Periferik Damar Hastalıkları (Arteryosklerozis Obliterans)

Periferik Damar Hastalıkları (Arteryosklerozis Obliterans) :

Karın aortasının ve bundan çıkan, bacak atardamarlarının sertleşmesi, esnekliğini kaybetmesi, çaplarının daralması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

YAŞ VE CİNS

Çoğunlukla 40-50 yaşlar ve sonrasında ortaya çıkar. Erkeklerde daha çok görülür.

HASTALIĞIN SEBEBİ NEDİR?

Bu hastalığın sebebi damar sertliğidir. Özetle, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, sigara içmek, hipertansiyon gibi tehlike faktörleri hastalığın oluşmasını hızlandıran etkenlerdir. Sigara içenlerde bu hastalık daha sık görülmekte ve sigara terk edilmediği taktirde hastalık daha hızla ilerlemektedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler aynen Buerger hastalığında görülenlere benzer.

ARALIKLI TOPALLAMA: Hasta yürüdüğü vakit baldırlarında ağrı oluşur ve durmak zorunda kalır. Durup dinlenince ağrı geçer, fakat yürümeye başlayınca yine ağrı başlar. Ağrı baldırlarda, uylukta hatta kalçalarda bile duyulabilir. İlerlemiş olgularda ağrı istirahatte de oluşabilir. Ayak ve bacaklar soğuktur. soluktur ve ayak üstünde atar damar nabzı alınamaz. Ayakta ve parmaklarında kangren oluşabilir. Hastaların çoğunda kalp damarlarında da daralma (iskemik kalp hastalığı) vardır.

GİDİŞ

Dikkatli bir bakım ve kurallara uymak suretiyle aynen kalp de olduğu gibi bacaklarda da yeni damarlar (yan damarlar - Kolateraller) oluşur ve tıkanan damarın veya damarların görevlerini bir ölçüde üzerlerine alırlar organın yaşam ve fonksiyonunu devam ettirirler. Aksi taktirde yaralar kangrenler teşekkül eder ve nihayet ayak ve bacağın kesilmesine gerek görülebilir.

TEDAVİ:

Aynen Buerger hastalığında önerilenler burada da uygulanmaktadır. Yine iskemik kalp hastalarında yapılan öneriler burada da uygulanmalı. Az yağlı, az kolesterollü diyete riayet edilmeli, sigara hiç içilmemeli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp