kılcal damar kanaması tedavisi

Kılcal Damar Kanaması

Kılcal Damar Kanaması Hakkında Genel Bilgiler

Kılcal damar kanaması;kılcal damar kanaması hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası için aşağıda sizin için hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz...

Çeşitli nedenlerle damarlarındaki kanın damar dışına çıkmasına kanama denir. Yetişkin bir insanın vücudundaki kanın 1-1,5 kadarı kaybedilirse yaşamı tehlikeye girer. Bu nedenle kanamaların hemen durdurulması gerekir. Kanamalar, karın vücut dışına aktığı dış kanama ve vücut boşluklarına aktığı iç kanama olmak üzere ikiye ayrılır. Kanamalarda uygulanacak ilk yardım teknikleri, kanamanın dış ya da iç kanama olması durumuna göre değişmektedir.

Dış Kanama: Kanın vücuttan dışarı aktığı damara göre atardamar kanaması, toplardamar kanaması ve kılcal damar kanaması olarak üçe ayrılır.

Atar Damar Kanaması: Atardamarların kesilmesi, kopması gibi nedenlerle gerçekleşen kanamadır. Atardamardan çıkan kan açık kırmızı renktedir, damardan basınçla ve kesik kesik fışkırır.

Toplardamar kanaması: Toplardamardan çıkan kan koyu kırmızı renktedir. Kan çıkışı sürekli ve yavaştır, fırşkırma olmaz.

Kılcal damar kanamaları: Kılcal damarlar, çok ince çaplı olduğundan kanamaları sızıntı şeklinde ve yavaş olur. Kolayca duran kılcal damar kanamaları çizik, sıyrık gibi hafif yaralanmalarda olur.

İç Kanama: İç organlardaki ve dokulardaki kan damarlarının zedelenmesi ya da kopması sonucu kanın iç boşluklara akmasıdır. Karaciğer, dalak, mide, bağırsak, beyin gibi organların yaralnaması ya da zedelenmesi sonucu iç kanamalar olur. Dışarıdan görülmeyip, belirtileriyle saptanan iç kanamayı herhangi bir kişi anlayamayacağı için bu kanama oldukça tehlikelidir.

Yaralının renginin giderek solması ve soğuk soğuk terlemesi
Kulaktan, makattan, vaginadan ya da kusma ve öksürmeyle ağızdan kan gelmesi
Soluk alıp verme hızının artması, kesik kesik soluması ve nabzın hızlanması
Titremesi, huzursuzlaşması, heyecanlanması, aşırı derecede susuzluk duyması ve ayakta duramamasıdır.

İç kanama belirtileri şok beirtilerine benzer. Ancak farklı olarak yaralıi aşırı susuzluk ve huzursuzluk hisseder. Yeterli hava alamadığından boğulacağını zanneder, yanı hava açlığı çeker. İç kanama belirtileri görüldüğünde yapılabilecek tek şey, yaralıyı zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmaktır.





SENDE YORUM YAP!

Whatsapp