Ayurveda'da On Beden Tipi Olduğu Kabul Edilir

Ayurveda'da On Beden Tipi Olduğu Kabul Edilir : Hastanede yoğun poliklinik ortamlarında çalıştığım dönemlerde insanların farklı tavırları hep dikkatimi çekmişti. Bir grup, tipik acelecilik, sabırsızlık örneği olarak ne zaman sıralarının geleceğini sorar; tipik bir Vata özelliği... Başka bir grupsa, gecikmeden dolayı kızar, eleştirir, ayrıntılara titizlenir; tipik Pitta özelliği... Bazılarıysa daha sabırlı ve relaks bir şekilde, mevcut kaosa anî tepkiler vermeyi reddeder; tipik Kapha özelliği...

Niçin bunlardan birisine daha yakın olduğunuzu hiç düşündünüz mü?Seyahate çıkmadan önce heyecanlanır, geç kalma endişesi taşır ve ilk ben hazırlanırım. Seyahatten bir gün önce uykum kaçmaya başlar, gittiğim yerde ilk gece yatağımı yadırgar, derin ve rahat uyuyamam. Genelde her seyahatte kabız olur ve sindirim sistemim gazlı olur, hava rüzgârlı olduğu zaman veya anî hava değişikliklerinde veya uzun süre aç kalınca başım veya karnım ağrır, nemlendirici sürmezsem cildim çok kurudur, ellerim ve ayaklarım bir rürlü ısınamaz, çabuk öğrenir fakat bir süre sonra çabuk unuturum. ( Vata özellikleri) Çok titizimdir, dağınıklığı ve düzensizliği hiç sevmem.

Duvardaki resim bile eğri duruyorsa kalkar düzeltirim, geç kalkmaktan ve geç kalınmasından nefret ederim, sıcaktan ve hele güneş altında kalmaktan hiç hoşlanmam, her zaman dışarı belli etmesem bile kolay sinirlenir ve öfkelenirim, açlığı hiç sevmem, uykum çok uzun değil fakat derindir, genelde güzel şeylere karşı bir düşkünlüğüm vardır. (Pitta özellikleri)

Soğuk ve yağışlı havalarda hiç içimden yataktan kalkmak gelmez, genelde yavaş hareket ederim, acele etmeyi sevmem, cildim ve saçım nemli ve yağlıdır, genelde tutumluyumdur, paramı dikkatli harcarım, kolay korkmam, çok cesurumdur, çok kolay öfkelenip sinirlenmem, daha geç öğrenirim, fakat çabuk unutmam, hafızam çok kuvvetlidir, kolay kilo alırım. (Kapha özellikleri)Yukarıdaki her bir paragrafta söz edilen özelliklerin birbirine bağlı olduğunu biliyor musunuz? Peki bu bağlantı nasıl oluyor?Tabiî ki doğa her insana her üç özelliği de vermiştir. Kendi ruhsal ve bedensel durumumuzu anlayabilmemiz için kendi şifremizi, dosha özelliklerimizi, yani bir açıdan kullanma kılavuzumuzu iyi kavramalıyız. Üretilen her şeyin bir kullanma kılavuzu olduğuna göre evrendeki en mükemmel üretim olan insanoğlunun da kendine ait özel bir kullanma kılavuzu vardır.

Dosha larımızı öğrenmek, bu kullanma kılavuzunu öğrenmek demektir. Kendinizi tanımanın yolu dosha lardan geçer.Sama her üç dosha'ııın dengelenmiş durumudur. Herkes doğduğunda prakriti adı verilen bir doğal yapıyla doğar. Fakat yıllar geçtikçe veya bir doktor hastasını gördüğü zaman, değişen çevre koşulları, hatalı beslenme ve birtakım yanlış alışkanlıklardan dolayı bu prakriti dengeden çıkar ve dengesizlik olarak kişinin o anki durumunu gösteren vikriti durumu ortaya çıkar. Kişi doğduğu andaki, yani prakritisindeki doshdlinn. oranını değiştiremez, ancak her dosha'yı olması gerektiği miktara getirebilir. Yani artmışı azaltabilir veya azalmışı artırabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp