Toplar Damar Hastalıkları 2

Toplar Damar Hastalıkları 2 :

Toplar damarların en çok görülen hastalığı varislerdir.

VARİSLER:

Varis, toplar damar kapaklarının görevlerini yapamamalarına bağlı olarak kirli kanı kalbe gönderememeleri, kan akışının durması ve damarın genişlemesidir. Varisler en çok bacakların toplardamarlarında (safen toplar damarlar) ve dallarında oluşur. Bu tür varisler daha çok uzun süre ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışanlarda görülür. Eğer varis yalnız bacak toplar damarlarda ve yan dallarında meydana gelmişse ve derin toplar damarlar iştirak etmemişse tedavisi hem daha kolay hem de komplikasyonsuzdur (yan etkisizdir).

BELİRTİLERİ:

Bacaklarda ağırlık ve yorgunluk hissi, ayak bileklerinde şişme, Yüzeysel toplar damarlarda şişme ve morluk.

KORUYUCU TEDAVİ:

Uzun süre ayak üzerinde durmamak, elastik çorap kullanmak başlıca önleyici tedbirlerdir. Son yıllarda etkili olduğu, ileri sürülen ve kullanımda iyi sonuçlar veren bir kısım ilaçlar yüzeysel varislerin korunma ve tedavisinde yeni bir ümit olarak görülmektedir. Bunlardan en etkili olanlardan biri, mikronize, saflaştırılmış flavonoid fraksiyonu (parçası) olan "DAFLON" dur.

DERİN TOPLAR DAMARLARI HASTALIKLARI:

Derin toplar damar hastalıkları çok daha ciddidir. Durgunlaşma ve göllenme oluşarak şişen toplar damar cidarı zamanla yıpranır, zedelenir ve üzerlerinde trombüs (pıhtılaşma) oluşur. Bundan kopan bir parça, kan dolaşımı ile yakın veya uzak organlara giderek tehlikeli olabilir. Bacaklarda oluşan trombüsdan (pıhtı) kopan emboliler (serbest pıhtılar) genellikle akciğerlere gider ve embolinin büyüklüğüne göre çok ciddi ve ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Bazı durumlarda ise toplar damar iltihaplanabilir. Buna Filebit denilir. Eğer trombüs üzerine iltihap eklenirse bu takdirde Trombofilebit(pıhtı içeren toplar damar iltihabı)den söz edilir. Bu trombüs ve iltihaplanmalar yüzeysel veya derin olabilir.

TEDAVİ:

Gerek yüzeysel, gerek derin tromboflebitli hastalar yatak tedavisine alınır, bacak yüksek tutulur ve sarılır (atar damar dolaşımına engel olmayacak şekilde) ve (antikoagulan-pıhtılaşmayı engelleyen madde) olarak (HEPARİN ) kullanılır. Bazı hastalarda ise cerrahi girişimle trombüsün çıkarılması gerekebilir. Trombektomi (pıhtının çıkarılması) denilen bu ameliyat çoğu kez hayat kurtarıcı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp