Tiroid 3

Tiroid bezi, genellikle larinksin önünde ve aşağısında yer alan göreceli olarak ince bir istmusla birbirine bağlanan, her iki yanda yerleşmiş iki lobdan oluşur. Tiroid bezi, tiroglossal kanalın bir parçası olarak foramen çekum'dan dilin tabanına, boyun ön kısmındaki normal konumuna doğru aşağı inen faringeal epitelin çıkıntılarından gelişir. Bu aşağı doğru yer değiştirme özelliği, en sık olarak ağız tabanında yerleşen (lingual tiroidı ektopik tiroid dokularının gelişimini açıklamaktadır. Tiroid, ince fibröz septumlarla lobüllere ayrılır. Lobüllerin her biri düzenli dağılım gösteren yaklaşık 20 ile 40 follikülden oluşur. Çeşitli büyüklüklerdeki folliküller küboidol ya da alçak kolurnnar epitel ile döşelidir ve aktif tiroid hormonunun iyodize öncül proteini olan tiroglobülin ile doludur. Hipotalamustan gelen trofık etkenlere yamt olarak ön hipofizdeki tirotrof hücrelerden dolaşıma TSH (tirotropin) salınır.

TSH'mn tiroid follikül epitelindeki reseptörlere bağlanması, reseptörde değişikliğe ve etkinleşmesine neden olarak uyarıcı Gprotein ile etkileşime girmeye uygun duruma getirir (Şekil 205). Gproteinin etkinleşmesi, hücre içindeki cAMP düzeyinde artışla sonuçlanır. Bu artış tiroid hormonu üretilmesini ve cAMP bağımlı protein kinazlar yoluyla salınmacım uyana. Tiroid follikül epiteli tiroglobülini tiroksine (T 4 ) ve daha az miktarda da triiyodotironine (T3) dönüştürür. T4 ve T3 kan dolaşırmna salınır. Kanda bulunan peptidlerin çoğu gibi dolaşımdaki plazma proteinlerine (T 4 bağlayan globulin gibi) geri dönüşümlü şekilde bağlanarak çevre dokulara taşınırlar.

Bağlayıcı proteinler serumdaki serbest T3 ve T4 yoğunluklarını hormonların dokulara verilmeye hazır olacak şekilde dar bir sınır içinde tutmaya hizmet ederler. Çevre dokularda serbest T 4 'ün büyük kısmı deiyonize olarak T 3 'e dönüşür, T 3 , T 3 'e göre on katı çekim gücüyle ile hedef hücrelerdeki tiroid hormon çekirdek reseptörlerine bağlanır ve ayrı oranda daha büyük aktivite gösterir. Tiroid hormonu ile tiroid hormon çekirdek reseptörleri (TR) arasındaki etkileşim, hedef genlerde tiroid hormon yanıt elemanlarına (TYE) bağlanarak onların transkripsiyonlarını düzenleyen multiprotein hormon reseptör kompleksinin oluşumuyla sonuçlanır. Tiroid hormonunun hücre üzerinde karbohidrat ve yağların parçalanması ile birçok farklı hücrede protein üretiminin uyarı1ması gibi değişik etkileri vardır. Bu olayların net sonucu bazal metabolizma hızırun artmasıdır. Tiroid hastalıklarıma tamnması, çoğunlukla tıbbi veya cerrahi tedaviye iyi yamt verdiklerinden büyük önem .taşır.

Bu hastalıklar, aşın tiroid hormon salınması (hiper tiroidi), tiroid hormon eksikliği (hipotiroidi) ile birlikte olan hastalıklar ve tiroidin kitle lezyonlarım içerir. Öncelikle bozulmuş tiroid işlevlerinin klinik yansımalarını ele alacağız. Daha sonra bu sorunlara neden olan hastalıklar üzerinde yoğunlaşacağız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp