Medüzler Karsinom

Tiroidin medüzler karsinomlan, parafolliküler hücreler veya C hücrelerinden gelişen nöroendokrin tümörlerdir. medüzler karsinom hücreleri normal C hücreleri gibi kalsitonin salgılarlar. Kalsitonin düzeyinin ölçülmesi, tanı konulmasında ve hastaların ameliyat sonrası izleminde önemli roloynar. Bazen tümör hücreleri somatostatin, serotonin ve vazoaktif intestinal peptid (VİP) gibi başka polipeptid hormonlar da salgılarlar. Tümörler olguların %80'inde sporadik olarak ortaya çıkar.

Geri kalan %20'si ailesel olgulardır. Bunlar, ileride tartışılacağı gibi MEN 2A veya MEN 2B sendromlannda veya MEN sendromlarıyla ilişkili olmayan ailesel medüzler tiroid karsinomu (FMTC) olarak meydana gelirler. Hem ailesel hem de sporadik meduller karsinomlarında RET protoonkogeninde görülen etkinleştirici nokta mutasyonunu hatırlayınız. FMTC gibi sporadik medüzler karsinomlar da kırklı ve ellili yaşlarda en sık olmak üzere erişkinlerde görülür. Tersine MEN2A veya MEN2B'de görülen olgular daha genç hastalarda ortaya çıkar, hatta çocukluk çağında gelişebilir.

Morfoloji

medüzler karsinom, tek bir nodül şeklinde gelişebilir veya tiroidin her iki lobunu tutan çok sayıda lezyon olarak ortaya çıkabilir. Ailesel olgularda çok odaklı gelişme yaygındır. Daha büyük boyutlu lezyonlar nekroz ve kanama alanları içerir ve tiroid kapsülü dışına yayılabilir. Mikroskopik olarak medüzler karsinomlar yuvalar, trabeküller ve hatta foliküller yapılar oluşturan köşeli veya iğşekilli hücrelerden oluşur. Birçok olguda komşu stromada kalsitonin moleküllerinden gelişen, hücre içermeyen amiloid birikimi vardır (Şekil 2017). Stromadaki amiloid varlığı gibi tümör hücrelerinin sitoplazmasında bulunan kalsitonin de immunohistokimyasal yöntemlerle gösterilebilir. Elektron mikroskopi, tümör hücrelerinin sitoplazmalarında değişik miktarlarda membrana bağlı, elektron yoğun granülleri ortaya çıkarır (Şekil 2018). Ailesel medüzler kanserlere özgü bulgulardan biri de çevre tiroid parenkiminse birçok odakta C hücre hiperplazisi varlığıdır. Bu özellik sporadik lezyonlarda genellikle görülmez. C hücre hiperplazisini tanımlamak için ölçütler değişken olmakla birlikte parenkimde dağınık çok sayıda belirgin C hücre gruplarının varlığı, öyküde olmasa bile ailesel bir tümör kuşkusunu uyandırmalıdır. Hücre hiperplazisi odaklarının medüzler karsinomların geliştiği öncü lezyonlar olduğuna inanılmaktadır.

Klinik Özellikler

Sporadik medüzler karsinom olgudan en çok boyunda kitle olarak dikkat çekerler. Bazen yutma güçlüğü veya ses kısıklığı gibi bölgesel etkilerle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda da ilk belirtiler, peptid bir hormon salgılanmasına bağlıdır (Örneğin VİP salgılanmasına bağlı ishal). Belirtmek gerekir ki, kalsitonin düzeyleri artmış olmasına karşın hipokalsemi belirgin bir özellik değildir. Akrabalarda kalsitonin düzeylerinin veya RET mutasyonlarının taranması, ailesel olgularda tümörün erken tanı almasına yardımcı olur.

Bu bölümün sonunda tartışılacağı gibi MEN2 ailelerinde RET mutasyonları taşıyan bütün akrabalarda profilaktik tiroidektomi yapılarak bu ailelerde hastalığın kötü seyretmesi için en büyük risk olan medüzler karsinom gelişiminin önlenmesi önerilmektedir. Semptom vermeyen taşıyıcılarda cerrahi olarak çıkarılrmış tiroidlerde histolojik olarak yalnızca C hücre hiperplazisi veya 1 cm' den küçük çapta "mikromedüller" karsinornlar görülebilir. Son yıllardaki çalışmalar, özgül RET mutasyonlannın medüzler karsinornun agresiv davranışı ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp