Canan Karatay Final: Diyabet Hastalarının Yapması Gerekenlerin Özeti

Canan Karatay Final: Diyabet Hastalarının Yapması Gerekenlerin Özeti : Eğer obezseniz, hipoglisemi hastasıysanız, insülin direnci hastasıysanız, pre-diyabetliyseniz (gizli şeker hastasıysanız) ya da diyabetliyseniz buraya kadar anlattıklarımızın hepsi sizin için de geçerlidir. Ancak ek olarak özellikle sizler için şu önerilerimiz var:

• Eğer kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa ve kontrol altına alınamıyorsa, kan insülin değeri yüksek olduğu için mutlaka sık yeme ihtiyacınız oluyordur. Üç aylık kanda HbAlc değeriniz yüzde 6’nın üstündedir. Ürik asidiniz 5mg/dl’nin üstündedir ve kan yağlarınızdan trigliseridler çok yüksektir. İnsülininiz yüksek olduğu için tansiyonunuz da yüksektir, kanınız yoğunlaşmıştır, pıhtılaşması tehlikeli düzeydedir.

• Bu nedenle diyabet hastalarının kan insülin değerleri yüksek olduğu için düşürmeye çalışmamız gerekmektedir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi normal kan insülin değeri 5 IU/dl’nin altında olmalıdır.

• Kan şekeri değerleri ise yavaş yavaş aşağıda verilen sağlıklı değerlere doğru indirilmelidir.A Kahvaltıdan önce: 70-100 mg/dlA Öğle yemeğinden önce: 109 mg/dl Yemekten 1 saat sonra: 160 mg/dl-» Yemekten 2 saat sonra: 120 mg/dl-> Gece saat 02.00-04.00’te: 70 mg/dl

• Diyabet, yanlış beslenme ve yaşam biçimi sonucu gelişen metabolizma bozukluğu hastalığıdır. Bu sebeple sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi ile gerileyebilir ve düzeltilebilir. Diyabet hastasının bütün vücut hücrelerinde insülin direnci gelişmiş olduğu için kan şekeri yüksek seyretmektedir ve buna rağmen vücut hücrelerinde kan şekeri kullanılamamaktadır. Bu nedenle de hücreler şekersiz kaldığı için devamlı açlık hissi, sık sık yemek isteği doğmaktadır. Diyabetlilerin en öncelikli hedefi bunu kırmak olmalıdır.

• Diyabetlilerin vücuduna sağlıklı yağ (köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, Omega-3), sağlıklı protein (özgür tavuk yumurtası, normal yağlı peynir, et, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt vb), sağlıklı karbonhidrat (baklagiller grubu yani fasulye, mercimek, barbunya, börülce veya kuruyemiş grubundan fındık, fıstık, ceviz ve badem vb) girdiği zaman insülin direnci yavaş yavaş kırılmakta ve kan değerleri yavaş yavaş normale dönebilmektedir.

• Yediğimiz yiyeceklerin vücudumuzda kullanılma şekli ve kan şekerini yükseltme hızı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu sebeple özellikle diyabet hastaları, bir ‘glukometre’ edinerek evde kendi kendilerine yedikleri bir gıdadan sonra kan şekeri değerlerine bakabilirler. Kan şekerlerini yükselten gıdalardan tamamen uzak durmalı, kan şekerlerini fazla yükseltmeyen yiyecekleri doyuncaya kadar korkmadan yemelidirler.

• Diyabet hastaları kan değerlerini kontrol altına almaya çalışırken kesinlikle hızlı hazmedilen ve kan şekerini birdenbire yükselten yüksek gli- semik indeksli yiyecekleri yememelidirler. Sağlıksız karbonhidrat grubundaki yiyecekler (ekmek, börek, kek, beyaz pirinç pilavı, patates, fazla meyve, taze veya endüstriyel meyve suyu, asitli ve şekerli içecekler, alkol vb) tamamen kesilmelidir.

• Diyabet hastalarının tatlı isteği ellerinde olmayan yani iradeye bağlı olmayan bir istektir. Bu sebeple hekimlerin hastaları suçlamamaları gerekir. Hastalar da bu yüzden gereksiz yere suçluluk hissine kapılmamalıdırlar. Esas suç, yukarıda saydığımız yüksek glisemik indeksli yiyeceklerin sık sık tüketilmeleridir. Tatlı ihtiyacı kuru yemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem vb) ve kuru meyvelerle (gün kuru kayısı, kuru erik, kuru incir vb) karşılanabilir.

• Obezler, hipoglisemi hastaları, insülin direnci hastaları, pre-diyabetli olanlar (gizli şeker hastaları) ve diyabetli olanlar (şeker hastaları) yavaş yavaş kana karışan yiyecekleri tüketirlerse, yani kan şekerinin ani çıkış ve inişlerini önleyebilirse hem dışarıdan aldıkları insülin ihtiyaçları azalmakta hem de bu hastalıklardan kurtulabilmektedirler.

• Karatay Diyeti, sıradan bir diyet olmadığı gibi insülini yüksek olanlarda ve diyabet hastalarında, kan şekerini dengeleyerek vücuttaki tüm hücrelerin kanda zaten yüksek seyreden insülinin doğal etkisini göstermesini sağlıyor (yani insülin artık hücrelerdeki şeker kapılarını açabilir hale geliyor).

• Diyabetliler Karatay Diyetini rahatlıkla uygulayabilirler, ancak ara öğünleri vücudu çok zorlamadan açlık hissine göre azaltmalıdırlar. Ara öğünlerde yoğurt, bitki çayları, yukarıda bahsettiğimiz kuruyemiş ve kuru meyveler yenebilir. Sabah kahvaltısında Karatay Mutfağı kitabındaki meşhur ‘Karatay kahvaltı tabağı’ yendikten sonra zaman içinde uzun süre tokluk hissi yaşamaya başlanacaktır. Açlık hissi olmadığı zaman ara öğünler zorunlu değildir.

• Obezseniz/diyabetliyseniz bağımlılıktan kurtulma döneminde yufka ekmeği veya tandır ekmeği dediğimiz yiyecekleri kullanmak doğru değildir. Eğer çok istenirse Konya yöresine ait olan etli ekmek (kaşar peynirsiz olarak) ya da lahmacun gibi yiyecekler tüketilebilir. Etli ekmek ve lahmacunun ekmeği mayasız ve son derece incedir. Ayrıca bol soğan, limon, maydanoz ve ayranla tüketildiği zaman gayet dengeli ve sağlıklı bir gıdadır.

• Obezler, hipoglisemi hastaları, insülin direnci hastaları, pre-diyabetli olanlar (gizli şeker hastaları) ve diyabetli olanlar (şeker hastaları) herhangi bir ‘yapay tatlandırıcı’ (bitkisel olanlar dâhil) kullanmamalıdırlar.

• Diyabetliler bal, pekmez (keçiboynuzu dâhil), her türlü reçelden de (diyet dâhil) uzak durmalıdırlar.

• Diyabetliler çok arzu ediyorlarsa günde bir adet mevsimsel meyveyi daha önceki bölümlerde anlattığımız gibi zaman, miktar, tüketim şekli ve fizik aktivitelerine göre yiyebilirler. Ancak bu hastalarda öncelikli hedefimiz insülin direncini kırmak olduğu için, ölçüyü kaçırmamaları ve meyvelerin insülin direncini artırdığını unutmamaları gerekir.

• Obezler/diyabetliler için en önemli faktörlerden biri günde minumuml5-20 dakika ile başlayarak, kendi tempolarmda ve kendileri için en uygun zamanda açık havada yürümeleridir. Vücut ağırlığına göre hamlıklarını yavaş yavaş attıktan sonra tempoyu artırmadan yürüme süresini uzatabilirler.

• Doğal yağla yapılan yemekler trigliseridlerin, kolesterolün ve insülinin sağlıklı, normal değerlere gelmesini sağlıyor. Bu sebeple doğal yağlar ve kırmızı et obezler/diyabet hastaları için sağlıklıdır, zararlı değildir! Kilo verdirerek bütün hiperinsülinemik hastalıkların gelişmelerini önlemektedir!

• Tip-1 diyabet hastaları da bu önerileri uygularsa, kullandıkları insülin takviyesi ihtiyaçları azalmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp