Tıkayıcı Damar Hastalıkları Belirtileri

Tıkayıcı Damar Hastalıkları Belirtileri : Yüzeysel toplardamar iltihabı nöbetleri, sık görülen Raynaud tipi damar kasılmaları ve bazı olgularda ortaya çıkan pıhtı kökenli akut atardamar tıkanmaları dışında Buerger hastalığının temel belirtileri, kronik atardamar yetmezliği belirtileriyle aynıdır.Hastalık genellikle sessiz başlar ve yavaş ilerler; belirtiler hemen hiçbir zaman 40 yaşından önce ortaya çıkmaz. Hastalığın başlıca dört evresi tanımlanmıştır. Birinci evrede bozukluklar büyük ölçüde gizli kalır, çünkü yan dolaşımların gelişmesiyle hasta atardamarın beslediği dokulara yeterli kan akımı sağlanır.

Ama bu evrede bazı öncü belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Hastalığın ilk habercileri olan bu belirtiler yalnız kış değil, yaz aylarında da parmaklarda olağandışı soğukluk duyumu ve karıncalanmadır. Hastalar genellikle parmaklarının "hissiz" ya da "donmuş" olduğunu söylerler.JBunu izleyen evrede fiziksel etkinliğe bağlı ağrılar ortaya çıkar. Hasta bir yürüyüşten sonra ya da kısa bir koşu sırasında bir anda baldırlarında ağrı duyar. Ağrılar kramp biçimindedir; genellikle bacaklarda ortaya çıkar ve hastayı durmaya zorlar. Kısa bir dinlenmeden sonra hasta yeniden yürüyebilir, ama hemen hemen aynı uzunlukta bir yol gittikten sonra-ağrılar gene başlar. Bu belirtiye aralıklı topallama (claudicatio intermittens) denir.

Olayın açıklaması çok basittir: Hastalığın bulunduğu atardamar belli bir miktar kan akımına izin vermektedir. Hasta dinlenirken bu kan akımı yeterlidir, ama bacaklara daha fazla kan gerektiğinde daralmış atardamarlardan yeterli kan geçemez ve kaslarda bölgesel kan-sizlik (atardamar kanının azalması) ağrıya neden olur.Aralıklı topallamanın en önemli özelliği her zaman aynı uzunlukta yol gittikten sonra ortaya çıkmasıdır. Zaman geçtikçe hastanın kramp girmeden gidebildiği yol kısalır ve sonunda ağrı dinlenme sırasında da ortaya çıkar.Artık hastalığın üçüncü evresine girilmiştir. Bu evrede hasta yatarken ağrı duyar; ayaktayken ise yerçekimi ayaklara kan gitmesini kolaylaştırır. Böyle- ce neredeyse hiç fark edilmeden dördüncü evreye geçilir. Etkilenen kol ya da bacak bu evrede çok soluk renkli ve soğuktur; deri ve tırnaklarda yetersiz beslenme, kaslarda eksik gelişme belirtileri ortaya çıkar.

Daralan damarın yerini alacak yan dolaşım gelişmezse, yetersiz beslenmeye bağlı doku gerilemesi gittikçe belirginleşir ve sonunda kangren gelişir. Kangren genellikle ayak parmaklarından, özellikle de başparmaktan başlar. Bazen bu belirtiler arasında, pıhtıya bağlı akut bir tıkanma nöbeti gelişir; bu durumda ağrılar daha da şiddetlenir ve kangren süreci hızlanır.Ülserleşme genellikle hafif de olsa bir travmadan sonra ortaya çıkar. Aşırı sıcak tampon uygulamaları, sıradan mikroplara ya da mantarlara bağlı deri enfeksiyonlarını izler. Gittikçe yayılarak çok geniş boyutlara ulaşır; yeterli kan alamayan dokular enfeksiyonlara karşı dirençsiz kaldığından genellikle şiddetli selülit bu dokularda başlar.

Ülserler hemen her zaman derin dokularda ortaya çıkar; belirgin sınırlı, çok ağnlı ve ödemli bir dokuyla çevrilidirler. Bu- erger hastalığının eskisi kadar sık görülmeyen bir belirtisi kangrendir. Kangrenin boyudan hastadan hastaya değişir; genellikle nemli kangrendir ve şiddetli yıkıma yol açar.Buerger hastalığında yüzeysel toplardamar iltihabı dönemlerine sık rastlanır; bunlar bazen atardamar belirtileri hiç yokken ya da çok hafifken hastalığın ilk işaretleri olarak ortaya çıkar. Toplardamar bozuklukları hemen her zaman bacakta ya da ayağın üstünde, yüzeysel bir toplardamar boyunca kırmızı lekeler biçimindedir; hafif kabank- tır ve üzerine bastırıldığında ağnr. Ağn bastırmadan da görülebilir. Elle muayenede sertleşmiş toplardamar boyunca düğümcükler fark edilebilir. Belirtiler birkaç hafta içinde hafifleyerek kaybolur, ama gene birkaç hafta sonra aynıtablo bir başka bölgede ortaya çıkabilir (gezici toplardamar iltihabı)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp