Tırnaktan teşhis

Tırnaktan teşhis :

Fransız yazar Beau, ilk defa i846'da tırnaklardaki enine çizgilerin çok önemli ve değişik hastalıkların belirtisi olabileceğini açıkladı. Hastalık ciddi olduğu zaman bu çizgiler, bir elin veya her iki elin bütün tırnaklarında gözlenir. Tırnak yatağı, dorsal ve ventral anastomozdan çıkan küçük kılcal atardamarın dalları tarafından beslenmektedir. Distal arterler, parmağın içi kısmında ve yan bölümündedir. Bu arterler, metakarpal eklemlerden önce ve sonra küçük dallar verirler. Palmar kısımda zengin bir ağ yumağı oluştururlar. İnsanların, o anki ve yakın geçmişteki rahatsızlıklarını, tımağın keratin tabakasında görürüz. Tırnak, aynı zamanda insanoğlunun kişiliğinin kayıtlarını da taşımaktadır. Teşhiste tımağın yapısı, rengi, sertliği ve yumuşaklığı önemlidir. Tırnaklar, sadece sağlıklı insanı göstermez. İnsanların manikür ve pedikür yaptırma alışkanlıklarını, beslenme şeklini ve gelişimindeki minör anormallikleri, birkaç ay içinde tırnakta oluşan reaksiyonlarda görülür. Tırnaklardaki bu değişikliklere bakarak, hastalar hakkında kolayca bilgi elde edilir. Örneğin, tımağın uç kısmı deforme ise ve hastada tırnak yeme alışkanlığı varsa, kişinin psikolojik rahatsızlığı olduğunu gösterir. Başparmak, en yoğun tırnak yatağına sahip olduğu için, hastalıklarda değişimleri en iyi yansıtan bölgedir. Tırnak muayenesinde, iyi bir ışık kaynağı veya güneş ışığı tercih edilir. ışıkla yapılan muayene, tırnaktan parlaklık yansıyana kadar sürer. Ayrıca tırnak muayenesi, nabız muayenesi ile birlikte yapılır. İki elin nabzına bakıldığında, sağ elden alınan nabız, sol elden alınan nabızdan daha hafiftir. Dış ortamdaki sıcaklık elde renk ve şekil değişikliği yapar. Sıcaklıktan dolayı parmaklar, yukarıya doğru ekstansiyon veya aşağıya doğru fleksiyon halini alır. Koilonychie, Yunanca bir kelime olan 'koilos'" veya kaşıktan türemiştir. Erken koilonychie'de, tırnaklardaki yassılaşma hızlanır, sonra gerçek çukurlaşma gelişir. Tırnak yüzeyi, özellikle erken koilonychie'de normal den daha fazla yumuşak olur. Dengesiz beslenmede toplam protein ve amino asit alımı, sülfür içeren aminoasitlerin az alınması ve demir eksikliği, koilonychie'nin sebeplerini oluşturmaktadır. Tırnaktaki renk değişimi üç grupta toplanır:

1-Hava koşullarına bağlı renk değişimini kromojenik maddeler yapar.

2-Ojc gibi bakım ürünleri renk değişimleri yapar.

3-Hastalıklar tırnakta renk değişimleri oluşturur. Beyaz tırnaklar veya leuchonishia, en sık rastlanılan ve en önemlisidir.

Tırnaklardaki patolojik değişiklikler, genellikle tırnak matriksine aittir. Enflamatuar natürde onikozlar "onixis" adını alır. Onikozlar çeşitli formlar gösterirler. Beau sillonu; tırnakta enine uzanan bir hat olup daha çok ateşli hastalıklarda oluşur. Tırnak atrofisi; travmada, enfeksiyonda ve entoksikasyonda, tırnak sarı, esmer veya mat bir şekil alır. Leuckonychie; Sinir sistemi hastalıkları, hepatik bozukluklar, travma ve sifiliste noktalar halinde veya çizgi tarzında multip beyaz lekeler oluşmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp