Dosha Ve Subdosha'lardaki Dengesizlik Kendisini Nasıl Belli Eder ?

Dosha Ve Subdosha'lardaki Dengesizlik Kendisini Nasıl Belli Eder ? : Ayurveddnın bakış açısına göre hastalıkların bir sistem dengesizliğinden kaynaklandığını kavramakta zorluk çeken hastalarıma verdiğim bir örnek var:Evinizin oturma odasını su bastığını düşünün. Odanızı, eski haline döndürmek için başvurduğunuz bir kişi size pek çok öneride bulunabilir. Halıyı sıkın, dışarıya asın, koltukların döşemesini değiştirin, parkeleri kurutup cila yapın, pencereleri açın, odayı havalandırın, motor getirip suyu boşaltın gibi öneriler... Fakat su dışarıdan gelmeye devam etmektedir, belki oturma odasının kapısının altına bir set çekerek, engelleyici maddelerle suyu durdurabiliriz.

Peki, artık odaya giremeyen ama gelmeye devam eden, durmayan su belki de yan taraftaki diğer odaya girecektir. Gene benzer olaylar yaşanacak ve bu kez diğer odayı düzeltmek için aynı şeyler önerilecektir. Belki de, taşan su giderek diğer katları da etkileyecektir. Yani bozulan bir denge, kökten düzeltilmedikçe, yüzeyel olarak ele alındıkça, bir organ tedavi edilse bile diğer organlar zamanla olumsuz etkilenecektir. Hatta, oluşan dengesizlik bedende sınırlı kalmayıp diğer bireyleri de etkileyebilecektir.Oysa Ayurveda, olaya önce yüzeyden değil derinden bakıyor.

Yani banyoya gidip açık kalan çeşmeyi kapatıyor veya lavabonun deliği tıkanmışsa tıkanıklığı gideriyor. Hastalığı kökten çözüyor. Detaylarla uğraşmaya, gereksiz masraflara, kurutma makinesine, su pompasına hiç gerek duymuyor.Tabiî bu, insanı doğayla bir bütün olarak ele alan felsefenin bakış açısıdır. Burada tek tek odalarla uğraşan teknisyenleri suçlamak yanlış olur. Çünkü o, suyun taşma merkezinin başka bir yerde olabileceğini bilmiyor; aldığı eğitim böyle bütünsel bir bakış açısı vermiyor.Günümüzde insanlar sağlık problemlerine bir çözüm bulma umuduyla çeşitli branşlarda uzmanlaşmış doktorlara veya sağlık kuruluşlarına başvurmaktadırlar. Gidilen her uzmanlık bölümünde, kişiye birçok teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanmakta, sonuçta pek çok ilaç denenmektedir.

Örneğin başvurulan kulak burun boğaz uzmanı hastayı, alerji uzmanına göndermekte, alerji uzmanı, göğüs uzmanına göndermekte, hasta dolaşıp durmaktadır. Haklı olarak her gidilen doktor veya sağlık kuruluşu kendi bakış açısı ve uzmanlığına göre hastaya, birçok değişik ilaç vermektedir.Oysa insanı organ, doku vb gibi dar çerçevelerde değil, bütünsel bir işleyiş mekanizması olarak geniş bir çerçevede ele almak gerekir.Dolayısıyla buzdağının su üstünde kalan kısmıyla değil, asıl büyük kütle olan, su altındaki kısmıyla uğraşıp, hastalığı çok daha derinden çözmeliyiz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp