Kalay

Kalay :

Kimyasal sembolü: Sn
Bu metal insan vücudunun düzgün çalışabilmesi için gereklidir. Hayvan deneylerinde farelerin büyüme ve gelişmelerinin gerçekleşebilmesi için kilogram başına 12 mg. kalaya ihtiyaç duydukları görülmüştür. İnsan için gereken miktar henüz belirlenememiştir. Bu nedenle önerilen günlük bir alım miktarı 'yoktur. Taze gıdalarda kilogram basına yaklaşık 1 mg. kalay vardır. Bu miktar derin dondurucudaki ve teneke kutularda saklanan yiyeceklerde kilogram başına 2 mg. kadardır. Amerika toplam yiyeceklerin yüzde lS'i teneke kutulardan sağlandığı için belki de dünyada ençok kalay tüketen ülkedir. Selenyum ve krom gibi kalayın da inorganik tuzları organik tuzlarından daha az emilirler. Organik kalay dışkıyla kaybolurken, inorganik kalay ürinle dışarı atılır.
Kalayın asıl görevi çeşitli mineral ve eser elementin emilimine katılmaktır. Çinko ve bakırın bazı dokular tarafından emilimini engeller ve vücuttan atılmalarını Iimitler. Bazı durumlarda çinkonun vücuttan ürinle birlikte atılan oranını değiştirir. Kalayın manganez, demir ve magnezyum salgılanmasını etkilemediği düşünülmektedir.
Kalay büyük bir ihtimalle D vitaminin de yardımıyla kemik dokusu metabolizmasında önemli rol oynar. Hayvan deneylerinden alınan bilgilere göre kalayın bağışıklık sistemine değişik etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerin bazıları bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkilerken bazıları da bağışıklık sistemini zayıflatıcı özelliklerdir. Beslenmede kalay ilavesiyle kanserli dokuların büyümelerinin engellenmesi bir dereceye kadar mümkün olabilir. Bu sonuç bağışıklık sistemi ve mineral direk olarak hücreye yöneldiğinde elde edilir. Kalay biraz toksik bir maddedir ama kalayın bir hastalığa neden olduğu hakkında çok az bulgu vardır. Gelecekte kalayın bağışıklık sistemi ve kanser üzerine etkileri daha değerli hale gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp