Paratiroit Bezleri

Paratiroit bezleri ayrı zamanda timüsün da geliştiği faringeal keselerden oluşur. Normalde her tiroid lobunun üst ve alt kutbunda, bezlerin önünde ve yakın komşuluğunda yerleşmişlerdir. Ancak faringeal keselerin emeri yolojik gelişimindeki iniş yolu üzerindeki, karotis kılıfı, timus veya ön mediasten gibi herhangi bir yerde bulunabilir.

Bezin büyük kısrru esas hücrelerden oluşur. Esas hücreler, glikojen içeriklerine göre hematoksilen ve eozin boyasıyla açık veya koyu pembe renkler arasında değişkenlik gösterir. Salgılayıcı paratiroid hormon (PT H) graIlö}}e[j jçerİr}er. Olc.fijil hiicreler normal parauroıcı bezinde tek veya küçük kümeler halinde bulunur. Esas hücrelerden biraz daha büyüktürler. Asidofilik sitoplazmadan mitokondrilerle tıkamasa doludur. Paratiroit bezinin aktivitesi, hipotalamus ve hipofizden salgılanan trofık hormonlardan çok kandaki serbest (iyonize] kalsiyum düzeyi tarafından kontrol edilir. Normalde serbest kalsiyum düzeyinde azalma, PTH üretimi ve salgılanmasını uyana.

• Osteoklastlan harekete geçirerek kalsiyumu kemikten kana geçirir.

• Kalsiyumun böbrek tubulundan geri emilimini artırır.

• Vitamin Denin böbreklerde aktif dihidroksi biçimine dönüşmesini artırır.

• İdrardan fosfat atılırrunı artırır.

• Gastrointestinal kanaldan kalsiyum geri emilimini artına. Bu etkinliklerin net sonucu serbest kalsiyum düzeyinin artması, artan kalsiyumun da alışılmış geri bildirim yoluyla daha fazla PTH salgılanmacım engellemesidir. Paratiroitlerle ilgili bozukluklar hem hiperfonksiyon hem de hipofonksiyon olabilir. Paratiroid bezi tümörleri tiroid tümörlerinden farklı olarak kitle etkisi yapmalarından çok aşırı PTH salgılanması nedeniyle dikkat çekerler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp