Diabet Tedeavisi

Diabet Tedeavisi :

DİABET TEDAVİSİ

Diabet Tedavisinde Amaç Nedir?

Niçin Kan Şekerini Normale Getiriyoruz?

Genetik, immünolojik, sitofizyolojik yeni birçok metodlar ve teşhis imkanları ortaya konmasına rağmen diabetide yalnız kan şekerini ayarlamakla metabolik bozukluklar serisinin tümünü düzeltmek imkansızdır. Fakat ingiliz hekim Dr. Lawrence'ın «The Diabete Life» adlı kitabı bir diabetlinin hayatını normale yakın şartlarda devam ettirebilmesi için yapması. gerekenleri bütün örnekleriyle

bize öğreten en güzel rehberdir.Şeker hastası tedavisinde şu hususları iyi anlayıp uygularsa diabetin yan komplikasyonlarından kendisini korumuş olur.

1 - Hastalığını büyütüp, problem yapıp, sosyal veaile yaşantısını bozmamalı,

2 - Hastalığı önemsemiyerek boş vermemeli,

3 - Diabetin kontrolünü öğrenmeli kimseye bağımlı olmadan kendini kontrol etmesini ve tedavi yollarını bilimeli,

4 - Bu takip ve tedavinin ömür boyu süreceğini bilerek çalışma meslek ve yaşlılık devresinin planlarını yapmalı,

5 - Bilinçli ve bilgili olmasına rağmen muntazam aralarla doktoruna ve diabet merkezlerine gitmeli,kontrolden geçmeli,

6 - Diabet Cemiyetleri, Diabet Vakıf veya Fondasyonları ve Diabet Kampları ve Dinlenme Evlerinin mutlaka üyesi olmalı, fahri olarak buralarda çalışmalı, bu kuruluşların aktivitelerini desteklemelidir. Bu ilgi diabetin, ileri devrelerinde kendisine büyük yararlar sağlayacakDiabet tedavisinin detaylarına geçmeden önce diabetik bir hastanın hastalığı ortaya çıktığı zaman hareket tarzı ne olmalıdır.

a) Hasta ya özel doktora gider, eğer doktoru diabe tologsa sorunlarını halleder, fakat özel eğitim için yani diet ve tedavi eğitimi için hastasını diabet merkezine gönderir. Orda dietisyen vehemşireler tarafındanInsülln tekniği, ayak bakımı, kan şekeri oynamalarına karşı alacağı tedbirler öğretilir. ve kendisine diabet merkezinin hazırlanmış rehberi verilerek, özel doktoruna bir mektupla iade edilir.

b) Hasta doğrudan diabet hastanesi veya merkezine başvurmuşsa, kendisine her türlü laboratuar, dietisyen ve öğretmen hemşire eğitimi uygulanır. Her iki durumda da hastaya göz, pediatri, ortopedi ve eğer hanım hasta- ise kadın-doğum mütehassislerın konsültasyonuna muhakkak sevkedip alınacak raporları dosyasına eklemek gerekir.Hasta bu düşünce ve davranış içinde ele alınırsa diet,antidiabetik ve egzersiz uygulamanın faydalı sonuçları görülür.

Tecrübi olarak diabet yapılan fare ve tavşanlarda böbrek göz ve kılcal diğer damarların mikro-anjiopatik komplikasyonları diabet ayarsız iken hızla oluşmakta kan şekerleri iyi bir düzeyde tutulursa bu damar hastalığı olduğu yerde kalmaktadır.

Onun için diabetlinin kan şekerini ayarlıyabllmesi vediet, eğitim, lnsülln tedavisi, hareket, sigara yasağı, ve hipoglisemilerden korunması kilosunu daima ayarlı tutması gerekir.

Diabet tedavisinin çok sıkı tutulması veya serbest rejim olmasını savunan rnüelllfler vardır. Job, Plrart, Fox, iyi bir ayarı n mikro-vasküler lezyonları azalttığını geniş diabet materyeli ile ortaya koymuşlardır. Fakat diğer bazı araştırıcı.lar da iyi kan şekeri ayarına rağmen llpoprotelrıleri HbAıC, plazma viskozitesi artışı ile periferik sinirmator iletim bozukluğunun arttığını (Thansın, Tze, Volger,Anderson, Lundbaek) ileri sürmektedir. Fakat her iki qurubun üzerinde ittifak ettikleri ortak nokta iyi bir lnsülln te

davisi ve bilhassa çift doz (sabah-akşam) olarak tatbikinin en uygun tedavi şartını gerçekleştirmesidir.

Diabet Tedavisi: Şu program içinde yürütülürse faydalı olur.

1 - Diabetten korunma (Prevention)

2 - Tedavi prensipleri

a) Eğitim

b) Egzersiz (hareket)

c) Diet

d) Oral antıdiabetik ilaçlar ve lnsülln

3 - Özel durumlarda diabet tedavisi

Prevention (diabetten+korunma): Bugün toplumlarda 'büyük.sorun' teşkil 'eden, diabetin iki tipinde etyolojik faktör ayrı olduğuna göre, etyolojik faktöre yönelik etkin önlemler diabetin çıkış ve yaygınlığını azaltır.

Tip'ı diabetta heredite çok 'az söz konusu, pankreas beta hücresini bozan virutik enfeksiyonlar oto immun hadiseler ile simik etkenler daha fazla rol oynuyor.

Tip II diabette ise % 90 heredite, çevre faktörü olarakta şlşmarıhk söz konusu olduğuna göre diabette korunmada herediter geçişin önlenmesi yani diabetik aile çocuklarının evlenmemeleri veya çocuk sahibi olmamaları,gebeliğin prediabetik bulguları çok iyi bilinip, öğretilerek gebe, kadınların yakından takibibirden fazla doğum yapmalarının önlenmesi ve nihayet toplumda çok yaygın olan ve-bilinenin üç misli kadar bilinmeyen gizli diabetlinin ortaya çıkanlarak sağlam halk arasında kısa sürelerle (5 eryıl ara) Diabet taramaları yapmak böylelikle gizli diabeti bulup, aşikar -dlabet haline geçmesini önlemek ve gizli , diabetik olarak tesbit edilen bu kimselerin diabetik bir kimse ile evlenmelerl veya diabet rişkini artırıcı faktörlerden korunmaları tercih edilir. Virutik enfeksiyonların aşılar -yolu ile tedavisi geniş epidemilerin önlenmesi dolayınıyla çocukların korunması, ayrıca oto-immun hadiselere karşı immuno süpresib bazı tedavilerin denemeye başlaması korunmada önemli sorunlardır

Doku hlstokompatibjltje antljerılerl denen HLA antijenleri diabet risk guruplarında araştırılarak erken teşhise varılmaya çalışılmalıdır.

Teşhise varmak içinde kullanılacak testlerin standart ve hassas olanını seçmek-yalnız glikozun veya açlık kanşekeri veya post-prandiyal ile yetinmeyerek OGTT (Glikoz yükleme Testi) başvurmak hatta şüpheli olupta OGTT de sonuç alınmayan vak'alarda Cortison OGTT yapılmalıdır.

İnsülin glucagon, serbest yağ asidieri ve HgbAıC gibi toşhise daha kolay götüren laboratuar tetkikieri de uygulanmalıdır.Diabet konusunda sağlıklı ve çabuk sonuçlanabilme tanı metodlarını diabetin devrelerine göre uygulamakla kabilolacağını ve bununda aşağıdaki şemada gösterilen şeklide yapılması, önerilmektedir.

DİABET TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER

A - Erken Dönem

- ICA ölçülmesi

- Insülin ölçülmesi

- C-peptid ölçülmesi

- HLA ölçülmesi

- Glucosyltransferase ölçülmesi

- Bazal membran tetkiki ölçülmesi

- FFA davranışlarının

ölçülmesi

- Lipoproteinlerin ölçülmesi

B - Şimik Dönem

- Açlık kan şekeri

- Post-prandiyal kan şekeri

- Aç vepost-prandiyal insülin

- IGTT

- IVGTT

- Cortizonlu OGn

- HbAıC ve Frukto, zamin

- Lipoproteinler

- GUT Hormonları

C - Belirgin Diabet Dönemi

- Glikozürl tayini

- Açlık kan şekeri tayini

- Post-prandiyal kan şekeri tayini

- Asetonemi ve Asetonüri tayini

- Plasmatik lnsülln tayini

- HbAıC ve Fruktozamin tayini

- Sorbitol, myoinositol ve Fruktoz tayini

- immun-Globulinlerin tayini

- Anjiopatilerin araştırılması

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp