sebze yemeği+çorba+yoğurt tarzı diyet içeriğini değiştirin.
3. Diyette ufak atıştırmalar, tadına bakmalar v.b durumlarınız varsa bunları tamamen kesin ve sadece diyetinizde yazılı olanlara odaklanın
4. Her gün sürekli tartılmayın; tartıda kilo vermediğinizi görmek motivasyonunuzu azaltacaktır.
5. Sıvı alımınızı arttırın.
6. Uzun süredir kilo veremiyorsanız diyete 2-3 gün ara verip, canınız ne isterse tüketin ve tekrar multidisipliner olarak diyetinize başlayın. Bu 2-3 günlük ara metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır.
7. Bu dönemin geçici olacağını unutmayın; mutlaka tekrar direnç kırılacak ve siz kilo vermeye devam edeceksiniz, bunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Sabırlı olun.
8. Diyet günlüğü tutun; hergün tek tek ne yediğinizi not edin ve kendi listenizle karşılaştırın, bir yerlerde farkında olmadan hata yapıyor olabilirsiniz.
9. Bu dönemlerde ilaç, ödem söktürücü v.b şeyleri doktorunuza sormadan kullanmayın.
10. Egzersiz içeriğini ve şeklini değiştirin, evde yürüyüş bandında 40 dk aynı tempoda yürüyüş yapmak yerine 5 dakika koşuyorsanız, 15 dakika yürüyün. Bunu en az 30 dakika boyunca tekrarlayın.
11. Stres kilo verme hızını azaltan bir faktördür, duraklama döneminde stres seviyenizi azaltmaya özen gösterin, ılık duş, hafif yürüyüşler, hoşunuza giden filmler, rezene çayı v.b biraz rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp