ying yang teorisi

Beş Element

Beş element, yin ile yangın ayrılmaz etkenlerindendir aslında.Çin yaşam felsefelerinde bunlar her zaman aynı yerde anlatılır ve "Yin Yang-Beş Element" olarak bir arada adlandırılır. Bu teoriler. klasik Çinlilerin saf materyalist düşünceleriyle, içlerinden geldiği gibi tabiat tanıma yöntemi idi. Yin Yang teorisiyle çevreyi tanımaya çalışken maddeleri ağaç, su, ateş, metal, toprak olarak gurupları ayırarak doğayı anlamaya çalıştılar. Bu beş elememin ilişkisini, oluşumunu ve etkilerini araştırdılar. Sonunda bugüne dek kullanılana gelen, bütün dünyanın öğrenip kullanmaya çalıştığı güçlü teori ve çalışma prensipleri meydana geldi.

Bu resimde gördüğünüz gibi organlarımız, elementlerle guruplara ayrılır. Elementler ve organlar, bir taraftan birbirlerini destekler, öbür taraftan kontrol ederek frenler.

Çin tıbbı işte bu felsefeden yola çıkarak, hangi organın öbürünü desteklediğini ve hangi organın diğer organı kontrol ettiğini böyle anlamaya çalıştı insan, tabiatın bir parçası olduğuna göre, böyle bir izlenimle onu incelemenin doğa kanunlarına uygun olduğunu düşündüler.

Binlerce yıldan beri geleneksel Çin tedavi yöntemlerinde insan bedeni böyle incelenir. Buldukları eksik ya da fazlalıkla hangi organın sulanmasının lazım olduğuna, hangisinin neminin giderilmesi gerektiğine, hangisinin ateşinin kesilmesinin şart olduğuna karar vererek korunma ve tedavi yöntemleri elde etmişlerdir. Bu korunma ve tedavi yöntemleri genelde canlı olarak tedavideki gelişmelerle değişmektedir. Takip eden doktor, tedavi edeceği ya da koruyucu bakım yapacağı insanın tedavisi ya da bakımı suresince doğal olarak meydana gelen değişikliklerden yola çıkarak uygulayacağı tedaviyi değiştirir. (Mesela: Akupunktur, masaj, kupa, nefes çalışması, hareketler, perhizler, beslenme gibi yöntemler.) Ancak böyle yapıldığında yaşayan bedenin canlı tepkileri dinlenerek doğru tedavi ve korunma teknikleri elde edilebilir prensibi oluşturulmuştur.

Şimdi, bedenimizle ilgili beş elementi tanımaya çalışalım.

İnsan bedeninde beş element:

Wu Xing: (Beş rehber) Ağaç, ateş, toprak, metal, su.

Wu Zang: (Beş içi dolu organ) Karaciğer, kalp, dalak, akciğer, böbrek.

Wu Fu: (Beş içi boş organ) Safra kesesi, ince bağırsak, mide,kalın bağırsak, mesane.

Wu Guan: (Beş duyu organı) Göz, dil, ağız, burun, kulak.

Wu Ti: (Beş doku) Sinir ve tendon, damarlar, kaslar, cilt ve kıllar, kemikler.

Wu zhi: (Beş duygu) Öfke, sevinç, özlem (düşünce), üzüntü ve korku.

Wu Ye: (Beş sıvı) Gözyaşı, ter, ağız sıvısı (salya), sümük (burun sıvısı) ve tükürük.

Wu Sheng: (Beş ses) Konuşma, gülme, şarkı söyleme, ağlama, inleme.

Tabiatta beş element:

Beş Tat: Ekşi, acı, tatlı, tuzlu, irkilten ve iğrendiren tat

Beş Renk: Turkuaz, kırmızı, san, beyaz, siyah

Beş hua: (Beş değişim) Büyüme, uzama, erime, toplama, saklama

Beş ebi: (Beş enerji) Rüzgar, sıcak, nem, kuru, soğuk

Beş Mevsim: İlkbahar, yaz, uzun yaz, sonbahar, kış

Beş Yön: Doğu, güney, orta (merkez), batı, kuzey

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp