Vitaminler Ve Etkileri

Vitaminler Ve Etkileri :

B1 : Sinir ağrılan siyatik, felç, genel. yorgunluk, baş ağrısı, dikkatini toplayamama, hafıza zayıflığı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dön mesi, iştahsızlık olur. Kolayca mide ülserine tutulur. El ve göğüslerde çatlamalar olur. Glinlük ihtiyaç: 2 - mg.

B2 : Mide-Barsak bozuklukları (Barsak iltiha:bı, yağ alınamaz), gör me bozukluğu (görme azalır, kataraktı olur), clld ve dil üzerinde kızartı ve yaralar, tırnak ve saçlar kırılır. (meme çocuklarında gelişme yavaşlar. yaşlılarda genel yorgunluk ve kramplar o'ur.) Günlük ihtiyaç: 1-2 mg. dir.

B3 : (PP) Genel uyuşukluk, hüzün, kara görüşlülük, uyuyamama, ha zım bozuklukları (mide yanrnaları), dilde Aft, ishal, el ve göğüs te çatlamalar. El, ayak ve yüzde lekeler; dil ve cildde kuruluk ve yarılmalar,kaslarda ağrılar. çeşitli sinir bozuklukları. Günde 20 mg. gerekir.

B5 : (Pantothenique asit): Karaciğer bozuklukları ve yağlanması. nefes yolları - Mide - Barsak mukozasında yanmalar, cildde ekzama ve çatlamalar çocuklarda büyüme yavaşlar. Ruhi ve bedeni çö küntü olur, kaslarda kramp ve saç dökülmeleri başlar. Günde LO mg. lazmıdır.

B6 : (Adermıne): Cild hastalıkları, sinir bozuklukları. kan yapısında değişiklik, karaciğerin fazla yağlanması Böbreklerde okzalat ta- şı meydana gelir. Bebeklerde Ekzama olur. Kansızlık, kaslarda kramplar. Günde. 3 mg. lazımdır .

B8 (H) Biotine: Cild hastalıkları, cildde kuruluk, dil üzerinde şişlikler, Ruhi sıkıntı, kanda alyuvar oranı azalır. genel uyuşukluk. Fazla sulfamid ve antibiotikli ilaç kullanınca barsak florası bozulur ve bu arızalar doğar.

B9 Foli kasit. Kansızhk, protein metabolizmasında bozukluk olur. Çocukların büyümesi durur. Günde 0,2 mg. gerekir. Gözün gör mesi azalır. Hamilelikte içerde çocuk anormalolabilir. Kalb kri zine yol açabilir.

B12 : Kansızlık, sınır ağrıları (sinir iltihabı, alkoliklerin, şekerlilerin sinir ağrıları), Romaıtizma ağrıları, Bedeni ve Ruhi yorgunluk. Kout, Allerjiler olur. Günde 0,1 mg. gerekir.

C : Diş etleri kanaması, diş etlerinin çekilmesi, terin fena kokması, saç dökülmesi, tırnak kırılması olur. Deri kuru; el-ayak sarı-kır mızı bir renk alır. Dizler şlşer, kaslar kasılır Nefes alma güçte- şir ve göğüste baskı varmış gibi olur. Zamanla dişler dökülür. kemikler incelir. Bu durum uzun süre hiç yeşillik yemeyenIerde (dağcılar, kışın bağlantısı kesilen kırsal yerlerde) olur. Günde 80 mg. alınmalıdır.

P (Cz)' : Dişlerde kanamalara. göz damarları kanamaları. vücutta su toplanması, kara kan damarları hastalıkları, ayaklarda damar lltl hapları olur. Damarlar dayanıklılığını kaybeder.

D. (Dı D, D3) : Eksikliğinde çocuklarda Raşitizm (Kemik zafiyeti) olur,Dişler geç çıkar. Kol ve bacaklar kısa kalır, kansizlık olur. Çocuklar kanburlaşır, vereme kolay tutulur. Bu vitaminden vücudun istifade edebilmesi için vücudun güneşlenmesl şarttır. Bu vitamin ölçülü alınmalı, faz la alınırsa zararlı olur.

E : Eksikliği kız ve erkeklerde cinsel gelişmeyi önler, bunlar kısır olur ve çocuğumsır kalırlar. Kalb ve damarlarda bozulmalar gö rülür. Yağ metabolizması bozulur, Hamile kadınlar çocuk düşü rür. Regl ağrılı ve güç olur. Damar sertliği erken başlar ve iler ler. Kalb kaşları ilblhaplanır. Angine de poıtrine ve darnar sert liği görülür. Ekzama çok olur. Gözlerde miyop olur ve çabuk iler ler. Günde 15 mg. kadar gerekir.

F : Bu vitamin bitkisel yağlardaki doymamış yağ asidleridir. Eksik liğinde Kalb ve damar hastalıkları çok olur. Damar sertliği, Enfarktüs, Karaciğer ve sinir bozuklukları görülür. Kansere kolay tutulunur.Kanda Kolesterol yükselir. Barsak bozuklukları ve zehirlenmeler artar.

A : Büyüme, yenilenme vitamini olup, küçükler için önemi daha faz ladır. Eksikliğinde görme zayıflar, dırdaklar şişer ve çatlar. Za yıf!ama, İştahSızlık, mukavemet azlığı (grib vs. hastalığa kolay yakalanma), tırnaklar kolay kırılır, saçlar rengini atar. Hanım larda regl zor olur. Göğüsler sertleşir. Baş ağrısı, sinir zafiyeti venıhi bunalım olur. Böbrekler taş yapar. Sıcakta bu vitamin yok olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp