Canan Karatay Kan Şekeri Ve İnsülin Değerlerini Sıkı Takip Et!

Canan Karatay Kan Şekeri Ve İnsülin Değerlerini Sıkı Takip Et! : Soru:Kan şekerimiz ve insülin hormonumuz neden yükseliyor?

Cevap:Bir kez insülin direnci gelişmeye görsün, bu kırılmadıkça ya da düzeltilmedikçe, ne kan şekeri düşer, ne insülin azalır, ne de obezite/diyabet/kalp-damar hastalığı sorunları düzelebilir. Dokularda bulunan şeker kapılarını, ne kadar yüksek olursa olsun insülin açamamaktadır. Sağır bir kişiye sesimizi duyurmak için nasıl ki sesimizi giderek yükseltiyorsak, insülin de şeker kapılarını açabilmek için yükseldikçe yükselmeye devam edecektir.Hem kan şekerimizi yükselten yiyecekler hem de kanımızda dolaşan yüksek kan şekeri, vücudumuz için en tatlı zehirdir, toksiktir!Şeker, tutku, bağımlılık ve alışkanlık yapan, lezzeti sürekli damaklarda aranan bir toksindir.

Kan şekeri ve insülinin normal değeri ne olmalıdır?
Yetmiş kiloluk bir insanda ortalama olarak 5 litre kadar kan bulunur. Normal şartlarda, beş litre kanda bulunan kan şekeri yani kan glikozunun miktarı 5 gr kadardır.12 saatlik açlık kan şekeri değeri 100 mgr/dl altında ve herhangi bir yemekten 2 saat sonra ise bu değer 140 mgr/dl altında olmalıdır.Kan insülin değeri ise 12 saatlik açlıktan sonra 5 IU/ml altında olmalıdır.Sağlıklı olan kişiler ya da göbekli/şişman/obez/diyabetli olan herkes bir kan şekeri ölçüm aleti edinerek, herhangi yemek ya da bir yiyecek içecekten önceve sonra kendi kan şekerini ölçerek kan şekerlerinin yükselme derecesini öğrenebilirler. Tüketecekleri yiyecekleri ölçtükleri kan şekerlerinin değerlerine göre ayarlayabilirler. Bu şekilde kan şekerlerini çok yükselten sağlıksız karbonhidratları yani yüksek glisemik indeksli yiyecek ve içecekleri tüketmeyi bıraktıkları zaman, karbonhidrat metabolizmaları düzelecektir. Kan şekerinde görülen ani çıkış ve iniş dalgalanmalarının bu şekilde önü alınınca, hipoglisemi krizleri de son bulacaktır! Asıl amaç kanda aşırı dalgalanmaların önüne geçmektir.Ortalama 70 kg ve sağlıklı olan bir kişi şu zaman dilimlerinde kanını ölçtüğünde, kan değerleri şu sınırlar içinde olmadır:Kahvaltıdan önce Öğle yemeğinden önce Yemekten 1 saat sonra Yemekten 2 saat sonra Gece saat 02.00-04.00’te70-100 mg/dl 109 mg/dl 160 mg/dl 120 mg/dl 70 mg/dlYukarıda ortalama olarak verilen normal kan şekeri değerleri, bir organizmada karbonhidrat metabolizmasının normal bir şekilde işlediğinin ve sağlıklı olduğunun önemli göstergesidir.

Yüksek kan şekeri toksik dediniz... Peki, bu değerlerin yüksek olması sağlığımıza ne gibi zararlar verir?
Kan şekerinin yüksek olması birkaç değişik yolla organizma ve dokularda bozukluklara neden olmaktadır. Özellikle göbekli olan/şişman/obez/diyabetli kişilerde, kan şekerinin yukarıda verilen değerlerden azıcık dahi yüksek olması, tüm dokulara zarar vermektedir!

• 12 saatlik açlık kan şekeri 100-125 mg/dl olan kişilerin, 300 kat daha fazla kalp krizi geçirme riski olduğu bildirilmiştir.

• Kan insülin düzeyi 5 IU/ml’nin üstüne çıkmaya başladığı andan itibaren de hücresel düzeyde ‘dismetabolik’ bozukluklar başlamaktadır. Dismeta- bolik bozukluklar (obezite, diyabet, hiperlipidermi vb) sinsi bir şekilde gelişerek ileri yaşlarda dejeneratif hastalıklara neden olmaktadır.

• Kan şekeri ve insülin hormonu yüksekliği, normal kişilerde de, diyabetli olanlarda da kanın pıhtılaşmasını artırmaktadır; aynı şekilde kan hücrelerinin birbirine yapışkanlığını artırarak damar tıkanıklıkları yapmaktadır. Bu nedenle koroner arterlerinde tıkanıklık meydana gelmekte ve kalp krizine neden olmaktadır. Aynı şekilde, beyin damarlarında da pıhtı oluştuğu zaman, beyin damarları tıkanarak inmeye neden olmaktadır.

• Kan şekeri ve insülin yüksekliği, tüm vücutta genel bir karbonhidrat metabolizması bozukluğu olduğu için, tüm vücutta bulunan hücrelerin beslenmesi bozulmakta, bu da kılcal damarlarda (buna bilimsel olarak kapiller damarlar diyoruz) bulunan hücrelerin geçirgenliğini, yani per- meabilitelerini artırarak hücreleri zayıf düşürmektedir. Zayıflamış olan hücrelerde de (özellikle endotel dediğimiz damarların iç yüzeyinde bulunan hücrelerde) doğal olarak yırtılmalar ve erken parçalanmalar daha kolay meydana gelmektedir. İşte kalp krizi ve inmenin nedeni, asıl bu hücrelerin zafiyete uğramasından dolayı ortaya çıkmaktadır.

• Uzun süre yüksek seyreden insülin hormonunun etkisi ile sürekli bir şekilde yüksek kalan kan şekeri, kan yağları olan trigliseridlere dönüşmekte ve karaciğer ve iç organlarda yağ olarak depo edilmektedir.Tüm organlarda biriken yağlar, trigliserid olarak depo edilmektedir.

• Yüksek kan insülini ayrıca kuvvetli bir santral sinir sistemi (SSS) uyarıcısıdır. Bu nedenle tüm damarlarda büzüşmeye de neden olmaktadır. Beyin damarlarının tıkanmasında başka bir önemli faktör de, doğal olarak bu damarların büzüşmesidir.

• Yüksek kan şekeri ve insülin hormonunun bu nedenlere bağlı olarak felç (inme) için büyük tehlike olduğu birçok bilimsel çalışma ile de bildirilmiştir.

Yani kan şekeri ve insülin hormonunun yüksek olması, obezlerde/diya- bet hastalarında tek başına felç (inme) için büyük risk mi oluyor?
Evet. Ancak obezlerin/diyabet hastalarının, yiyeceklerinde aşırı şeker ve rafine karbonhidratları (yüksek glisemik indeksli yiyecekleri ve içecekleri) azaltmasıyla ve bunların yerine daha fazla sağlıklı hayvansal yağ ve protein (düşük glisemik indeksli yiyecekler ve içecekler) tüketmesiyle, kan şekeri ve insülin hormon düzeylerinde anlamlı düşüşler olduğu bildirilmiştir.Yediklerimiz arasında bulunan rafine şekerlerin, meyve sularının ve şekerli içeceklerin, kan yağlarımızdan trigliseridleri aşırı bir şekilde yükselttiğini, Prof. Dr. Robert Lustig, Amerikan CBS televizyonunda Nisan 2012de yayınlanan ‘60 Minutes’ programında açıkça söylemiştir.ABD California Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve Endokrinoloji Bölümünde öğretim elemanı olan Prof. Lustig, ABD’de görülen obe- zite/diyabet artışının büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu senelerden beri dile getirmektedir. Özellikle, çocuk ve gençlerde meydana gelen aşırı şişmanlık sorununun temelinde, früktoz içeren yapay şekerli içeceklerin bulunduğunu bilimsel olarak açıklamıştır. Bu amaçla, senelerden beri tüm şekerli içeceklerin kullanımının kısıtlanması için mücadele etmektedir ve Şubat 2012’de California Eyaletine kanun teklifi vermiştir.Mayıs 2012’de New York Times ve New York Postun verdikleri haberlere göre, New York Belediye Başkanı Mr. Bloomberg, spor salonlarında, restoran ve büfelerde şekerli içeceklerin yasaklanmasını istemiştir.85,86 Ayrıca 2013 yılının başında da, Prof. Lustig bu konuda son derece önemli olan Fat Chance: The Bitter Truth About Sugar (Şeker Hakkında Acı Gerçekler) adlı kitabını yayınlamıştır.

Kıssadan hisse:
• Senelerden beri yapılan birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir ki; damar tıkanıklığını yapan, yediğimiz doğal hayvansal yağlar ve kolesterol değildir. Bol şeker ve fazla karbonhidratlı beslenme ile yükselen kan şekeri ve yüksek insülin hormonu sonucu gelişen karışık ve kompleks me- tabolik bozukluklar, kan hücrelerimizin pıhtılaşma özelliklerini artırarak damarlarda tıkanıklık oluşmasına neden olmaktadır. Dolaşımda bulunan yüksek insülin hormonu, karaciğer ve göbek yağlanması için sürekli metabolizmamızı uyarmaktadır.

• Yağları depo eden insülin hormonu, aynı zamanda vücutta inflamasyon ve oksidatif stresi da başlatarak (serbest oksijen radikallerinin artması) kan şekerinin, kan kolesterolünün, trigliseridlerin yükselmesine neden olmaktadır. Kolesterol en güçlü ve doğal antioksidan olduğu için, dokuları oksidatif strese karşı korumak amacıyla vücudumuzda yüksek miktarda üretilmektedir!

• Obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve felç (inme) riskini önlemek kendi elimizdedir. Yapacağımız en kolay iş, fazla meyve tüketiminden, taze sıkılmış veya fabrikasyon meyve sularının aşırı tüketiminden, şekerli içeceklerden, rafine unlardan ve hamur işlerinden, ekmekten, makarnadan ve kahvaltılık tahıllardan uzak durmak, bunların tüketimini azaltmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp