Diabetik Anneden Doğan Çocuk

DİABETİK ANNEDEN DOĞAN ÇOCUK

Diabetik anneden doğan çocuklarda ölüm oranı yüksek olduğu için kısaca onlara da değinmek istiyorum. Çocuk morbidite ve mortalitesi anne diabetinin süresi ayarı ve komplike olup olmamasıyla ilgilidir.Bilindiği gibi diabetik gebede plasental hormonlar(HCG) ile ovaryel ve plasental menşeli steroidler ve progesteron diabetojen etki ile anne kanında serbest yağ asidieri, trigliseridler ve keton cisimlerinin artmasına, kanşekeri yüklemesine ve insüline karşı direnç oluşmasına neden olur. Pedersenin yaptığı geniş araştırmalarda diabetik anne pyelonelrit: asidoz, toksemi gibi komplikasyonlar gösteriyorsa perimatal çocuk ölüm oranı yüksek, anne kanşekeri iyi ayarlı, erken teşhis edilmiş ve doğum öncesi takip muntazam HbAıC normal ise fetus kaybı, iri çocuk,RDS oranı çok azalmaktadır. Kan şekerinin 120 mg % civarında tutulması. önemlidir.Anne kan şekeri yüksekliği fetusda hlperqliserni ve hiperinsülinemiye neden olarak makrosomia ve organ büyümesine neden olur.

Neonotal Devre:

Bu devre çocuklar için çok önemlidir. Çünkü hiperinsülineminin neden olduğu hipoglisemiler sık görülür. % 20-30 çocukta mutlaka rastlanır. Belirti olarak titreme, irritabilite, konvülziyonlar.·· hipotermi beslenme bozukluğu, takipne ve apne tarzı solunum bozukluğu ve siyanoz görülür. Tedbir alınmazsa ölüme götürür 48 saat süre ile yakından takip edilmesi şarttır. RDS neonetal mortalite sebeplerinden biridir. % 30-35 çocukta görülür. Konjenital anomali normal popülasyondaki gebelere oranla diabetik annelerde daha fazladır (% 9). Etyolojisi pek bilinmiyor fakat hipo/hiper glisemi oynamaları asidozis, hipoksemi ve OAD kullanımı nedenler arasında kabuledilmektedir.Diabetik anneden doğan çocuk yapı itibari ile iri, derialtı dokusu yağlı, doğduğu zaman kısmen siyanotik hareketleri kısıtlı, bazan hipoglisemi bazen tetanik nöbetler geçiren emme refleksleri zayıf Cushingoid görünüşlü ve RDS olabilen çocuklardır. Eğer prematüre iseler genellikle vitoliteleri düşük ve zayıftır.

DİABETİK ANNE ÇOCUKLARININ

SORUNLARI

a) Solunum zorluğu Sendromu (RDS) : Akciğer matürasyon bozukluğundan alveol cidarlarının kalınlaşıp akciğer esnekliğinin azalmasıdır. Esneklik azalınca ventilasyonu bozulur, solunum alıp verme güçleşir.

b) Hipogllsemi: Pankreatik adacık hiperplazlsl ve hiperinsülinemi sonucudur.

c) Hipokalşemi: Calcitonin ve Parathorınoıı seviyesinin artmasına bağlıdır. Genellikle hiperfosfatemi ve hipomagnesemi beraber olur. Apne, nöro-vasküler irritabilite ve konvülziyonları görülür. Calcium tedavisine hemen başIanmalıdır.

d) Hiperbilirubinemi: Diabetik anne çocuklarında sıklıkla görülür (% 20) karaciğer maturasyonu iyi olmaması, nedeniyle bilirubin bağlanmasının (konjugasyon) bozukluğuna bağlıdır.

e) Hiperviskozite: Kan viskozitesinin artışı ve koyulaşması genellikle makrosamia (iri çocuk)) ile birliktedir.Bazı kere intra-üterin ölümlerin sebebidir. Bunlar gözönüne alınarak doğuına bilinçli ve hazırlıklı girmek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp