Canan Karatay Doğal Diye Bala Ve Pekmeze Saldırma!

Canan Karatay Doğal Diye Bala Ve Pekmeze Saldırma! : Soru:Bal ve pekmez de zararlı mıdır?

Cevap:Bu sorunun iki cevabı vardır. Birincisi günümüzde gelinen şartlar itibari ile artık hakiki doğal bal kaldığına inanmak gerçekten zor. İkincisi bilimsel araştırmalara göre doğal bal da, saf ve suda erimiş şekerden farklı bir besin değildir. Doğallığının tek faydası içinde bulunan C vitaminidir.

100 gr doğal balın içeriği şöyledir:
-> Total şeker miktarı (ortalama): 80 gr
-> Früktoz: 38,2 gr
-> Glikoz: 31,3 gr
-» Sükroz: 0,7 gr
-> Diğer şekerler: 8,6 gr
-> Su: 17 gr
-» Protein, aminoasit: 0,3 gr
-> Mineral: 0,2 gr
-> Diğer asitler (asetik asit, sitrik asit vb): 0,5 gr

Bal, günümüz şartlarında yapılan arıcılık uygulamaları sonucunda, arıcıların ve dolayısı ile arıların ürettiği bir şeker haline gelmiştir. Şeker ise önceki bölümlerde belirttiğimiz gibi en tatlı zehirdir ve insülin direncini başlatan bir besindir. Çocuk ve gençlerde bile şişmanlığın ve yağlanmanın nedeni olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda diğer şekerler gibi diş çürüğüne sebep olabilir. Şekerve tatlılar bağımlılık yapan besinlerdir. Bal yarı sıvı olduğu için içerdiği şekerler, özellikle ‘früktoz’ hızlı şekilde emilerek kana geçer! Trigliseridleri anında yükseltir. Özellikle göbeği yağlı, beli kalın olan kişilerin hiç tüketmemesinde fayda vardır.Ancak kilo vermiş ya da kilo problemi olmayanlar ve günde 5 km yol yürüyerek düzenli hareket edenler, bal yemek istiyorlarsa tamamen doğal (gerçek) bal temin edebilirlerse çok az miktarda tüketebilirler. Zaten hepimizin bildiği gibi, peteği ile birlikte tamamen arıların yaptığı gerçek doğal balı isteseniz de 1 tatlı kaşığından fazla yiyemezsiniz!Pekmez ise meyve suyunun kaynatılması ile elde edildiği için, şeker yükü çok fazladır. Çocuklara, gençlere, kalp-damar hastalarına, diyabet hastalarına ve gebelere her zaman düşük glisemik indeksli olan kuruyemiş ve kuru meyveleri tüketmelerini öneriyorum.Doğal olsun olmasın bütün şeker çeşitlerinin, aşırı miktarda tüketildiğinde serbest oksijen radikallerinin meydana gelmesine ve hücrelerimizin şekerlenmesine, karamalize olmasına neden olduğunu biliyoruz.Doğal ya da yapay her türlü şeker karbonhidrattır. Son zamanlarda yapılan hücrebilimi çalışmaları ile karbonhidratların organizmada neden olduğu sağlık sorunlarını gün ışığına çıkarmıştır. Bu bağlamda 1 molekül karbonhidratın vücutta, 190 molekül su tuttuğu gösterilmiştir.Karbonhidratların obezite, diyabet, kalp ve tansiyon hastaları için zararlı olmasının önemli bir nedeni de budur. Vücutta fazla miktarda biriken su, hücrelerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Beynimizde de su biriktiğinden, kafamız dinçliğini kaybetmekte, uyku hali, baş ağrıları devreye girmektedir. Düşüncelerimiz adeta bulanıklaşmaktadır. Bu nedenle, senelerden beri bizim Anadolu’muzda ekmek ahmağı’ diye bir söz halk arasında kullanılmaktadır!Kardiyolog William Davis, 2011 yılında yayınlanmış olan Wheat Belly adlı kitabında, buğday göbeğinin, insülin direncinin, metabolik sendromun, pre- diyabetin (gizli şeker) ve diyabet hastalığının nedenlerini bilimsel verilere dayanarak açıklamaktadır.

Kardiyolog Davis, adı geçen kitabında “îki dilim tam buğday ekmeği, iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla oranda kan şekerini yükseltir” demektedir.Karbonhidratlar, ayrıca insülin hormonunu salgılanmasına neden olduklarından dolayı, bu yolla da vücudumuza zararlı olmaktadırlar.Doğada birçok çeşit şeker bulunur. Birçoğunun yapısında değişik oranlarda früktoz ile birlikte bildiğimiz glikoz bulunmaktadır. Früktozun tüm şekerleriçinde en toksik ve sağlığımıza en zararlı şeker çeşidi olduğu şenlerce önce bildirilmiştir.Bu noktada balda da C vitamini olduğu için, vücudumuz için önemli olan C vitamini ile ilgili bir örnek vermek istiyorum. C vitamini, glikoz molekülüne çok yakındır ve bu molekülden üretilir. Kandaki şeker de bildiğimiz gibi bağışıklık sistemini (immun sistemi) baskılar, serbest oksijen radikallerini artırır. İşte bu sebeple şekerin aşırı olarak bünyeye girmesi ve kanda uzun süre yüksek kalması, C vitamininin etkisini ortadan kaldırıyor.C vitamini, kuvvetli bir antioksidandır; beyaz kan hücrelerinin içine girer ve bu hücrelerin bakteri ve virüslerle savaşmasını sağlar. Beyaz kan hücreleri, mikrop ve virüsleri içine alarak onları öldürür ve kan dolaşımından bu mikropları temizler. Tıp dilinde buna ‘fagositoz’ denir. Vücutta en çok onların içinde C vitamini vardır!Özellikle bağışıklık sistemimizin savaşçı askerleri olan bu akyuvarların içine girebilmek için, C vitaminiyle şeker birbiriyle yarışıyor. Şeker beyaz kan hücrelerine girdiği zaman, C vitamini hücre içine giremiyor.Kan şekeri 120 mg/dl civarında olduğunda, akyuvarların mikropları öldürme gücü yüzde 75 azalıyor. Mikroplarla mücadele eden akyuvarlarımızın içinde yüksek doz C vitamini bulunması lazım ki, görevlerini yapabilsinler. Şekerle beraber aynı enzimi kullanarak akyuvarların içine girdikleri için, şeker uzun süre vücutta yüksek olarak kalırsa (C vitamini çabucak vücuttan atıldığı için), C vitamini lökositlerin yani akyuvarların içine giremiyor ve sonuç olarak akyuvarlar da görevlerini yapamıyor. Kan şekerleri devamlı olarak yüksek seyreden diyabet hastalarının yaraların kapanmaması, enfeksiyonlardan kurtulamamaları, sık sık hasta olmaları ve ayak yaralarının kapanmaması, diyabetik ayak ve kangren gelişmesi bu nedenlere bağlıdır.

Doğada bulunan şeker çeşitleri nelerdir, yapıları nasıldır?

1. Glikoz: Basit şekerdir yani tek moleküldür (beş karbonlu tek moleküldür). Şeker kamışından ve şeker pancarından elde edilen şeker bu gruba örnektir. Bildiğimiz kan şekeri de glikozdur.

2. Früktoz: Meyve şekeridir. Basit şekerdir yani tek moleküldür (altı karbonlu tek moleküldür).

3. Galaktoz: Süt şekeridir. Basit şekerdir yani tek moleküldür.

4. Maltoz: Tahıllarda bulunan şekerdir. Hallfrisch J., Metabolic effects of dietary fructose. Faseb J 1990; 4:2652-2660.

5. Laktoz: İnek sütünde ve ana sütünde bulunan şekerdir. Kompleks şekerdir. 1 molekül galaktoz + 1 molekül glikozdan meydana gelir.

6. Bal: Yüzde 60 früktoz + yüzde 40 glikozdan meydana gelmektedir.

7. Çay şekeri: Sükrozdur. 1 molekül früktoz + 1 molekül glikozdan meydana gelmektedir.

8. Esmer şeker: Sükrozdur. 1 molekül früktoz + 1 molekül glikozdan meydana gelmektedir

9. Sükraloz: Yapay bir tatlandırıcıdır.

10. Mısır şurubu: Yüksek früktoz içeren, mısır nişastasından elde edilen en tehlikeli yapay şekerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp