Kalp Damar Hastalıkları ve Yağlar

Kalp Damar Hastalıkları ve Yağlar

Yağ insanların yaşamı için gerekli temel besin Maddelerinden birisi olmasına rağmen ölümcül Hastalıklarla ilgili en önemli diyet faktörü de yağdır. İhtiyacımız olan enerjiyi, karbonhidrat, protein ve Yağlardan alırız. Yağlar lezzet ve enerji verir. Yağlar Doymuş yağlar ve doymamış yağlar diye ikiye ayrılır.

Doymuş yağlar: Süt, tereyağı ve kırmızı ette Bulunan yağlara denir. Doymuş yağlar kandaki Kolesterolün yükselmesine sebep olduğundan kalp damar Hastalıkları açsımdan en riskli yağlardır.

Doymamış yağlar: Sağlığımız açısından faydalı Oldukları için yemeklerimizde doymamış yağlardan Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları(ayçiçeği, soya, Fındık ve mısırözü yağı) kullanmalıyız. Balık yağında Bulunan Omega 3 faydalıdır. Günlük 100 gr balık yenirse kan basıncında azalma olduğu belirlenmiştir.

Kalp damar Hastalıkları ve C vitamini C vitamininin kolla gen üretimini uyararak vücutta Yağ oluşumunu yavaşlatıcı etkisi de vardır. C vitamini Yetersiz olursa damarların çatlaması daha çabuk olur.

" Kivi, greyfurt, portakal ve limon da C vitamini fAzladır. Folk asit: Kalp sağlığı açısından en önemli Vitaminlerdendir. Portakal suyu Kolik asitçe zengindir. Ftavonoid: Flavanoid maddesi kabukta Bulunduğu için meyvelerin kabuğu ile yenmesi tavsiye Edilmektedir. Damarları koruyucu "etkisi vardır.

Eksikliğinde C vitamininin etkisinin azalması söz Konusudur. Havuç, maydanoz, kabak, ıspanak, şeftali, Eri k ve kuru üzümde fazla miktarda bulunur.

Çinko: Çinko damarların iç duvarlarındaki Hücreleri güçlendirir. Çinko; Mantar, deniz ürünleri, Et, bira mayası ve kuru baklagillerde bulunur.

Potasyum: Potasyum hücrelerde su tutma yani Şişkinliğin önlenmesinde görevi vardır. Muz, patates Domates ve domates suyu potasyumca zengindir. Turp, soya fasulyesi, arpa ve çavdar ekmeği, Kepekli buğday ekmeği, bal, badem, kiraz, sarımsak, Çilek, portakal, armut, elma, erik, ısırgan otu, marul, Pırasa, kuru soğan, kuru ve taze üzüm, kereviz, Maydanoz ve havuç salatası yenmelidir.

Limon suyu, anason çayı, nane, nar suyu, Havuç suyu, karanfil çayı ve süt içmek faydalıdır. Brokoli, domates, keten tohumu, süt ürünleri, lahana, Brüksel lahanası. Yeşil çay, balık, fındık, ceviz gibi Omcga-3 yağca zengin gıdalar kalp damar hastalıkları Riskini azaltır. Günde 30 gr ceviz ve haftada 3 Defa balık yenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve Mısır özü yağı kullanılmalıdır.

Sakatatlar(işkembe, karaciğer, dalak) yenmemelidir.

Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yağlı Tatlılardan vazgeçmelidir. Alkollü içecekler, Meşrubatlar, koyu çay ve kakolu yiyecekler Tüketilmemelidir. Gaz yapan kuru baklagiller, karnabahar Ve lahana akşam yemeğinde yenmemelidir. Öğün sayısı Günde en az 3-4 olmalıdır. Günde 4-5 zeytin, 5-6 fındık, 2-3 ceviz ve kepekli ekmek yenmelidir.

Sebze ve meyve posalıdır, mineral madde ve vitamince zengindir. Hazır Meyve suları değil taze meyve suları içilmelidir. Maden Suyu içilebilir.

Kuru baklagiller, yulaf, mercimek, buğday Posalı karbonhidratlardır. Bunlardan yeterli miktarda Tüketilmelidir. Şekerden uzak durulmalıdır. Kahve, Neskafe ve çayı az şekerli veya şekersiz içmelidir. Çay, Kahve ve neskafeyi az içmelidir.

Tatlı, pasta ve çikolata Az yenmelidir. Ton bahtı ve hamsi ele kolesterolü Düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Mega -3 vardır. Kolesterol ve tansiyonu düzenlediği için kalbe Faydalıdır. Bindi eti kan hücrelerinin yenilenmesinde Görev alan fo1ik asit içerir. Mor renkli gıdalar, çok güçlü Antioksidan yani sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyucu Maddeler içerir. Bu gıdaların kalp hastalıklarına Yakalanma ve kriz riskini azatlığı belirtiliyor.

Patlıcan, böğürtlen; üzüm, şarap, kırmızı Lahana ve mürdüm eri iğ bu gıdalardandır.

Çikolata, magnezyum, demir ve E vitamini içerir. Günlük 1 çikolata faydalıdır.

Adaçayı kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. 1 tatlı kaşığı yaprak 1 su bardağı kaynar su içine konur, demlenir. İki dakikadan daha fazla kaynatılmamalıdır. 10 dakika demlenir. Süzüldükten sonra günde 2-3 bardak içilir.

Ada soğanı kalp için kullanılır. Ağaç kavunu kalbi kuvvetlendirir, çarpıntıyı Keser. Ahlât kalbi kuvvetlendirir.

Yapraklarından Hazırlanan çay, idrar söktürücü ve kalp rahatsızlığı için Kullanılır. Ahududu kalbi güçlendirir.

Kanın Temizlenmesine yardım eder. 25 gram kuru ahududu Yaprağı veya çiçeği yarım litre suda kaynatılır. Balla Tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilir. Alıç kalp damar hastalıkları icin: Kalp Damarlarındaki dolaşım bozuklukları, damar genişlemesi Ve varislere karşı etkilidir. Kalp damar sistemi üzerine Faydalı etkisi vardır.

Kan basıncının düzenlenmesinde, damar sertliğinde ve damar kireçlenmesinde başarıyla kullanılabilir. Dolaşımı sağlayan damarların genişlemesini sağlayan alıç, daha fazla kan ve oksijenle beslenen kalp damarlarının güçlenmesini sağlar. Kan ve oksijenle beslenen kan damarlarının genişlemesi ve güçlenmesine etkilidir.

Kan basıncının dengelenmesini sağlayarak beyni olumlu etkileyip, hafızayı kuvvetlendirici etki gösterdiği belirtilmektedir. Kalbin çalışma ritmini düzenleyici ve güçlendirici etkiye sahiptir. Hiçbir yan etkisi yoktur. Günde 2-3 bardak alıç çayı bal ile tat1andırılarak aç karına öğün aralarında içilir. Anason dolaşım bozukluğuna iyi gelir. Tohumu çay gibi demlenir. Antep fıstığı kalp hastalıkları için kullanılır. Ardıç meyvelerinin suyu kalp rahatsızlığı için faydalıdır. Armut yapraklardan hazırlanan çay kalp çarpıntılarına iyi gelir.

At kestanesi damarları daraltıcı özelliği vardır. Kanı kesmek için kul1anılır. Kan dolaşımını güçlendirici etki gösterir. At kestanesinin kuru yaprağı ve çiçeğinden 25 gramı yarım litre suda kaynatılır. Suyu günde birkaç bardak içilir. Toz halinde 1 gr almalıdır.

Kestaneler kaynatılıp balla tatlandırılarak suyu içilmelidir. A vokado içerdiği E vitamini deriyi ve kalbi korur. Dolaşımı düzene sokar.

Ayrık otu kan temizleyici özelliği vardır. Ayrık kökü kaynatılır çayı yapılır. Bundan günde 2-3 bardak içilir. Ayva yapraklarının çayı kalp rahatsızlıkları için iyi gelir. Kalbe yararlıdır, çarpıntıyı önler. 20-30 dakika demlenir. Sonra suyu içilir, 40 gr ayva çiçeği, ı litre suda çay gibi kaynatılır, yemek aralarında i 'er bardak ılık olarak içilir. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir. Külde pişirilerek de yenir.

Kurutulmuş ayva yaprağından 20 gramı yarım litre suda dem1enir. Yapraklarının çayı kalp rahatsızlıklarının için iyi gelir. Badem kuru üzümlerle beraber yenirse kan yapıcı özelliği vardır. Bezelye, B vitamini ve protein bakımından zengindir. Kalp için faydalıdır.

B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli. Kırmızı biber kırmızı biber de bulunan "kapsicina" adlı madde damarları genişletici etkiye sahiptir. Kırmızı biber ayrıca kırmızıbiber kan dolaşımı ve damar sağlığı açısından önemlidir. Biberiye yağların sindirimine yardımcıdır.

1 çay kaşığı biberiye otu 1 bardak su içinde birkaç dakika kaynatılır. Sonra demlenir. Günde 1 bardak veya 1 fincan içilir. Yapraklarından ve çiçeklerinden çayı demlenir. Baharat olarak et yemeklerinde kullanılabilir. Biberiye kan dolaşımını harekete geçirir. Biberiye kalp çarpıntına iyi gelir. Brokoli kalp ve dolaşım hastalıklarına faydalıdır.

Buğday: Buğdaydan yapılan kepekli ekmek kalp hastalıkları ve bağırsak kanseri için önerilmektedir. Kepekli ekmek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler ve ruhsal yorgunluğu giderir. Fazlası kişiye göre zararlı olabilir.

Ceviz kalp damar hastalıklarına iyi gelir. Ceviz kalbi korur. Kalp damarlarını açıcı etki gösterir. Kalp krizi geçirme riskini azaltır. Ceviz kabuğu ve yaprakları ile hazırlanan karışımlar kanı temizleyici özellik gösterir. Civan perçemi kanı temizler. Günde ı -3 bardak civan perçemi çay tatlandırıcı kullanmadan aç karına içilmelidir.Çakal eriği kalbi kuvvetlendirir ve kanı temizler.Çam fıstığı kalp hastalıklarında faydası vardır. Kalp ağrıları için çivit otunun yaprakları kurutulur ve kullanılır.

Çuha çiçeği kanı temizleyici özelliği vardır. Çuha çiçeği kaynatılır suyu ba1la tatlandırılarak kullanılır. Günde 1-2 bardak içilebilir.

Dev dikeni köklerinden çay demlenir. Kanı durdurucu etki gösterir. Deve dikeni kaynatılır suyu balla tatlandırılarak içilir. Domates çiğ olarak yenen domates kalp krizi için faydalıdır. Domates kalp hastalıklarında faydalıdır. Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.

Domates kan yapımının hızlandırılmasında etki gösterir. Dut kalp zayıflığına faydalıdır. Ebegümeci kanın pıhtılaşmasını sağlar. Ebegümeci çiçekleri, yaprakları veya kökü kaynatılıp içilir. Sebze olarak tüketilir.

Birkaç gram ebegümeci çaydanlıkta demlenir 10-15 dakika sonra süzülerek içilir. Günde 3-4 çay bardağı içilebilir. Çiçek veya yaprağından günlük 4-5 gr tüketilebilir.

Elma kal be yararı vardır. Kalp ve dolaşım hastalıklarına karşı koruyucudur. Elmadaki etkili maddelere yeni keşfedilen "Phenylalanin" de eklendi. Bu madde, vücutta bulunan ve kalbin çalışmasında destek olan Q enzimini faaliyete geçirir.

Kandaki asit baz dengesi üzerine olumlu etkisi vardır. Kan basıncını düşürür. Günde 4-5 adet elma yemek kalp hastalığı riskini azaltır.



































SENDE YORUM YAP!

Whatsapp